24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLiceenii care își caută drumul în viață, față în față cu profesioniști din domenii diverse

Liceenii care își caută drumul în viață, față în față cu profesioniști din domenii diverse

Liceeni de la mai multe școli din Olt au alocat o jumătate de zi, în weekend, unor întâlniri cu profesioniști din domenii diverse, care le-au răspuns la întrebări și le-au explicat ce îi așteaptă dacă aleg o carieră într-un domeniu sau altul.

O asociație non-profit din Olt, înființată de psihologul școlar Aurora Szocs și biologul Kalman Szocs, alături de care au venit prieteni interesați să dea cât mai multă informație certificată tinerilor, desfășoară de vreme bună conferințe inspiraționale pentru elevi, aducând în fața lor profesioniști din domenii foarte variante.

Alegeri „în orb“

S-a pornit de la adevărul simplu că tinerii aleg după liceu un domeniu sau altul mai mult „în orb“, fără să știe prea multe despre ce presupune o anume specializare, ce oportunități le oferă în viitor, ce greutăți ar putea întâmpina urmând acel drum, cât de mult li se potrivește etc. și s-a ajuns la a V-a sesiune de întâlniri cu profesioniștii, intitulată „Inspiring for Future“.

La întâlniri vin profesioniști cu o carieră solidă în domeniu, vorbesc despre profesia lor și le răspund tinerilor la întrebări. Asociația care organizează întâlnirile se numește Pro Voluntariat, iar sâmbătă, 22 februarie, în amfiteatrul Colegiului Național „Radu Greceanu“ din Slatina au venit sute de tineri, de la mai multe licee din județ.

Să-ți placă să desenezi contează, pentru a deveni arhitect, mai mult decât talentul

Au aflat mai întâi ce presupune profesia de arhitect, cât ai de parcurs până acolo, ce oportunități de carieră ai, ce alte posibilități ți se deschid în facultate etc., invitată fiind să le dea toate detaliile o tânără care a pornit la drum din Slatina, asistent dr. arhitect Anca Mihaela Constantin. Acum predă la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu“ din București și lucrează în cadrul unui birou de arhitectură.

Elevii au aflat că nu e uşpr să devii arhitect, iar principalul ingredient rămâne unul simplu: „să-ți placă să desenezi“. Nu e obligatoriu să ai un talent deosebit, nici să fii cel mai bun la matematică sau fizică, le-a spus dr. arh. Anca Mihaela Constantin, spulberând, astfel, diverse mituri, important este să-ți placă și să-ți dorești să-ți folosești creativitatea. Invitata le-a mai explicat că arhitectul nu este nici pe departe doar cel care proiectează case și că o astfel de specializare îți oferă căi nebănuite, în domenii diverse, după absolvire, de la proiectare de clădiri și până la industria publicitară sau industria modei, trecând printr-o mulțime de alte domenii.

Vestea bună este că facultățile din cadrul universității îți oferă, mai mult decât alte instituții de învățământ, biletul spre oricare țară în care ai vrea să profesezi, diploma fiind recunoscută în zeci de state. Vestea mai puțin bună, pentru România de data aceasta, este că cei mai buni absolvenți chiar pleacă, recrutați de marile firme din lume încă din facultate.

„Nu vă gândiți că faceți o alegere pentru totdeauna“

Cel de-al doilea invitat, Elena, șef al departamentului Resurse Umane într-o mare companie industrială reprezentată și în Slatina, le-a vorbit elevilor despre ce implică domeniul recrutării și formării personalului. A insistat, însă, pe ideea că, deși ar fi ideal ca tinerii să știe încă de pe băncile școlii ce își doresc cu adevărat, nu ar trebui să le fie teamă să se răzgândească și să încerce un domeniu nou, la orice vârstă. „Orice ai alege să faci, să faci cu plăcere!“, i-a sfătuit invitata.

În fața tinerilor a vorbit despre experiența sa din relativ scurta carieră de fotograf și editor video și Sorin Daniel Stoicănescu, un fotograf de evenimente tânăr, cunoscut și solicitat în Slatina. Sorin le-a povestit cum a pornit la drum cu un aparat destul de ieftin, mizând doar pe plăcerea de a face fotografii, cum a fost nevoit să se adapteze din mers și să investească în pregătire, dar și în tehnică, ajungând în cele din urmă să aibă propria afacere și încă multe alte proiecte, care, o parte, nu au legătură cu profesia.

De ce informația e putere, de vorbă cu fondatorii Recorder

Conferința „Inspiring for future“ s-a încheiat cu întâlnirea elevilor cu fondatorii Recorder, jurnaliștii Mihai Voinea și Cristian Delcea, pentru care adolescenții au avut o mulțime de întrebări. Au aflat care e diferența între un jurnalist și un blogger sau un influencer (conform unui sondaj efectuat în rândul tinerilor din Slatina, acest aspect nu le era deloc clar elevilor), cât de greu sau de ușor îi este jurnalistului să verifice o informație, ce este „fake news-ul“ și cum te poți feri să consumi știri false, de ce e extrem de important să cauți informația la surse de încredere și de ce informația e putere, cum reușesc jurnaliștii să facă față presiunilor de tot felul (tinerii au vrut să afle la ce presiuni sunt supuși, dacă sunt amenințați, acționați în judecată, dacă se simt în pericol) etc.

S-a vorbit despre principii, principii de viață, înainte de toate, care te călăuzesc și în viața de jurnalist, despre provocările și împlinirile profesiei, despre „ingredientele“ absolut necesare unui jurnalist, curiozitatea fiind la loc de cinste etc.

Conferințele „Inspiring for future“ organizate de Asociația Pro-Voluntariat au loc de două ori pe an și sunt de fiecare dată foarte așteptate de elevii care astfel au ocazia să stea față în față cu adevărați profesioniști.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS