8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoutăți pentru admiterea la Colegiul Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova

Noutăți pentru admiterea la Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova

Noutăți pentru admiterea la Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova dar și la celelalte licee cu profil militar. În acest an școlar, vizita medicală se va face după probele sportive și psihologice. În plus, la media finală nota de la testul de verificare a cunoștințelor va avea o pondere mai mare.

Carmen Dumitrescu

Procesul de admitere la liceele militare a debutat. Elevii au fost recruraţi până pe 14 februarie și au intrat deja în etapa de susținere a probelor de selecție. În acest an vizita medicală nu va mai fi prima probă.

” Până pe 14 februarie elevii de clasa a VIII-a au fost la Centrele de Informare și Recrutare, au completat o fişă de înscriere şi şi-au exprimat intenţia de a fi candidaţi pentru Colegiul Militar. După această etapă selecţiile continuă până la jumătatea lunii aprilie cu probele sportive şi cele psihologice pe care le susţin la centrele zonale de selecţie şi orientare. Sunt patru astfel de centre de selecţie şi orientare în țară. Candidaţii din judeţul Dolj şi din Oltenia susţin aceste probe la centrul zonal de orientare de la Alba Iulia. După ce candidaţii au parcurs aceste etape şi au fost declaraţi „admis”, urmează cea de a doua etapă a selecţiei şi anume vizita medicală. Aceasta este una dintre noutăţi. Este primul an în care selecţia medicală se face după selecţia sportivă şi psihologică. Până acum admiterea în colegiile militare debuta cu perioada de recrutare, după care elevii erau programaţi la vizita medicală și cei care erau declaraţi apt medical mergeau la centrele medicale zonale” , a precizat Ioana Lădaru, purtător de cuvânt al Colegiului Militar din Craiova.

Noutăți la calculul mediei de admitere

Conform metodologiei de admitere în liceele militare, elevii de clasa a VIII-a pot să opteze pentru toate cele cinci licee militare din țară în ordinea în care vor să fie admişi. După ce susțin probele de selecție, în luna mai aceștia trec printr-un test de verficare a cunoștințelor, cu întrebări tip-grilă.
”Joi pe 21 mai la Craiova va avea loc testul de verificare a cunoştinţelor. Testul va dura trei ore, începând cu ora 9.00. Elevii vor primi rezultatele tot în ziua respectivă. Examenul se va încheia la ora 12.00.De la ora 12.00la 14.00 se vor corecta lucrările de faţă cu ei. Dacă vor obţine nota minimă 6 vor merge mai departe. Cei care nu vor obţine minimum 6 nu mai sunt candidaţi ai colegiului militar ci vor opta pentru un liceu civil. Repartizarea se va face însă după ce se vor publica rezultatele la Evaluarea Națională”, a mai precizat Ioana Lădaru.

În acest an s-a schimbat formula de calcul a mediei finale de admitere. Testul de verificare a cunoștințelor va avea o pondere de 80%, în loc de 70% cum era până acum. ”La media finală de admitere, rezultatul de la testul de evaluare a cunoştinţelor va avea o pondere de 80% şi 20% va fi media formată din rezultatul la Evaluarea Naţională (80%) şi media din gimnaziu (20%)”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar din Craiova.


Absolvenții de licee militare pot merge și la universități civile



Din acest an, absolvenții de licee militare pot urma și cursurile unor universități civile. Vor avea însă locuri speciale și program de pregătire militară, indiferent de specializarea aleasă.


”S-a constatat la nivelul Armatei României că este nevoie de specialişti şi în alte domenii, dar nu într-un număr atât de mare să înfiinţăm specializare sau profil la academiile militare. Şi atunci, Ministerul Educaţiei Naţionale a încheiat un protocol cu Ministerul Apărării Naţionale şi în univesrităţile civile sunt alocate locuri pe care candidează absolvenţi de colegiu militar. În acest an vor abea locuri la specializări cum ar fi la Istorie, jurnalism, chimie industrială și specialzări din domeniul construcţii”, a mai spus Ioana Lădaru. Locurile vor fi alocate în universitățile din orașele care au și academii militare.

”Noi depindem de cemntrele universitare în care există academii militare.Absolvenții de liceu militar care vor urma cursurile universităților civile vor avea statut de studenţi militari. Ei urmează oferta educaţională în universitatea civilă dar stau în căminele militare și îşi desfăşoară și programul de pregătire militară”, a mai precizat Ioana Lădaru, purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar ”Tudor Vladimirescu”din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS