14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiga Studenților cere Ministerului Educației publicarea tuturor tezelor de doctorat și sancționarea comercializării tezelor

Liga Studenților cere Ministerului Educației publicarea tuturor tezelor de doctorat și sancționarea comercializării tezelor

Liga Studenţilor (LS IAŞI) solicită Ministerului Educaţiei Naţionale publicarea tuturor tezelor de doctorat, nu doar a celor depuse în format electronic începând din 2016, precum şi transmiterea unei adrese către toate universităţile prin care să se clarifice faptul că prin acest demers nu se încalcă prevederile Regulamentul European de Protecţie a Datelor (REPD/GDPR) şi nu se aduce nicio vătămare vieţii private a deţinătorilor titlurilor de doctor.

Totodată, organizaţia cere incriminarea comercializării de lucrări ştiinţifice, introducerea unor sancţiuni administrative pentru instituţiile care „pierd” sau „fac pierdute” lucrări de doctorat şi înăsprirea regimului penal pentru sustragerea sau distrugerea lor.

Potrivit Ligii Studenţilor, de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, s-a statutat faptul că tezele de doctorat sunt documente publice şi că se redactează şi în format digital, urmând a fi publicate după susţinere pe un site administrat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Regulamentul European de Protecţie a Datelor (REPD/GDPR) prevede foarte clar faptul că prelucrarea datelor personale (numele candidatului la titlul de doctor) poate fi realizată fără consimţământul persoanei în situaţia în care există o obligaţie legală a operatorului (universitatea şi ministerul) şi dacă prelucrarea este necesară pentru îndeplinirea unei sarcini care serveşte unui interes public sau care rezultă din exercitarea autorităţii publice cu care este învestit operatorul.

„Caracterul public al tezei de doctorat este o veche cutumă academică, candidatul fiind obligat să depună un exemplar al tezei la biblioteca universităţii sau a facultăţii şi să susţină teza în public. Publicitatea tezei a fost doar întărită de Legea nr. 1/2011, aceasta fiind prezentă în legislaţie inclusiv în prevederile vechii legi a educaţiei nr. 84/1995 prin art. 73 alin. (5). Din punct de vedere juridic, toate tezele de doctorat au caracterul de document public, producând efecte de interes public, deci toate pot fi publicate pe platforma ministerului. Tezele care nu au fost depuse în format digital pot fi scanate şi trecute prin sisteme de recunoaştere optică a caracterelor (OCR), de care cel puţin bibliotecile central universitare deja dispun şi care deja sunt utilizate pentru digitizarea colecţiilor de periodice”, arată Liga Studenţilor.

Studenții acuză că neplublicarea tezelor are rolul de a proteja anumite persoane

Potrivit Ligii, „adresa transmisă de Ministerul Educaţiei Naţionale către universităţi care a scandalizat opinia publică prin susţinerea nepublicării tezelor în lipsa acordului deţinătorului titlului de doctor nu a fost semnată de ministrul Monica Anisie, ci de secretarul de stat pentru învăţământ superior Gigel Paraschiv, fost secretar de stat sub miniştrii Liviu Pop, Cîmpeanu, Curaj. El este omul Ecaterinei Andronescu, membru în conducerea şcolii doctorale a Academiei Naţionale de Informaţii a SRI şi în celebra Academie de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), patronată de Gabriel Oprea, George Maior şi Remus Pricopie. Din informaţiile noastre, rolul adresei trimisă de Paraschiv este în primul rând protejarea tuturor deţinătorilor de titlu de doctor care au legături cu serviciile secrete şi forţele de ordine din universităţile militare, iar secundar toate reţelele de plagiatori care căpuşează sistemul de învăţământ superior românesc, ca urmare a anchetelor realizate de jurnalişti de investigaţie în ultimii ani şi a sesizărilor înaintate către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) care au zguduit reţelele de putere conectate politic sau la comunitatea de informaţii”.

În urma publicării tuturor tezelor de doctorat, ar putea începe o curăţenie generală în toate instituţiile de învăţământ superior, în special, şi în toate instituţiile publice, în general, iar persoanele care au obţinut titlul de doctor în mod fraudulos ar fi demise din funcţie, sporurile de salarii obţinute ar trebui returnate, iar unele şcoli doctorale ar fi desfiinţate, arată sursa citată, care adaugă: „demersul lui Gigel Paraschiv vizează exact prevenirea acestui moment zero atât de necesar României pentru eliminarea imposturii academice”.

Studenții cer amenzi pentru universitățile care ”pierd” tezele

De asemenea, Liga Studenţilor (LS IAŞI) cere introducerea prin intermediul unui ordin de ministru a unor sancţiuni administrative (amenzi de cel puţin 10.000 lei) pentru instituţiile de învăţământ superior care „pierd” sau „fac pierdute” teze de doctorat, precum şi modificarea legislaţiei penale, astfel încât acestora să li se ofere o protecţie specială.

De aceea, Liga Studenţilor (LS IAŞI) propune incriminarea comercializării sau cumpărării de lucrări ştiinţifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calităţii de autor al unei lucrări de licenţă, de diplomă, de disertaţie sau de doctorat, precum şi pedepsirea faptei cu înschisoare de la 6 luni la 3 ani, similar infracţiunilor de fals. Astfel, ar intra sub incidenţa legii penale nu doar vânzarea unor astfel de lucrări, dar şi cumpărarea lor cu scopul de a frauda examenele de finalizare a studiilor.

„Plagiatul este cancerul endemic al învăţământului superior românesc, iar la fel cum corupţia şi furtul sunt incriminate, ar trebui şi furtul intelectual să fie incriminat corespunzător. Plagiatul ruinează cultura naţională şi atentează la securitatea raporturilor juridice în sistemul de educaţie, în sistemul de sănătate, în sistemul de apărare şi ordine publică şi în orice loc în care sunt prezente persoane care deţin în mod fraudulos un titlu de doctor, un titlu academic sau unul profesional, iar în final atentează la siguranţa naţională. Tezele de doctorat ar trebui să fie puncte de reper în cercetarea ştiinţifică, obţinute în urma unei activităţi de studiu şi cercetare îndelungată, nu compilaţii din alte lucrări. Publicarea tezelor de doctorat, precum şi introducerea în legislaţie a unor pedepse aspre pentru faptele asociate fraudării, sustragerii, distrugerii şi comercializării lor este este un prim pas esenţial spre întărirea, recredibilizarea şi securizarea sistemului educaţional românesc”, a declarat Diana-Alexandra Cristea, preşedinte Liga Studenţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS