17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCriză de elevi în școlile din Dolj

Criză de elevi în școlile din Dolj

Înscrierile pentru clasa pregătitoare vor începe miercuri, 4 martie. În peste 90 de unități școlare, nu există copii decât pentru o jumătate, o treime sau un sfert de clasă. În multe situații sunt așteptați unul sau maximum trei copii în clasa pregătitoare. Un astfel de exemplu se regăsește și la o școală din Craiova.


Numărul copiilor scade dramatic în unele zone ale județului. O dovedește clar recensământul făcut de unitățile școlare pentru înscrierea în clasa pegătitoare pentru anul școlar 2020-2021. În 94 de școli și tot atâtea localități nu se poate face nici măcar o clasă de elevi. Toate aceste unități școlare au aprobate jumătăți, treimi sau chiar sferturi de clase pentru pregătitoare.

Acest lucru nu înseamnă altceva decât că respectivii elevi vor învăța în regim de simultan cu alți colegi mai mari decât ei. În total, în acest regim la nivelul județului Dolj se așteaptă să înceapă studiile 542 de copii.

13 de școli au unu – maximum doi elevi

Din cele 94 de unități școlare care nu au elevi nici măcar pentru o clasă, în 13 dintre cazuri pentru clasa pregătitoare sunt între unu și maximum doi elevi.

Astfel, sunt patru școli care vor avea doar un singur copil.Pe această listă se înscriu Școala primară Tunarii Noi din comuna Poiana Mare, Școala Palilula din comuna Bucovăț și școlile din satele Mălăiești și Gogoșești din comuna Goiești.În alte nouă unități școlare vor fi doar câte doi copii în clasa pregătitoare. Un exemplu în acest sens este Școala gimnazială Piria din comuna Argetoaia.

De asemenea, la Brabova sunt două unități școlare care vor avea doar doi copii. Este vorba de școlile primare din satele Răchita de Jos și Urdinița. La fel va fi și în comunele Celaru, sat Marotinu de Jos, în Cernătești – satul Rasnicu Oghian, în Goiești – satul Piorești, Grecești- satul Busulete, în Sopot- satul Beloț dar și la Mischii.

Opt școli, dintre care și una din Craiova, vor avea câte trei elevi


Alte opt școli vor avea doar câte trei copii. Este vorba de Școala gimnazială „Ilie Martin“ din Brabova, Școala gimnazială Belcinu din Calopăr, Şcoala din Carpen, Școala primară Booveni- comuna Drănic, Școala gimnazială Gogoșu, Școala gimnazială Piscu Sadovei, dar și de școlile din comuna Teslui, respectiv Școala gimnazială Teslui și Școala primară Țărțăl.

Exemplu de școală cu puțini elevi se regăsește și în Craiova. Este vorba de Școala primară Izvoru Rece, structură a Școlii gimnaziale „Decebal“, care se regăsește pe lista celor opt unități școlare cu doar trei elevi la clasa pregătitoare.

Copii puțini sunt și la structuri ale școlilor din Filiași și Băilești.Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare va fi în perioada 4 – 23 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS