36.6 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAlertă în învățământul preuniversitar. Se pregătesc reduceri de personal

Alertă în învățământul preuniversitar. Se pregătesc reduceri de personal

Managerii unităților școlare, dar și reprezentanții sindicatelor au intrat în stare de alertă, după ce au aflat de două ordine de ministru, respectiv OMEC 3659/2020 și OMEC 4150/2020 care ar implica reduceri de personal. Textele celor două acte normative nu au fost publicate în Monitorul Oficial, dar au ajuns la inspectoratele școlare, spun reprezentanții sindicatelor. Prin ordinele respective s-ar reduce norme ale personalului didactic, dar și norme de didactic auxiliar și nedidactic. Sunt vizate inspectoratele școlare, școlile speciale, Centrele Județene pentru Asistență Educațională, Centrele de Excelență, precum și palatele și cluburile copiilor. Sindicatele au reacționat și au cerut, prin adrese scrise, Ministerului Educației, să le retragă de la publicare, folosind mai multe argumente.

Existența a două ordine de ministru care ar implica reduceri de personal a pus pe jar o parte a managerilor unităților școlare din Dolj, care au început să scrie pe rețelele de socializare că sunt acte normative care fac reduceri din rațiuni pur financiare.

„Rațiuni pur financiare! OMEC 3659 și OMEC 4150, invizibile, nepublicate în Monitorul Oficial, duc la reduceri de personal“, scrie Lucia Croitoru, directorul Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. Managerul spune că din datele pe care le deține ar fi afectat personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic.

Se impun limite de norme

Reacții au apărut și la reprezentanții sindicatelor, care spun că este vorba de ordine care impun reduceri de personal în mai multe instituții.

„Textele celor două ordine au deja o semnătură a unui oficial din MEC și sunt de la sfârșitul lunii aprilie. Prin ordinul 3659 din 24 aprilie 2020 este vizat personalul din școlile speciale. Din datele pe care le avem, Doljul nu ar avea mari probleme la acest capitol. Dar prin Ordinul 4150 se pun limite de norme și pentru alte instituții. Astfel, județul Dolj este trecut ISJ Dolj cu 46,5 posturi, la CCD cu limită de 10 posturi, iar pentru cluburile sportive, cluburile pentru copii, palate și Centrul de Excelență se prevede un maximum total de 102,5 posturi. Prin aceste prevederi, practic, trebuie reduse norme didactice, dar și ale personalului nedidactic. Se creează multe probleme.

Dacă luăm ca exemplu Centrul de Excelență, sunt doar zece județe care au câte un asemenea centru. Cadrele didactice sunt încadrate în regim de plata cu ora și ar mai trebui reduse normele. Adică, în loc să aibă zece norme, să rămână cu şapte norme, de exemplu. Nu este normal pentru că aceste instituții sunt tocmai pentru a crește și a dezvolta resursa umană de calitate. Cu cine vor lucra managerii dacă se reduce personalul?“, a spus Bogdan Manea, președintele FSLI Dolj.

Reprezentanții FSI Dolj spun că au cerut anularea acestui ordin. „Aceste ordine apar cu data de 24 aprilie. Nu este posibil să se ia măsuri de reducere a personalului chiar în timpul unui an școlar. Acesta este unul din motivele pentru care am cerut retragerea acestui ordin“, a mai spus Bogdan Manea, președintele FSLI Dolj.

Sindicatul „Spiru Haret“ Dolj: „Unitățile se află și așa în deficit de personal“

Anularea celor două ordine a fost solicitată și de liderii sindicatului Spiru Haret Dolj.

„Reducerile ar afecta inspectorate, palate, centre de excelență, centrul județean de resurse și asistență educațională Dolj. Menționez că Doljul oricum a mers pe efective reduse încă din 2010, când au fost făcute reduceri de personal în aceste instituții“, a spus Constantin Lungulesscu, prim-vicepreședintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.

De altfel, reprezentanții sindicatului spun că oricum unitățile școlare au deficit de personal și că din toamnă vor fi cerințe din ce în ce mai multe în unitățile școlare.

„Am solicitat anularea celor două ordine de ministru având în vedere că toate unitățile se află în deficit de personal. Mai mult, vor fi cerințe din ce în ce mai mari pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, iar managerii vor avea o mare responsabilitate privind asigurarea securității pentru sănătate în unităţi. Va fi nevoie acută de resursă umană“, a precizat Nicușor Cotescu, președintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.

Sindicaliștii spun că restructurarea nu este o soluție.
„În acest moment, aceste Ordine nici nu pot fi aplicate deoarece ele nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Sperăm să fie retrase din inspectoratele școlare, unde au fost distribuite. Reducerea de personal nu este o soluție, în condițiile în care șomajul a crescut în această perioadă, considerând că aceste prevederi nu sunt decât pur financiare. În aceste condiții, solicităm respectuos ca MEC să dispună revocarea imediată a oricăror măsuri de reducere a numărului de posturi din învățământul preuniversitar“, a mai precizat Nicușor Cotescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS