16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii vor primi continuitate la catedră cu minimum 5 în loc de 7

Profesorii vor primi continuitate la catedră cu minimum 5 în loc de 7

Noua metodologie pentru ocuparea posturilor didactice în învăţământul preuniversitar aduce şi multe modificări. În primul rând, se vor face verificări în toate unităţile şcolare dacă dascălii au modulul psihopedagogic. De altfel, participarea la concursul de titularizare va fi condiţionată de aceste cursuri. În plus, modificarea contractelor pe perioadă determinată pe perioada viabilităţii postului nu se va mai face prin decizia directorului de şcoală, ci prin decizia inspectorului şcolar general. Pentru anul şcolar următor, scade nota pentru continuitate la catedră a suplinitorilor, de la minimum 7 la minimum 5.

Noua etapă de mobilitate a personalului didactic va începe pe 6 ianuarie, cu constituirea comisiei judeţene de mobilitate. Până la sfârşitul lunii ianuarie nu se vor stabili doar pensionarii, ci se vor revizui deciziile de numire, transfer sau repartizare pe post/catedră a personalului didactic titular. Se va trece şi la verificarea situaţiilor privind pregătirea psihopedagogică prin modulele organizate de departamentele pentru pregătirea personalului didactic de specialitate cu profil psihopedagogic efectuată de personalul didactic debutant.

Tot în luna ianuarie se vor emite, de către inspectoratele şcolare, a deciziilor de repartizare pe catedră pentru cadrele didactice angajate cu contract individual de muncă pe perioada viabilităţii postului. Metodologia mai prevede că, în cazul contractului individual de muncă care se modifică pe durata de viabilitate a postului, directorul unităţii de învăţământ cu personalitate juridică încheie anual câte un act adiţional la contractul iniţial cu cadrul didactic respectiv.

Şi suplinitorii vor avea dreptul la întregire de normă


De asemenea, se vor face întregirile de normă nu numai la titulari, ci şi la profesorii debutanţi care au continuitate la catedră, precum şi a celor care au decizii pe durata viabilităţii postului. În acest an, până pe 22 ianuarie se vor stabili şi disciplinele opţionale care vor fi predate în unităţile şcolare. În ceea ce priveşte continuitatea la catedră, în acest an pot beneficia de această continuitate cadrele didactice care au obţinut minimum 5 la concursul naţional. Cererea se va face către consiliul de administraţie al unităţii şcolare, se aprobă şi se comunică apoi inspectorului general. Pe 5 martie se va afişa lista cu personalul didactic care va intra în restrângere de activitate.

Participarea la concurs, condiţionată de modulul psihopedagogic

Lista posturilor care vor fi scoase la concurs va fi actualizată pe 8 mai. Înscrierea la concurs se face în perioada 11-15 mai. Examenul de titularizare va avea loc pe 15 iulie 2020, se arată în ordinul privind metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare în învățământul preuniversitar, publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul arată că profesorii care nu au modulele psihopedagogice finalizate nu vor putea participa la concursul de ocupare a posturilor didactice. Pregătirea psihopedagogică presupune obţinerea a minimum 60 de credite prin modulele organizate de departamentele pentru pregătirea personalului didactic de specialitate cu profil psihopedagogic. Pregătirea psihopedagogică se finalizează prin obţinerea „Certificatului de absolvire a programelor de formare psihopedagogică“.


Absolvenţii cu diplomă ai învăţământului superior de lungă sau scurtă durată şi ai învăţământului postliceal, care au efectuat pregătirea psihopedagogică până în anul 2009 şi nu au dobândit definitivarea în învăţământ, pot face dovada absolvirii programului de pregătire psihopedagogică prin foaia matricolă/anexa la diploma de licenţă sau de absolvire.

Cum se vor face titularizările pe post

Candidații care au deja un post și dau examen de titularizare în sesiunea iulie 2020, obținând peste 7 la proba scrisă, pot ocupa postul respectiv pe perioadă nedeterminată. Însă este necesar ca în aceste cazuri consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ să confirme, prin adresă scrisă, că posturile didactice/catedrele respective au o viabilitate estimată de cel puţin patru ani şcolari şi pot fi ocupate pe perioadă nedeterminată.

Ordinul prevede că acești candidați vor ocupa cu prioritate postul pe data de 29 iulie 2020.


Pe 30 iulie va fi ședința de repartizare pentru posturile titularizabile. În acest sens, documentul din Monitorul Oficial arată că repartizarea candidaţilor care au media de minimum 7 vor fi ierarhizați pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS