9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAlertă în şcoli şi grădiniţe din cauza virozelor

Alertă în şcoli şi grădiniţe din cauza virozelor

Şi în această săptămână, la nivelul judeţului Dolj sunt peste 1.000 de cazuri de viroze. Cele mai multe sunt înregistrate la copiii care frecventează şcolile şi grădiniţele. În consecinţă, ministrul Educaţiei a recomandat, miercuri, în cadrul unei videoconferinţe, să se ia măsuri suplimentare în unităţile de învăţământ pentru a preveni extinderea îmbolnăvirilor.

Şi în unităţile şcolare din judeţul Dolj, absenteismul este destul de ridicat în această perioadă, din cauza virozelor. Ministrul Educaţiei a cerut miercuri să se ia măsuri suplimentare, astfel încât să se prevină extinderea îmbolnăvirilor. O primă măsură solicitată în această situaţie a fost ca în fiecare unitate şcolară să se facă triaj epidemiologic zilnic, iar copiii care prezintă anumite simptome să fie izolaţi sau trrimişi acasă.


„Ministrul Educaţiei a cerut să se acorde atenţie sporită măsurilor preventive pentru că în această perioadă putem risca să apară mai multe cazuri de viroze sau de gripă. A solicitat o colaborare mai strânsă a unităţilor de învăţământ cu Direcţia de Sănătate Publică, cu cabinetele şcolare, astfel încât să se poată face o triere mai atentă. În această triere trebuie să se implice atât cadrele medicale, cât şi profesorii. Elevii care prezintă simptome de viroze sau gripă trebuie izolaţi sau trimişi acasă. Deocamdată, avem cazuri izolate de viroze, pe care le-au semnalat managerii unităţilor de învăţământ. Am transmis ca în acele unităţi să fie atenţia sporită asupra elevilor şi să păstreze legătură cu părinţii şi cu reprezentanţii DSP Dolj“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Alexandru Gîdăr.

Dezinfecţie în unităţile de învăţământ cu multe cazuri

Potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj, ministrul educaţiei a recomandat să se facă dezinfecţie în unităţile şcolare unde sunt multe cazuri de îmbolnăviri.
„Recomandarea este aceea de a face dezifencţie acolo unde se sesizează că există un potenţial de îmbolnăvire în masă. Dezinfecţia se poate face, mai ales că urmează o perioadă de trei zile libere.
Trebuie să se acorde atenţie sporită referitoare la substanţele cu care se face dezinfecţia, la modalităţile în care se realizează această procedură. Până la urmă, conducătorii unităţilor de învăţământ nu cunosc tot ceea ce ţine de compoziţia chimică a substanţelor. În momentul acesta, furnizorii de astfel de servicii au responsabilitatea de a folosi substanţe care să nu fie vătămătoare pentru oameni“, a mai precizat inspectorul şcolar general adjunct, Alexandru Gîdăr.

DSP Dolj pune accent doar pe igiena personală

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj spun că, în această săptămână, s-a înregistrat doar o uşoară creştere a numărului de cazuri de viroze. Nu a fost confirmat însă nici un caz de gripă în Dolj. Sunt însă peste 1.000 de persoane care au contactat viruşi. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în rândul copiilor. Cu toate acestea, DSP Dolj susţine că nu va face dezinfecţie suplimentară în unităţile şcolare. Medicii pun accent doar pe măsurile de igienă personală.
„La nivelul judeţului Dolj sunt 1.200 de cazuri de viroze. Faţă de săptămâna trecută sunt cu 10-15 cazuri de viroze mai mult. Nu avem o creştere semnificativă. Incidenţa este într-adevăr mai mare la copii, pentru că stau în colectivităţi în cadrul unităţilor şcolare. Nu sunt confirmate cazuri de gripă la nivelul judeţului Dolj. În astfel de situaţii nu vom face dezinfecţii suplimentare în unităţile şcolare. Se păstrează recomandările pentru viroze, folosirea batistei sau a şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei, spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănutat sau tuse. Acestea sunt măsurile care se impun pentru că viruşii se iau de pe mâini“, a declarat medicul Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj. Părinţii sunt însă în alertă în această perioadă. În fiecare şcoală sau grădiniţă apar de la o zi la alta noi cazuri de îmbolnăviri. Aceştia află despre noile cazuri, în special de pe grupurile de WhatsApp ale claselor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS