10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe a ascuns inspectorul şcolar Ani de ANI?

Ce a ascuns inspectorul şcolar Ani de ANI?

Controverse în declaraţiile de interese ale inspectorului şcolar pentru programe europene de la ISJ Dolj, Ani Drăghici. Fondatoare a Asociaţiei „Dominou” Craiova, care derulează şi proiecte pe fonduri europene cu grupuri ţintă şi din şcoli, Ani Drăghici apare în Registrul Unic al Asociaţiilor, cu funcţii de conducere în respectivul ONG. Funcţiile erau deţinute în paralel cu funcţia de inspector şcolar, dar nemenţionate în declaraţiile de interese depuse la ANI.

Ani Drăghici este inspectorul şcolar de la ISJ Dolj cu cele mai mari venituri declarate. Conform ultimei declaraţii de avere, aceasta împreună cu soţul au ajuns la suma de 75.000 de euro. Mai deţin mai multe terenuri, două imobile de locuit şi trei maşini. Una din sursele de venituri ale inspectorului şcolar pentru fonduri europene este chiar Asociaţia „Dominou”, pe care a fondat-o.

În declaraţia de avere din 2020 a trecut că a încasat de la asociaţie 16.663 de lei, iar soţul său a obţinut de la aceeaşi asociaţie suma de 64.336 de lei. Imediat ce averile au devenit subiect de presă, colegii de breaslă vorbeau că inspectorul şcolar conduce asociaţia. Afirmaţiile respective nu băteau deloc cu ceea ce era pe site-ul asociaţiei şi nici în declaraţiile de interese oficiale, completate pe propria răspundere de Ani Drăghici.

ISJ Dolj conţine doar trei declaraţii

Conform datelor de pe site-ul ISJ Dolj care conţine numai trei din declaraţiile de interese ale inspectorului pentru programe europene, Ani Drăghici a completat că are doar calitatea de membru fondator al asociaţiei. Aşa a scris în declaraţia de interese din 2020. La fel şi în cea din 2019 când a încasat de la asociaţie 3.837 de lei şi soţul 39.763 de lei.

Şi în 2018, inspectorul şcolar Ani Drăghici a scris în declaraţia de interese că este tot membru fondator şi în declaraţia de avere a trecut că a încasat 12.739 de lei şi 8681 lei bani pe care i-a obţinut expert în proiecte pe fonduri europene.

Site-ul ISJ Dolj, curăţat de declaraţiile din trecut

Curios este şi faptul că site-ul oficial al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, la capitolul declaraţii de avere şi interese „şchioapătă” începând cu anul 2017. În lista din 2017 sunt toţi inspectorii şcolari mai puţin inspectorul pentru fonduri europene Ani Drăghici. De ce? Ce ştiau cei din ISJ Dolj? Încercăm să căutăm şi mai mult în arhiva ISJ Dolj.

În 2015, pe vechiul site al ISJ Dolj toţi inspectorii şcolari de la vremea respectivă apar cu declaraţii de avere şi interese completate. Numai la Ani Drăghici scrie Inspector şcolar pentru programe comunitare şi integrare europeană (concurs 2015), dar nu este nici un link activ cu declaraţii de avere şi declaraţii de interese. Apoi datele publice par că se pierd treptat din cauza tehnicii. Ce este înainte de 2015 nu se mai găseşte. Apare însă un mesaj, în loc de un site-ul oficial al ISJ Dolj.


„Stimați vizitatori, vechiul site al Inspectoratului Școlar Județean Dolj a funcționat neîntrerupt între anii 2002 și 2012. Acesta a fost înlocuit cu un site intermediar din motive tehnice, serverul care l-a găzduit nu mai permitea trecerea la noi versiuni de sisteme de operare sigure. Din păcate, serverul care găzduia site-ul intermediar a suferit daune iremediabile. Acesta a fost oprit definitiv în data de 7 octombrie 2015. Vom încerca în curând să dăm un nou aspect și o funcționalitate deosebită noului site al inspectoratului”, scrie pe varianta de arhivă a ISJ Dolj.

La ANI a declarat trei ani că este preşedinte -suspendat

Declaraţiile de interese se păstrează însă la Agenţia Naţională(ANI) de Integritate, instituţie care asta verifică. Ce nu este la ISJ Dolj se găseşte la ANI. Astfel că, în 2017 inspectorul şcolar Ani Drăghici apare la ANI cu o declaraţie în care scrie la fel ca şi în anii anteriori că este doar membru fondator al Asociaţiei „Dominou”. Are şi atunci venit un pic peste 4.000 de lei.


În 2016, Ani Drăghici păstrează în declaraţia de interese calitatea de membru fondator, dar mai strecoară o informaţie care ţine de Asociaţia Dominou, aceea că este preşedinte-suspendat. Această calitate o trece şi în declaraţiile de interese din 2013, 2014, dar pe care o omite în 2015, anul în care susţine concursul pentru mandat de inspector şcolar. Conform metodologiei, declaraţia de interese este depusă şi la dosarul de concurs. Colegi ai săi, care au fost şi în comisia de concurs, au spus că au văzut la dosarul de candidatură o demisie a inspectorului Ani Drăghici din conducerea „Asociaţiei Dominou”.

Declaraţiile pe propria răspundere contrastează cu datele de la Ministerul Justiţiei

Asociaţiile non-profit apar însă într-un registru unic pe care îl deţine în variantă on-line Ministerul Justiţiei. Acel registru se regăseşte şi la judecătoria de pe raza teritorială a oraşului în care funcţionează asociaţia. GdS a solicitat astfel date oficiale de la Judecătoria Craiova. Şi, surpriză! Ceea ce este în declaraţiile completate pe propria răspundere de Ani Drăghici contrastează flagrant cu ceea ce este înregistrat la Judecătorie. Istoricul asociaţiei este următorul.

„A fost înfiinţată în 2004 având ca preşedinte pe Mariana Stoineac. Din 24 aprilie 2007 conducerea asociaţiei a fost asigurată de Ani Drăghici preşedinte până în 4 iulie 2017 de când devine preşedinte din nou Mariana Stoineac, iar Ani Drăghici este vicepreşedinte – calitate pe care o deţine şi în prezent”, se arată în răspunsul de la Judecătoria Craiova.


Aceleaşi date apar şi pe site-ul Ministerului Justiţiei.
În plus, asociaţia a avut sediul în perioada aprilie 2007- martie 2018 chiar acasă la Ani Drăghici, după cum reiese din Registrul Unic dar şi din cursurile de formare pe care le are autorizate şi postate pe site-ul asociaţiei.

În dublă conducere?

Conform datelor din Registrul Unic, Ani Drăghici a devenit în 2012 inspector şcolar pentru proiecte europene la ISJ Dolj şi în paralel până în 2017 fost şi vicepreşedinte al Asociaţiei Dominou. ONG-ul derulează proiecte fonduri europene şi are colabărări cu ISJ Dolj dar şi cu şcolile din subordinea ISJ Dolj.


În plus, Asociaţia oferă şi cursuri cu bani pe diverse calificări, inclusiv pentru profesori şi directori, dar şi pentru alte categorii de adulţi. Mai are şi alte servicii, cum ar fi organizarea contra-cost a festivităţilor de absolvire din unităţile şcolare din Dolj. Şi din datele de la Ministerul Justiţiei, Ani Drăghici nu a fost niciodată suspendată din conducerea asociaţiei pe care a înfiinţat-o, dar nici nu a declarat funcţiile deţinute. Ba mai mult, trei ani a scris că este preşedinte -suspendat. De ce este important de lămurit acest aspect, pentru că prin Asociaţia Dominou s-au derulat proiecte de milioane de euro

Ani Drăghici a căutat dovada. A găsit-o?

Având în vedere contrastul dintre datele oficiale declarate de o parte la ANI dar şi cele din Registrul Unic al Asociaţiilor pe care îl deţine Ministerul Justiţiei dar şi Judecătoria Craiova, am încercat să aflăm un punct de vedere al inspectorului şcolar Ani Drăghici. Am telefonat în urmă cu mai bine de două săptămâni şi am fost invitaţi la o discuţie faţă în faţă la biroul său, înncercând să ne convingă să ne închidem telefoanele mobile.

Odată ce i-am arătat datele transmise şi semnate de un judecător al Judecătoriei Craiova, privind funcţiile sale din Asociaţia „Dominou”, Ani Drăghici a negat totul şi s-a aşezat pe scaun, gata să caute în laptop acte doveditoare că nu este aşa.

„Eu mi-am depus demisia din asociaţie de mult timp. Sunt doar membru fondator, calitate pe care nu mi-o poate lua nimeni. Vă pot dovedi imediat”, a spus inspectorul şcolar. A căutat, dar nu a găsit.

A pasat misiunea căutării


În birou, Ani Drăghici mai era cu alte două colege şi a pasat repede spre una dintre ele, misiunea de a căuta dovada. Nici ea nu a găsit.
Şi-a luat însă angajamentul că va cere preşedintelui actual Mariana Stoineac să ne pună la dispoziţie actele prin care ea a ieşit din conducerea asociaţiei. „Eu sunt doar angajată la asociaţie pe proiecte”, a subliniat Ani Drăghici.
Discuţia a avut loc pe 30 iulie şi revedrea era promisă pentru luni 3 august, cu menţiunea că ne va suna. Au trecut de atunci mai bine de trei săptămâni. Am apelat-o noi telefonic pe Ani Drăghici, dar nu a mai răspuns pentru lămuriri. Le aşteptăm dacă le are.

„Nu sunt incompatibilă, pot să lucrez unde vreau eu!

Pentru a lămiri situaţia cu proiectele am cerut la OIR proiectele europene pe care le-a derulat Asociaţia „Dominou” Craiova pe POCU şi alte axe anterioare. Am solicitat o listă, dar am primit de la OIR un răspuns scris cu trimitere la un link cu toate proiectele POCU de la nivel naţional. Culmea este că în timpul discuţiei cu Ani Drăghici, aceasta a ţinut să ne menţioneze că are informaţii că am cerut date despre proiectele derulate de Asociaţia „Dominou” şi ce parteneri a avut.


„Am aflat că aţi cerut de la OIR ce proiecte a accesat „Dominou”. Să ştiţi că proiecte europene am făcut şi înainte de a fi inspector şcolar. Eu aici am fost chemată ca inspector şcolar tocmai pentru că aveam experienţă cu proiectele europene. Nu am parteneriate cu ISJ Dolj. Am făcut proiecte cu şcolile, dar asta am făcut şi înainte. Şi acum am şi pe POCU şi pe Erasmus. Şi nu avem activităţi doar pentru elevi şi profesori. Dacă aţi văzut avem calificări şi pentru adulţi „, ne-a subliniat inspectorul şcolar, Ani Drăghici.


Am insistat pe situaţia cu funcţiile în paralel, la asociaţie şi ISJ Dolj la care Ani Drăghici a răspuns „şi dacă am fost vicepreşedinte la asociaţie nu sunt incompatibilă. Pot să lucrez cât vreau eu şi unde vreau, că îmi permite legea”. Discuţia nu era însă despre cât vrea să lucreze, ci de ce nu bat datele din declaraţiile date pe propria răspundere cu informaţiile de la Ministerul Justiţiei.

„Dominou” mai multe proiecte decât ISJ?

Asociaţia „Dominou” are foarte multe proiecte pe fonduri europene, asociate fiind şi alte ONG-uri partenere în paralel şi cu ISJ Dolj. În schimb, ISJ Dolj unde lucrează tot Ani Drăghici ca inspector pentru proiecte europene are unul sau maximum două proiecte ca beneficiar. Apare mai mult ca partener în proiectele europene.

Motivele invocate au fost diferite. Mai întâi, Ani Drăghici ne-a explicat că la ISJ Dolj nu poate scrie multe proiecte pentru că nu are suficienţi contabili. Apoi, ne-a spus că nu este suficientă resursă umană care să lucreze, incluzând şi inspectorii şcolari. Prin urmare, cea mai bună variantă este, în opinia inspectorului şcolar Ani Drăghici, cea de partener. Ea spune că şi în acest tandem partenerii primesc sprijin să scrie proiecte.

În această formulă însă vorbim şi de alte venituri şi alte forme de a intra în proiecte. Am făcut solicitare scrisă la ISJ Dolj pentru a explica cum au fost împărţite proiectele dar nu au răspuns. Ani Drăghici a spus însă în discuţia din birou că posturile din proiecte nu s-au ocupat prin concurs din lipsă de timp, ci prin numiri ale inspectorului şcolar general.

În opt ore două surse de venit?


Ca şi inspector pe proiecte europene, Ani Drăghici se pare că are statut special. Din norma zilnică de 8 ore de inspector şcolar, patru ore le are obligaţie de normă la proiectele europene şi la alte activităţi specifice fişei post din ISJ Dolj.


În restul de patru ore tot la ISJ Dolj este tot la proiecte europene, dar pe un spor ce nu trebuie să depăşească 50 % din salariu. Practic, face acelaşi lucru dar mai ia şi bani în plus. Astfel a ajuns la un salariu de 70.035 lei pe patru ore de inspector şcolar la care s-a adăugat suma de 44.193 de lei pe restul de patru ore. În opt ore are două surse de venit? Şi după program mai are câteva ore tot la proiecte europene. Totul din dragoste pentru copii şi profesori, ne-a explicat Ani Drăghici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS