17.4 C
Craiova
luni, 26 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Şcolile din Dolj au înfiinţat noi clase după începerea cursurilor

Şcolile din Dolj au înfiinţat noi clase după începerea cursurilor

Unităţile şcolare din Craiova şi judeţ au înfiinţat noi clase după începerea cursurilor. Clasele nou-înfiinţate au apărut atât la învăţământul primar şi la învăţământul gimnaziu.

Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, după data de 1 septembrie 2020 au fost aprobate 11 clase suplimentare pentru primul an de şcoală. În Craiova au fost aprobate solicitările pentru şapte unităţi de învăţământ care au realizat încă o clasă pregătitoare. „Şcolile care au primit aprobare pentru o nouă clasă pregătitoare sunt Liceul Teoretic „Henri Coandă”, Şcoala Traian, Şcoala gimnazială „Anton Pann”, Școala „Nicolae Romanescu”, Școala gimnazială ” Ion Creangă”, Școala „Alexandru Macedonski”, Liceul „Tudor Arghezi”. În judeţ au primit aprobare pentru o nouă clasă pregătitoare Şcoala Braloştiţa, Şcoala Rast, Şcoala Giubega, Şcoala Murgaşi”, se arată într-un răspuns oficial al ISJ Dolj. Au fost înfiinţate şi patru noi clase de a V-a la Liceul Tehnologic Plenița, Școala Galiciuica, Școala Măceșu de Sus, Școala Braloștița.

Care sunt noile prevederi?

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj susţin că toate clasele nou înființate de la 1 septembrie 2020 respectă modificarea articolului 63 din legea 1/2011 prin legea 185/2020 referitor la numărul de elevi la clasă. Conform noilor prevederi, la învățământul primar, clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22.

La învățământul gimnazial, clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26.

În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 3 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim prevăzut, cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administrație al unității de învățământ care solicită exceptarea Situațiile aprobate de inspectoratul școlar se comunică Ministerului Educației și Cercetării și autorităților locale pentru asigurarea finanțării.

Posturile se ocupă prin concurs la unităţile şcolare ?

Înfiinţarea unor noi clase atrage şi crearea unor noi posturi. Reprezentanţii ISJ Dolj spun că „ocuparea posturilor didactice se face cu respectarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în vigoare pentru anul acesta și a OM nr. 5.574 din 17 septembrie 2020”. Prin legislaţia respectivă se prevede că posturile didactice se ocupă prin probă scrisă, organizată la nivelul unităţii şcolare. De la momentul publicării ordinului şi până în prezent nu au mai fost publicate posturi didactice noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Italia înregistrează 17.012 noi cazuri de coronavirus în ultimele...

Italia a raportat luni 17.012 noi infecţii cu coronavirus, precum și 141 de decese, cu 13 mai multe față de duminică. Numărul...

Fostul șef al Casei de Sănătate Constanța, condamnat la...

Fostul director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa Dragoş Poteleanu a fost condamnat, luni, la şase ani de...

Imagini spectaculoase cu o haită de lupi, surprinse în...

O haită de lupi a fost filmată în timp ce se deplasează într-o pădure din județul Neamț. Imaginile, în care apar cel...

Târgul de Crăciun de la Nürnberg a fost anulat

Autorităţile oraşului german Nürnberg au anunțat că, din cauza situaţiei provocate de epidemia de Covid-19, anulează târgul de Crăciun, scrie ansa.

Ce școli din Dolj își trimit elevii acasă din...

Explozia cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 în tot mai multe şcoli din Dolj duce la închiderea a tot mai multe unităţi de...

O văduvă se judecă de patru ani cu Apple...

O văduvă din Canada se războieşte de patru ani cu firma Apple. Femeia cere să primească acces la contul soţului ei, care...