23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii au avut parte de mai multe scene de violență în familie, de la începutul pandemiei

Copiii au avut parte de mai multe scene de violență în familie, de la începutul pandemiei

În România, până la început de noiembrie, poliția a dat cu 8,2% mai multe ordine de protecție împotriva agresorilor domestici decât în aceeași perioadă a anului trecut. Mult mai multe femei ar fi avut nevoie de ajutor, dar nu au ajuns la autorități pentru a putea fi cuprinse în acest set de date. Victimele nu sunt obișnuite să ceară ajutorul, de frică sau de rușine, iar în ultimele luni au avut și mai puțină libertate de mișcare, scrie G4Media.ro.

Una din trei femei la nivel mondial este victima actelor de violență domestică, spun statisticile Organizației Națiunilor Unite de dinainte de pandemia de Covid 19. Numărul victimelor a explodat în lunile în care distanțarea socială a împins aceste femei să rupă legăturile cu realitatea din afara relației abuzive.

“Am avut un caz în care victima a dorit să meargă la poliție să depună o plângere. Soțul a amenințat-o că dacă vă ieși din casă, va încălca ordonanța militară pentru că în declarație nu exista bifa să mergi la poliție să depui plângere. Agresorul i-a spus că îi se va deschide dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și va ajunge în pușcărie.” povestește Giulia Crișan, avocata asociației Anais, care oferă consiliere victimelor.

Avocata asociației Anais mai explică faptul că toate femeile pe care le-a asistat în ultimele luni au copii care fie au fost martorii agresiunilor, fie au devenit ei înșiși victimele.

“Dacă anterior multe femei ne povesteau că agresorul se ferea să le lovească în preajma copiilor, în aceste momente când școlile sunt închise și stau mai mult că niciodată cu toții în aceeași casă, copiii au fost mult mai prezenți la actele de violență. Mai ales băieții s-au transformat în apărători ai victimei, întrând într-un conflict direct cu agresorul.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS