16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePreședintele a anunțat cum și când începe școala

Președintele a anunțat cum și când începe școala

Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă referitoare la începerea noului an școlar, care va începe pe 14 septembrie. Copiii vor merge fizic la școală. Există trei scenarii de risc – verde, galben și roșu. Decizia privind funcționarea fiecărei școli e luată la nivel de județ în funcție de gradul de risc.

Am avut o întâlnire cu miniștrii și premierul, am luat câteva decizii.

Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală

Există trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi dintr-o localitate. Scenariul verde (risc mic sau deloc): mai puțin de un caz la mia de locuitori detectat zilnic în ultimele 14 zile – cursurile se fac fizic la școală. Scenariul galben (risc mediu): 1-3 persoane medie zilnică în ultimele 14 zile – cursurile se țin mixt. Scenariul roșu – peste 3 cazuri (risc mare), în care școala se închide și se țin cursuri doar online, a spus președintele.

Decizia privind funcționarea fiecărei școli e luată la nivel de județ

Scenariul galben: grădinițele și școala primară merg la școală, clasele 8 și 12 merg la școală, restul – în funcție de decizia locală.

Învățământul online e acceptat ca învățământ online când nu se pot ține cursuri fizice.

Punem accent pe siguranța elevilor.

Decizia privind mersul fizic la școală se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii, a Inspectoratului, și se decide în Comandamentul județean pentru situații de urgență.

Restul detaliilor se vor clarifica în formate interministeriale zilele următoare.

Bucureștiul se încadrează în scenariul verde, având în vedere populația orașului. Majoritatea localităților din România sunt în scenariul verde, câteva sunt acum în scenariul galben și doar 50 de localități în toată țara sunt acum în scenariul roșu.

Analizele se vor actualiza permanent. Vom avea situația în care în unele localități școala se va face online, în altele – fizic. Această împărțire pe scenarii e acceptată de foarte multe țări.

Este în discuție un scenariu similar cu cel din starea de urgență: părinții vor putea primi un ajutor dacă copiii nu pot merge la școală în scenariul roșu. Se lucrează într-un grup ministerial la o soluție legislativă corectă.

Școala online nu e același lucru cu cea din clasă, dar pentru o perioadă limitată o poate înlocui. Încadrarea în zonele de risc nu sunt pentru tot anul școlar, se actualizează permanent.

Online-ul va fi pregătit mult mai bine decât în starea de urgență@, a adăugat președintele Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS