11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociaţia "Dominou" răspunde prin omisiune în cazul inspectorului şcolar Ani

Asociaţia „Dominou” răspunde prin omisiune în cazul inspectorului şcolar Ani

În articolul „Ce ascunde inspectorul şcolar Ani de ANI?”, publicat de Gazeta de Sud miercuri, 19 august, întrebarea de bază a fost dacă există un conflict de interese în cazul inspectorului şcolar pentru programe europene din cadrul ISJ Dolj şi dacă a încercat să-l ţină ascuns. Dilema a apărut după ce am descoperit că inspectorul şcolar pentru programe europene, Ani Drăghici, apare în documente de la Judecătoria Craiova şi de la Ministerul Justiţiei ca fiind în conducerea unui ONG, Asociaţia „Dominou”.

Datele nu mai apar însă în declaraţiile depuse la ANI. Inspectorul şcolar a susţinut verbal, într-o întâlnire cu redactorii GdS, la sfârşitul lunii iulie, că a fondat asociaţia, dar că din 2012, de când este la ISJ Dolj, nu mai face parte din conducerea acelui ONG. A promis că va lămuri aspectele cu documente, pe 3 august. Nu a mai revenit. Odată ce a apărut articolul, pe pagina personală de facebook, inspectorul şcolar Ani Drăghici a postat un răspuns al asociaţiei.

Culmea, răspunsul este datat cu ziua de 3 august şi este adresat cotidianului Gazeta de Sud. Informarea respectivă nu a ajuns însă în nici un format la redacţie. Este vorba despre o adresă semnată de actualul preşedinte al Asociaţiei „Dominou”, Mariana Stoineac care face referire desprea ea la persoana a III-a. Trecând peste detalii, în adresa respectivă se menţionează un alt curs la conducerea asociaţiei, fără a nega vehement datele oficiale de la Judecătoria Craiova şi de la Ministerul Justiţiei.

Date identice privind începutul

Sub menţiunea „Nu mai am nimic de adăgat!!!”, inspectorul şcolar pentru fonduri europene a „trântit”, miercuri la prânz, o adresă al Asociaţiei „Dominou” către cotidianul Gazeta de Sud. Adresa este datată cu 3 august, dar nu a ajuns la cotidianul Gazeta de Sud nici în format electronic şi nici prin poştă. Dar mai importante sunt datele trecute în respectiva hârtie, care ar trebui să scoată la lumină cine a condus Asociaţia „Dominou” Craiova. A fost inspectorul şcolar Ani Drăghici suspendată din funcţiile de conducere ale asociţiei pe perioada cât a condus departamentul de programe europene la ISJ Dolj? Prima parte a adresei ne introduce în datele tehnice ale constituirii şi înregistrării asociaţiei în Registrul Unic.


„Asociaţia Dominou a dobândit personalitate juridică prin înscrierea în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, aflat la grefa Judecătoriei Craiova prin încheierea numărul 102/10.11.2004, pronunţată de Judecătoria Craiova (definitivă) în dosarul nr 87/PJ/ A/2004. În baza actului constituitiv şi statului asociaţiei de la înfiinţare şi până la 23 aprilie 2007, preşedintele asociaţiei a fost doamna profesor Stoineac Mariana”, se arată în adresa Asociaţiei „Dominou”, semnată de actualul preşedinte, Mariana Stoineac.

Suspendarea diferită de preluarea conducerii

Tot în adresa Asociaţiei „Dominou” către GdS este prezentat şi modul în care Ani Drăghici preia funcţia de conducere. Preluarea se face prin notar şi cu încheiere la Judecătoria Craiova.


„Urmare a modificării actului constituitiv şi statului asociaţiei, potrivit procesului verbal al Adunării Generale din data de 16 aprilie 2007 şi a actului adiţional, autentificat sub numărul 2498/18.04.2007 de BNP Tudor Marinela Daniela, prin încheierea nr 73, pronunţată la Judecătoria Craiova în dosarul 8936/215/2007, începând cu data de 24.04.2007 funcţia de preşedinte a fost deţinută de doamna profesor Drăghici Ani, până la data de 10.09.2012”, mai scrie în adresa trimisă de preşedintele actual al „Dominou”, Mariana Stoineac.


Când vine partea de suspendare din funcţia de preşedinte al Asociaţiei „Dominou” a inspectorului şcolar Ani Drăghci lucrurile se schimbă. Nu mai este folosită aceeaşi procedură. Suspendarea se face în Adunarea Generală, fără notar şi fără încheiere la judecătorie, după cum se arată chiar în adresa Asociaţiei „Dominou”.
„Începând cu data de 11.09.2012, prin Hotărârea Adunării Generale, doamna profesor Drăghici Ani a fost suspendată din funcţia de preşedinte pe o perioadă nedeterminată şi în unanimitate de voturi s-a aprobat transferarea prerogativelor de preşedinte doamnei preşedinte Stoineac Mariana, în îndeplinirea drepturilor, inclusiv reprezentare şi dreptul de semnătură ca reprezentant legal”, mai scrie în adresa semnată de actualul preşedinte, Mariana Stoineac.

Adresa Asociaţiei Dominou către Gazeta de Sud, preluată de pe pagina de facebook a inspectorului şcolar Ani Drăghici

Menţionăm că în OG 26/ 2000 este menţionat că se pot împuternici persoane care să reprezinte legal asociaţia, chiar să o înscrie şi în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, dar asta nu înseamnă că preiau funcţia de preşedinte.

Una la asociaţie, alta la Judecătoria Craiova

Suspendarea din funcţia de preşedinte a Asociaţiei „Dominou” a inspectorului şcolar Ani Drăghici este contrazisă de datele care există la Judecătoria Craiova şi în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor. Procedura pare că nu a fost dusă la capăt şi conform legii. Şi nici în adresa de la „Dominou” nu scrie că ce este în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor şi la Judecătoria Craiova nu este real.
Într-un răspuns către GdS, al Judecătoriei Craiova scrie :

„Asociaţia Dominou a fost înscrisă la datade 10.11.2004. Consiliul director este compus din: Stoineac Mariana -preşedinte, Drăghici Ani, Călinescu Mădălina- vicepreşedinte, Giurgiulescu Raluca – secretar. De la data de 24.04.2007, conducerea a fost asigurată de Drăghici Ani -preşedinte, până la data de 4.07.2017, când la conducere se află Stoineac Mariana- preşedinte, Drăghici Ani – vicepreşedinte, Călinescu Mădălina- vicepreşedinte, Chiriac A Doinea- cenzor”.

Asociaţia Dominou Craiova, în evidenţele Judecătoriei Craiova. Ani Drăghici preşedinte şi vicepreşedinte la Dominou în paralel cu inspector şcolar la ISJ Dolj


Datele de la Judecătoria Craiova au fost transmise sub semnătura judecătorului Popescu Nicoleta, coordonator al Biroului relaţii cu publicul. Deci, unde este suspendarea din conducerea asociaţiei a inspectorului şcolar Ani Drăghici pe perioada 2012-2017 când în paralel a fost şi la ISJ Dolj? De ce nu a trecut funcţiile în declaraţiile de interese de la ANI?

Asociaţia nu aminteşte nimic de funcţia actuală, de Ani Drăghici- vicepreşedinte

Tot în adresa Asociaţiei „Dominou” către Gazeta de Sud se mai arată că funcţia de preşedinte a fost preluată în 2017 de Mariana Stoineac, după aceeaşi procedură din 2007. Deci, la nivel de asociaţie se cunoaştea cum se predă legal conducerea şi că fiecare schimbare a consiliului director aduce modificări în actul constitutiv şi în statul asociaţiei.

„Prin Hotărârea Adunării Generale nr 468/14.01.2017, s-a decis cu unanimitate de voturi, componenţa Consiliului Director pentru următorii patru ani, în sensul alegerii în funcţia de preşedinte a asociaţiei a doamnei profesor Stoineac Mariana. Urmare a modificării actului constitutiv şi statului asociaţiei, potrivit Hotărârii Adunării Generale nr 674/28.06.2017 prin încheierea nr 117 din şedinţa din Camera de Consiliu din data de 04.07.2017, pronunţată de Judecătoria Craiova, pronunţată în dosarul 17.842/215/2017, începând cu data de 04.07.2017 funcţia de preşedinte este deţinută de doamna profesor Stoineac Mariana”, se arată în adresa semnată de preşedintele actual Mariana Stoineac şi postată pe pagina inspectorului şcolar Ani Drăghici.

Adresa Asociaţiei Dominou către Gazeta de Sud

În adresa respectivă nu se mai aminteşte deloc ce scrie la Judecătoria Craiova, cum că Ani Drăghici, inspector şcolar la ISJ Dolj, este vicepreşedinte cum scrie în prezent şi în Regsitrul Unic al Asociaţiilor şi Fundaţiilor. Practic, în fibal se spune un adevăr privind preşedintele, dar se omite vicepreşedintele.


Adresa Asociaţiei „Dominou” se încheie astfel „Sper că motivaţia nevoii de cunoaştere în scop jurnalistic a celor prezentate mai sus să fie coroborată cu buna intenţie în demersul dumneavoastră”. Scopul este de a afla de ce nu au fost menţionate aceste funcţii în declaraţiile de interese depuse la ANI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS