16.7 C
Craiova
vineri, 16 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateISJ Dolj a făcut primele schimbări la managerii de școli

ISJ Dolj a făcut primele schimbări la managerii de școli

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a organizat concursul pentru ocuparea unor posturi de director şi director adjunct de şcoli, care  nu au fost ocupate prin concurs sau au fost eliberate pe parcurs. Sunt 30 de funcţii libere din care doar pentru 29 au fost depuse 40 de candidaturi. În urma concursului la unele unități au fost operate schimbări.

Cea mai mare concurenţă a fost înregistrată la directori adjuncți, la două unități școlare din Craiova, respectiv la Şcoala  gimnazială „Elena Farago” şi la Şcoala gimnazială „Sfântul Gheorghe” din Craiova. La ambele unităţi şcolare au fost câte patru candidaţi pe post. Tot la adjuncţi la Şcoala gimnazială „Traian” din Craiova au fost trei candidaţi, iar la Liceul Special ”Bethoveen” şi la Şcoala gimnzială ”Ion Creangă” au fost câte doi concurenţi.

La directori cea mai mare concurenţă a fost în mediul rural la Şcoala Tălpaş, fiind doi candidaţi înscrişi. Au fost și situații în care nu s-a organizat concurs. Este vorba de Școala gimnazială Gighera cu post vacant dar nici un candidat.

Anul acesta au apărut şi noi funcţii de manager, la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” din Craiova, unde managerul actual va fi pensionat, la Liceul „Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni în urma scandalului cu intoxicarea elevilor. De asemenea, posturi de director s-au eliberat și la Școala Almăj și la Școala Ghidici. Pentru a ocupa un post vacant de conducere, candidaţii şi-au depus CV-ul şi au susținut un interviu on-line.


 Ce s-a luat în calcul la departajare


Interviul pentru funcțiile de director și director adjunct a avut ca tematică planul sintetic de acţiune privind organizarea, desfăşurarea şi monitorizarea procesului-educaţional-în contextul pandemiei-de Covid-19, Legea Educaţiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile şi completările ulterioare şi Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar nr.5079/2016, cu modificările şi completările ulterioare.


Conform procedurii, candidaţii cu cel mai mare punctaj au ocupat funcţiile. În caz de egalitate s-au folosit mai multe criterii de departajare. Unul dintre acestea prevede că are întâietate cel care deţine şi un aviz de continuitate pentru director sau director adjunct în unitătea de învăţământ în care nu s-au identificat disfuncţii ale activităţii manageriale. De asemenea, a avut întâietate candidatul care este şi titular în unitatea şcolară.  

Schimbări și școli la care nu s-au mai ocuopat posturile

Având în vedere criteriile de departajare, o bună parte din profesorii care au ocupat funcții de conducere în anul școlar anterior au și promovat concursul pentru noul an școlar. Au fost însă și situații în care nu s-a întâmplat acest lucru. De exemplu, la Școala Tălpaș nu a mai promovat concursul vechiul manager. Noul director pentru anul școlar următor este Nastasia Daniela Cercelaru. La Școala Damian -Sadova și-a depus candidatura tot fostul manager Mihaela Predescu, care nu a mai fost însă declarat admis.

Reamintim că la această unitate școlară este în derulare și o anchetă penală pentru înscrierea fictivă a unor elevi. Deocamdată, unitatea nu are însă un director desemnat pentru noul an școlar.

Și la Liceul Special ”Bethoveen” a rămas postul de director adjunct liber. La concurs au fost doi candidați înscriși, printre care și fostul director adjunct Lilia Pascariu dar nici unul nu a fost reconfirmat pe funcție . Liber a rămas și postul de director adjunct la Liceul ”Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni pentru că ocupantul său a trecut la directori, dar și postul de director adjunct la Liceul Amărăștii de Jos.

Numirile pe funcții se vor face cu 1 septembrie 2020. Managerii vor fi numiți cu detașare în interesul învățământului până la organizavrea concursului, dar nu mai târrziu de sfârșitul anului școlar 2020-2021. Altfel spus, vor avea mandatul pe un an școlar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS