4.5 C
Craiova
joi, 28 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Produse ale cercetării românești, eficiente în lupta împotriva coronavirusului

Produse ale cercetării românești, eficiente în lupta împotriva coronavirusului

Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării, a continuat astăzi seria vizitelor privind promovarea cercetării românești la Institutul de Cercetare în Transporturi INCERTRANS. În cadrul acestei vizite, au fost prezentate produse ale cercetării românești, multe dintre soluții fiind eficiente în actualul context epidemiologic.

Un exemplu elocvent îl reprezintă aparatul Aether cu lampa UV-C, cu eliberare de ozon, concept 100% românesc dezvoltat de institut, ce oferă o soluție simplă și dinamică pentru problema dezinfecției încăperilor în spații publice și private. Laboratorul Institutului de Diagnostic și Sănătate a demonstrat eficiența eliminării virusului SARS-CoV-2, după minimum 15 minute cu aparatul AETHER, testat „in vitro” pe culturi de COVID-19. 

Conform Raportului de cercetare, Lampa UV-C AETHER de 38W dezinfectează și sterilizează aerul și suprafețele din încăperi prin intermediul radiației ultraviolete. Aceasta folosește un tub de tip Quartz UV-C, cu o lungime de undă de 253,5 nm și cu emisie de ozon.

Difuzarea ozonului în aer oferă avantajul dispersării în toată încăperea, având inclusiv capacitatea de a dezinfecta suprafețe complexe umbrite (țesături, filtre, obiecte vestimentare etc). Aparatul AETHER cu lampa UV-C sterilizează și elimină COVID-19 și, totodată, elimină în proporție de 99,9% agenții patogeni bacterieni, stafilococi, salmonella și acarieni.

Nebulizator și vopsea antibacteriană

Nebulizatorul KOX MK5 a fost un alt aparat prezentat în cadrul vizitei de astăzi la INCERTRANS. Acesta este un echipament utilizat în procesul de dezinfecție a spațiilor închise, ce  execută dezinfecția prin nebulizare (ceață rece), utilizând produse biocide avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide din Ministerul Sănătății.

Dispozitivul este dotat cu sistem de control electronic compus din două module (care asigură controlul calității de lichid) și o interfață dotată cu ecran led în care utilizatorul poate seta parametrii de funcționare ai aparatului.

Un alt rezultat notabil obținut de cercetătorii INCERTRANS este vopseaua antibacteriană fotocatalitică allina.

„Dacă ne dorim ca domeniul Cercetare-Dezvoltare-Inovare din România să exceleze, trebuie să sprijinim oamenii cei mai buni și să asigurăm o finanțare corespunzătoare, care să le faciliteze activitatea de cercetare”, a declarat Monica Cristina Anisie.

Pentru a avea o imagine cât mai relevantă asupra sectorului național CDI, în agenda ministrului Educației și Cercetării figurează, în perioada următoare, o serie de întâlniri cu  echipele de cercetare din institutele românești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Șeful singurului centru de vaccinare din Rădăuți, amendat pentru...

Medicul coordonator al unicului centru de vaccinare din Rădăuți...

ȘTIRI GdS

Accident grav la ieșire din Alexandria. Trei persoane, grav...

Trei persoane au fost rănite, dintre care două sunt în stare gravă, în urma unui accident rutier produs astăzi la amiază, pe DN 52,...

Ministrul Educaţiei: Peste 65.000 de elevi riscă să nu...

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că, potrivit estimărilor, peste 65.000 de elevi riscă să nu aibă situaţia şcolară încheiată pe primul semestru,...

Ungaria prelungește restricțiile până la 1 martie

Ungaria prelungeşte până la 1 martie lockdown-ul parţial aflat în vigoare din noiembrie 2020, a anunţat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban,...

Anchetă la fabrica de vaccinuri a AstraZeneca din Belgia

Autoritățile de reglementare din Belgia au demarat o investigație la fabrica de vaccinuri a AstraZeneca din apropierea Bruxellesului la cererea Comisiei Europene. Ancheta a...

Portugalia cere ajutor extern în lupta împotriva pandemiei

Portugalia se află într-o fază teribilă a pandemiei de coronavirus și poate spera doar la un ajutor limitat din străinătate, a spus prim-ministrul Antonio...

Rămân fără serviciu angajați de la Salubritate după venirea...

Rămân fără serviciu angajați de la Salubritate SRL după venirea Iridex la Craiova? Ce spune primarul Lia Olguța Vasilescu, în ședința CL Craiova.