6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoutăţi pentru admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova

Noutăţi pentru admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova

Admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova se va face în condiţii noi. Probele scrise vor avea o durată de două ore în loc de trei cum era în anii anteriori. Totodată, testele-grilă vor avea mai puţine întrebări. Apar modificări şi în oferta educaţională. Anul acesta, au fost incluse noi specializări atât pentru studenţii din România, cât şi pentru cei din străinătate.

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova nu renunţă la admiterea în stil clasic. Candidaţii vor susţine admitere cu probe scrise la fel ca în anii anteriori. Condiţiile actuale de pandemie au schimbat puţin regulile.

„Vom face câteva modificări pentru admitere. Nu este permisă folosirea instalaţiilor de aer condiţionat, deci vom începe examenul destul de devreme, la ora 8.00 dimineaţa. Vom face un triaj minim la intrarea în săli. Vom respecta toate recomandările de distanţare în timpul examenului. Oricum, şi până acum se dădea admiterea cu un loc liber între candidaţi. Acum vor fi două locuri libere şi va fi şi un rând liber. Avem peste 70 de săli disponibile în clădirea Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova pentru a face admiterea în condiţii de maximă siguranţă. Vom scurta şi durata examenului, va fi de două ore în loc de trei, şi vom reduce şi numărul de grile proporţional cu timpul acordat“, a precizat prof.univ.dr. Dan Ionuţ Gheonea, rectorul UMF Craiova.


Conform ultimelor modificări, candidaţii vor avea 60 de grile pentru programele de studii Medicină, Medicină dentară și Farmacie. Cei care vor opta pentru programele de studii Asistenţă medicală generală, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, Radiologie și Imagistică și Tehnică dentară vor avea 50 de grile.
Prima probă scrisă va fi pe 26 iulie, la Medicină, iar pentru celelalte domenii examenul va fi pe 28 iulie.

Înscriere on-line şi specializări

Înscrierea candidaţilor în vederea susţinerii examenului de admitere se va organiza on-line pentru toate programele de studii, în perioada 13-19 iulie. Candidaţii vor plăti o taxă de înscriere de 300 de lei.
În acest an, în ofertă este Facultatea de Medicină, cu 255 de locuri la buget şi 65 de locuri la taxă. Durata studiilor este de şase ani.

La Facultatea de Medicină Dentară sunt specializările Medicină Dentară, cu 35 de locuri la buget şi 55 de locuri la taxă, cu durata de şase ani, şi Tehnică Dentară, de trei ani, cu 10 locuri la buget şi 35 de locuri la taxă.
La Facultatea de Farmacie, durata studiilor este de cinci ani. La această facultate sunt 30 de locuri la buget şi 75 de locuri la taxă.  

La Facultatea de Moașe și Asistenţă medicală a fost inclusă o nouă specializare – Radiologie și Imagistică. Studiile sunt de trei ani şi au fost alocate 15 locuri la buget şi 30 de locuri la taxă. 

„Avem ca specialitate nouă Asistent medical în radiologie, pentru că în România imagistica, care implică Tomografia Computerizată, Rezonanţa Magnetică, a luat o foarte mare amploare şi este indicat să ai un asistent pregătit în această specializare“, a mai spus rectorul UMF Craiova.
La această facultate mai sunt şi specializările Asistenţă medicală generală, de patru ani, cu 35 de locuri la buget şi 75 de locuri la taxă, şi Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, de trei ani, cu 20 de locuri la buget şi zece locuri cu taxă.

Taxe între 5.000 şi 8.000 de lei pe an

Ca şi discipline de examen la Facultatea de Medicină şi la Facultatea de Medicină Dentară, candidaţii vor susţine grile din Biologie (Anatomie – clasa a XI-a) şi la alegere din Chimie organică (clasa a X-a şi clasa a XI-a) sau Fizică (clasa a XII-a).

La Facultatea de Farmacie, întrebările vor fi din Chimie organică (clasa a X-a şi clasa a XI-a) şi la alegere din Botanică(clasa a X-a şi clasa a XI-a) sau Biologie (Anatomie – clasa a XI-a).

La Facultatea de Asistenţă medicală şi Facultatea de Medicină dentară, specializarea Tehnică Dentară, grilele vor fi din Biologie (Anatomie – clasa a XI-a).


Candidaţii care nu vor ocupa un loc la buget pot opta pentru un loc cu taxă. La specializările Medicină şi Medicină Dentară şi Farmacie taxa este de 8.000 de lei/an. La celalalte specializări, respectiv Tehnică dentară, Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare şi Radiologie și Imagistică taxa este de 5.000 lei/an.

Studenţii străini plătesc 5.000 de euro pe an

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova dispune şi de locuri pentru studenţii străini. Înscrierile pentru locurile respective se desfăşoară în perioada 2 iunie – 31 iulie, iar rezultatele se vor publica pe 7 august 2020. Sunt alocate pentru Medicină în limba engleză 50 de locuri, dintre care 35 pentru cetăţeni UE şi 15 pentru cetăţeni din zone din afara UE.
În acest an a fost inclusă în ofertă şi o specializare nouă, respectiv Medicină dentară în limba engleză, cu 30 de locuri. Taxa de procesare a unui dosar de înscriere este de 200 euro. Admiterea se face prin evaluarea dosarelor de admitere. Taxa de şcolarizare pentru cei admişi este de 5.000 euro/an. Şi românii de pretutindeni au alocate opt locuri cu bursă şi cinci locuri fără bursă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS