10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatiePeste 47.000 de elevi din județul Gorj încep școala în clasă sau online

Peste 47.000 de elevi din județul Gorj încep școala în clasă sau online

Peste 47.000 de elevi din județul Gorj încep de luni noul an școlar.

În urma propunerilor înaintate de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a emis hotărârile privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, valabil pentru începutul de an școlar 2020-2021.

Astfel, conform acestora, în judeţul Gorj se înregistrează următoarea situație: în 310 şcoli se va aplica scenariul 1, verde, prin participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

De asemenea, în 151 vor avea loc cursuri potrivit scenariului 2, galben. Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Elevii din 5 școli sunt în scenariul roșu

Nu toți elevii din județul Gorj vor merge la școală, ci vor face exclusiv cursuri online. Este vorba de cinci şcoli care funcționează în cadrul a două unități de învățământ cu personalitate juridică și care se încadrează condițiile din Scenariul 3, roșu, prin participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități și lecții online.

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ au adoptat propunerile în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică (comunicată în data de 7 septembrie), de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Potrivit Ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile sau instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Au suplimentat numărul de măști

Este de precizat că în urma verificărilor tuturor unităților școlare înaintea începerii anului școlar 2020-2021, Inspectoratul Școlar Județean Gorj a suplimentat sau, după caz, a asigurat un minim necesar de măști școlilor din județ. Astfel, școlile din Mușetești, Scoarța, Bolboși, Lihulești, Târgu-Logrești, Tismana și Drăgotești, care dețineau o cantitate insuficientă de măști de protecție împotriva transmiterii virusului Sars-CoV-2, pot acum asigura elevilor cantitatea necesară pentru o lungă perioada după începerea cursurilor. În majoritatea unităților de învățământ din municipiul Târgu Jiu însă, elevii vor trebui să vină cu masca de acasă și le-a fost recomandat să dețină în ghiozdan și o mască de rezervă.

Două scoli nu au aviz de la DSP Gorj

Cu toate că de ani de zile se tot fac investiții, și în acest an școlar unele unități de învățământ nu au avizele necesare sau toaletă în incinta imobilelor. Este vorba de două unități școlare care nu au obținut încă avizul necesar de la Direcția de Sănătate Publică Gorj.

Potrivit Danei Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, un număr de 29 de școli au toalete în exterior, iar acestea sunt necorespunzătoare. Mai sunt însă unități de învățământ care au toaleta în exteriorul școlii, însă acestea sunt în stare corespunzătoare, având acces la apă curentă și canalizare, însă sunt separate de clădirea în care se află sălile de clasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS