13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUMF Craiova schimbă strategia de pregătire a studenţilor, în contextul Covid 19

UMF Craiova schimbă strategia de pregătire a studenţilor, în contextul Covid 19

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova cazează în cămine studenţii începând cu anul III şi până în anul VI. Sute studenţi vor reveni astfel în cele trei cămine ale UMF Craiova. Cursurile se vor desfăşura însă după un scenariu hibrid. Rectorul UMF Craiova a dat un mesaj prin care a subliniat că „Medicina se face la capul bolnavului. Însă, cel puțin semestrul acesta, nu știm cât va fi posibil acest lucru”. În noul scenariu de lucru, studenţii din anii I şi II vor face doar cursuri on-line, în octombrie.

Cazarea în căminele de la UMF Craiova se va face până pe 1 octombrie inclusiv în trei cămine studenţeşti. Camerele se predau după programările zilnice în intrevalul orar 8.00-11 şi 12.00-16.00. Vor fi cazaţi în cămine 775 de studenţi. Aceştia vor trebui să respecte noile reguli, impuse de conducerea UMF Craiova.

„Astfel, toți studenții vor purta mască în interiorul căminelor. Vor avea acces în cămine numai studenții, fără însoțitori. Înainte de intrarea în cămine studenții vor folosi dezinfectant, li se va măsura temperatura şi vor completa un formular epidemiologic. Având în vedere contextul epidemiologic creat de Pandemia Covid – 19 pentru a putea efectua curățenia şi dezinfecția camerelor în bune condiții, studenții își vor aduce în cămin strictul necesar. Având în vedere faptul că procesul de învățământ pentru anii I și II de studii se va desfășura on-line pe parcursul lunii octombrie, urmând a fi reevaluată modalitatea de desfășurare începând cu 1 noiembrie. Pentru studenții anului I și II de studii nu se va face cazarea pentru luna octombrie”, se arată în informarea UMF Craiova.

Medicina la capul bolnavului ar putea fi suplinită cu metode de simulare

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova face pregătiri pentru deschiderea anului noului an universitar. Rectorul UMF Craiova, prof.univ.dr Dan Ionuţ Gheonea a dat deja un mesaj în care scrie că „anul universitar 2020 – 2021 aduce întregii comunități academice o serie de provocări noi, excepționale și greu de gestionat. Contextul epidemiologic care ne-a schimbat stilul de viață în ultimele luni, ne-a determinat să regândim la scară largă conceptele despre umanitate și omenie, despre profesie și profesionalism, despre rolul medicului în societate”.


În această situaţie, nu se ştie deocamdată dacă studenţii vor mai face medicină la capul bolnavului, cel puţin în primul semestru.

„Medicina se face la capul bolnavului. Însă, cel puțin semestrul acesta, nu știm cât va fi posibil acest lucru. Atunci când activitatea clinică nu va fi posibilă, avem suficiente dotări materiale și suficientă determinare care ne permit să suplinim în actul de pregătire profesională interacțiunea cu pacientul. Avem dotări de excepție, un Centru de simulare care conține tehnologie de ultimă generație și care vă poate ajuta în activitatea practică, un corp profesoral pregătit să ofere suport educațional și consiliere didactică de calitate”, mai scrie rectorul UMF Craiova.

Scenarii specifice pentru fiecare facultate sau specializare

Cert este că studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie vor desfăşura activităţi după un scenariu hibrid, diferit de la o facultate sau disciplină.
„Modul clar în care în care se va desfășura activitatea didactică, pe fiecare facultate, an de studiu sau disciplină, va fi postat pe site-ul universității de către Decanate. Va fi un mod de lucru hibrid care va implica activitate față în față în spitalele universitare sau în laboratoarele din corpurile de clădire ale UMF din Craiova cât și activitate on-line, toate planificate astfel încât să realizeze echilibrul între educația medicală de calitate și siguranța studenților, a cadrelor didactice și a pacienților”, a mai scris prof. Dan Ionuţ Gheonea, rectorul UMF Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS