11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCând încep înscrierile la grădiniță

Când încep înscrierile la grădiniță

Ministerul Educației și Cercetării a stabilit calendarul înscrierii la grădiniță pentru copiii cu vârste între trei şi şase ani. În condițiile actuale, înscrierile se pot desfășura în sistem on-line.

Pentru anul școlar 2020-2021, pentru copiii care au frecventat până acum grădinița, reînscrierile se fac în perioada 25 mai – 5 iunie. Pentru cei care nu au frecventat până acum grădinița, înscrierile se vor desfășura în două etape: 8 iunie – 3 iulie și 20 iulie – 10 august. Cazurile care nu au fost clarificate în cele două etape de înscrieri se pot rezolva în perioada 11-31 august.

Reînscrierile se pot efectua și prin poștă electronică, telefonic sau fax.

Pentru înscriere, părinții pot comunica unității de învățământ prin poștă electronică, telefonic sau fax datele necesare pentru a fi introduse în aplicația specifică.

Grupa mare, obligatorie

Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an școlar, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de cinci ani în grupa mare, ca parte a învățământului general obligatoriu.

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Conform unui comunicat transmis de Ministerul Educației, prioritate au copiii orfani de ambii părinți, fiind incluși și cei care provin de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial. Apoi intră prioritar cei care sunt orfani de un părinte. Al treilea criteriu de departajare îl constituie existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă. Ultimul criteriu general de departajare este existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însoțit de certificatul de orientare școlară, eliberat de Comisia de orientare școlară și profesională. La acestea se adaugă criteriile specifice ale unității de învățământ.

„Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 29 mai 2020) nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale“, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Ce date trebuie să publice grădinițele

Orarul reînscrierilor și, respectiv, al înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi pe site-urile inspectoratelor şcolare.

Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere și înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor mai posta pe site-ul unității de învățământ și, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii: capacitatea instituţiei, numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2020-2021 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare) precum și criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor.

De asemenea, unităţile de învăţământ preșcolar particular vor afişa și informații privind statutul grădiniței respectiv: autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată de Agenția pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS