8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMăsuri ale Ministerului Educației: Elevii vor avea mai puțină materie la examenele naționale de anul acesta

Măsuri ale Ministerului Educației: Elevii vor avea mai puțină materie la examenele naționale de anul acesta

Elevii de clasa a VIII-a, dar și cei de clasa a XII-a nu vor mai avea la examenele naționale materia de pe cel de-al doilea semestru al acestui an școlar, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie. De asemenea, de la minister, scenariul este ca elevii să reia cursurile din luna iunie, iar examenele să se susțină în luna iulie. Sunt anulate însă o serie de evaluări.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat marți că, după ce a discutat cu partenerii educaționali – reprezentanții elevilor, studenților, părinților, cadrelor didactice și cei ai Consiliului Național al Rectorilor, a stabilit un set de măsuri care se impun în vederea reluării cursurilor și a finalizării cu succes a anului școlar și universitar 2019-2020. Astfel, în contextul informațiilor deținute până în prezent privind evoluția pandemiei de SARS-CoV-2, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învățământul preuniversitar și universitar în decursul lunii iunie. „Datele pot suferi modificări dacă va fi o altă evoluție a pandemiei“, a menționat ministrul. Dacă se vor relua cursurile în luna iunie, și examenele vor putea fi susţinute în luna iulie, cu mai puțină materie.

„În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale evaluării naționale și ale examenului de bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru evaluarea națională și bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea“, a spus ministrul Educației, Monica Anisie.

Se anulează evaluări, olimpiadele și sesiunea specială de bacalaureat

Odată ce vor fi reluate cursurile, anumite examene, concursuri și evaluări nu vor mai fi organizate.

„Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, olimpiadele și concursurile școlare, precum și simulările pentru examenele naționale vor fi anulate. Sesiunea specială a examenului național de bacalaureat pentru olimpici va fi anulată“, a precizat ministrul Educației. În ceea ce priveşte încheierea situației școlare, și aici se vor aplica măsuri speciale. „Situația școlară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul. Subiectele pentru tezele de pe semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020“, a explicat ministrul Educației.

Se decalează calendarele pentru înscrierea elevilor și pentru mobilitatea personalului

Ministrul Educației a anunțat și că toate „calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, grădiniță și cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate. Calendarele aferente proceselor amintite vor fi anunțate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor“.

Măsuri pentru învățământul superior

În ceea ce privește învățământul superior, ministrul Educaţiei a spus că: „activitățile se vor desfășura în mediul online. Activitățile care impun interacțiunea „față în față” vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgență“. Monica Anisie a făcut precizări și despre admiterea în învățământul superior.

„Admiterea la ciclul de licență în învățământul superior se va organiza după susținerea examenului național de bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza după susținerea examenului de licență sau disertație“, a mai spus Monica Anisie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS