15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum se asigură paza în şcolile din Craiova şi judeţ

Cum se asigură paza în şcolile din Craiova şi judeţ

Paza este un serviciu pe care unele şcoli din Craiova şi judeţ îl asigură chiar prin organigrama proprie, iar altele nu. Sunt cazuri în care părinţii scot bani din buzunar pentru siguranţa copiilor. Sunt şi şcoli la care unica soluţie a fost monatarea unor camere de supraveghre video, care nu pot preveni un incident, ci doar confirmă că a avut loc.

Conform datelor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj nivelul judeţului sunt circa 100 de unităţi cu pază proprie, 56 de unităţi şcolare care au pază cu firme specializate şi 323 de cu monitorizare video. „Paza umană se face în limita bugetului aprobat de Consiliul Local. Pentru siguranţa copiilor şi a bunurilor, unităţile de învăţământ pot încheia contracte de prestări servicii cu firme de pază. Angajarea se face respectând legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte contractarea cât şi asigurarea pazei unităţii. Şi asociaţiile de părinţi pot face contracte cu firme de pază pentru şcoli. Ca să facă contracte, asociaţiile trebuie să aibă personalitate juridică”, a explicat inspectorul şcolar Nicoleta Liţoiu.

Unele şcoli au pază umană


Multe dintre unităţile şcolare care au pază sunt licee, care au în organigramă posturi bugetate. „Avem patru paznici care lucrează în regim de 12 ore cu 24 de ore liber. De anul acesta, timp şase ore, în timpul zilei, avem şi un echipaj de jandarmi la unitatea de învăţământ. Aveam şi anul trecut echipajul de jandarmi la şcoală, dar doar pentru trei ore. Anul acesta Jandarmeria a sporit măsurile de siguranţă la noi la şcoală”, a precizat Ionuţ Bistriceanu, directorul Liceului Energetic din Craiova. La Liceul de Arte din Craiova, paza din banii şcolii este asigurată doar pe timpul nopţii. „Pe timpul zilei avem echipaje de poliţie care se ocupă de partea de siguranţă a copiilor, iar pază asigurată prin organigrama şcolii avem pe timpul nopţii”, a precizat Lucia Croitoru, managerul liceului.

Au renunţat la serviciile suplimentare

La unele şcoli serviciile de pază asigurate prin organigramă erau în anii anteriori suplimentate şi cu firme. În acest an, serviciile de pază suplimentare nu au mai putut fi susţinute financiar.

„Avem patru posturi de paznici, prevăzute în organigramă. Aceştia asigură paza pe zi şi în timpul nopţii pentru că avem şi cămin. Anul trecut am avut şi o firmă de pază dar am renunţat, pentru că firma respectivă era plătită din surse extrabugetare, adică din încasările pe care le aveam din cazare şi serviciile de la cantină. Anul acesta nu mai avem aceşti bani. Paza cu firma era asigurată la corpul B, unde învaţă elevii de la clasele primare. Paznicul mai stătea şi printre copii, anul acesta avem însă profesori de serviciu care stau cu elevii din corpul respectiv în timpul pauzelor şi avem uşa închisă pe toată durata cursurilor”, a precizat Liviu Cotfasă.

Părinţii nu au mai contractat firma

La fel s-a întâmplat şi la Şcoala gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Craiova, unde paza pe timpul zilei era asigurată din banii părinţilor.

„Pază pe timp de zi nu mai avem de anul acesta. Aveam o firmă care se ocupa de paza pe zi şi era plătită de Asociaţia Părinţilor. Din cauza pandemiei contractul a fost întrerupt şi, având în vedere că nu ştim nici cum va fi în perioada următoare, am decis ca deocamdată să nu mai contractăm acest serviciu. La şcoală avem un sistem de monitorizare video şi cadrele didactice, iar pe timpul nopţii avem un paznic de noapte”, a spus Crisanda Turcu, managerul Şcolii gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din Craiova.

Contracte cu firme pentru monitorizare sau doar camere video


Sunt şi şcoli care au contractat firme private de pază, dar pe bani asiguraţi din bugetul local. Serviciile contractate nu asigură pază umană, ci doar monitorizare şi intervenţie rapidă în caz de incidente.


„Avem contract cu o firmă privată care intervine la incidente. Sunt senzori montaţi în şcoală prin căre primesc informaţia. Paza este plătită de şcaolă cu bani de la Consiliul Local Craiova”, a precizat Doru Tudorache, directorul Şcolii gimnaziale „Nicolae Romanescu” din Craiova. La fel este şi la Şcoala gimnazială „Decebal” din Craiova.
„Pază umană nu avem. Avem un contract cu o firmă privată care monitorizează prin camere video atât Şcoala Decebal cât şi structura de la Izvorul Rece. Firma respectivă asigură şi mentenanţa camerelor video. Serviciile de pază le plătim din bugetul asigurat de Consiliul Local Craiova”, a precizat Angela Nuţă, directorul Şcolii gimnaziale „Decebal” din Craiova.

Sunt şi şcoli care nu îşi permit astfel de servicii şi se bazează doar pe sistemul de monitorizare video.
„Nu avem paznic în statul de funcţii şi nu avem nici firmă specializată, pentru că nu avem bani. La şcoală avem doar sistem de monitorizare video şi cadrele didactice”, a precizat Carmen Nicoli, directorul Şcolii gimnaziale „Alexandru Macedonski” Craiova. De altfel, servicii de pază nu sunt nici în grădiniţe. În plus, sunt şi unităţi de învăţământ care nu au nici monitorizare video şi nici împrejmuire, mai ales în mediul rural.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS