8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieHora Unirii, la Colegiul ”Carol I”

Hora Unirii, la Colegiul ”Carol I”

Sute de elevi ai Colegiului Național ”Carol I” din Craiova s-au prins astăzi în Hora Unirii în curtea unității școlare pentru a marca în avans Unirea Principatelor Române .

La eveniment au participat elevi din clasele primare și cadrele didactice precum și conducerea colegiului. Participanții au cântat verusrile poeziei scrisă de Vasile Alcsandri și publicată pentru prima dată în 1856, în revista Steaua Dunării , titlul original fiind ”Hora Unirei”. Muzica a fost comupusă de Alexandru Flechtenmacher, căruia i-a luat numai o zi să compună melodia care adună laolaltă, an de an, milioane de oameni. 

Prin aceaastă horă se marchează anual evenimentul din 24 ianuarie 1859, pe care istoricii îl consemnează ca pe un punct de cotitură pentru ce avea să devină România modernă: unificare vechilor principate, sub cârmuirea lui Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei și Țării Românești.

Deși domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost una de scurtă durată (1859-1866), izvoarele istorice o consemnează ca fiind o perioadă de maximă dezvoltare pentru societatea românească. Se naște primul Parlament unic al României, dar și întâiul guvern unitar.

Cuza este, de asemenea, părintele multor măsuri politice reformatoare precum: secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, reforma învâțământului, adoptarea și ratificarea primei Constituții românești. Apoi au fost elaborate și promulgate Legea contabilității, Legea consiliilor județene, Codul Penal și Legea instrucțiunii publice, precum și crearea Consiliului de Stat. Tot în perioada domniei lui Cuza este inaugurată, în premieră, o Școală de Medicină Veterinară.

Anul acesta se sărbătoresc 161 de ani de la Mica Unire, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS