13.8 C
Craiova
joi, 1 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Educatie Ce măsuri va lua Ministerul Educației după rezultatele PISA

Ce măsuri va lua Ministerul Educației după rezultatele PISA

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, la o dezbatere privind rezultatele testelor PISA organizată de MEC, că instituţia pe care o conduce se va concentra în intervenţiile sale pe „acei factori care ţin în primul rând de şcoală” şi anume curriculum scris şi predat şi o mai bună pregătire a profesorilor.

„Ministerul Educaţiei şi Cercetării se va concentra în intervenţiile pe termen scurt, mediu şi lung pe acei factori care ţin în primul rând de şcoală şi anume curriculum scris şi cel predat, recrutarea şi menţinerea profesorilor în sistem, o mai bună pregătire iniţială şi continuă a profesorilor şi nu în ultimul resursele de învăţare. Grupul de lucru care s-a întrunit săptămâna trecută va propune câteva măsuri importante pentru sistem, dar acestea vor fi luate numai în acord cu toţi actorii educaţionali”, a spus luni Monica Anisie.

În urma publicării rezultatelor de la testele PISA 2018, Ministerul Educaţiei a organizat un grup de experți

Ea a mai arătat că, în urma publicării rezultatelor de la testele PISA 2018, Ministerul Educaţiei a organizat un grup de experți care a avut mai multe întâlniri pentru a vedea care sunt cele mai bune măsuri pentru ca la următoarea

„Aceste întâlniri le-am organizat pentru că suntem decişi să abordăm cu seriozitate şi responsabilitate măsurile concrete pe care ministerul trebuie să le ia pentru îmbunătăţirea performanţelor elevilor români la testările internaţionale (…) Am organizat deja o întâlnire săptămâna trecută, la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, o întâlnire cu reprezentanţii mediului academic şi de cercetare şi cu experţi educaţionali şi această întâlnire a grupului de lucru ne-a ajutat să identificăm mai multe paliere de intervenţie, concluzia generală fiind că PISA confirmă o serie de probleme sistemice ale învăţământului românesc legate deopotrivă de calitate şi de echitate”, a menţionat Anisie.

Ea a precizat că a solicitat grupului de lucru înființat la nivelul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei să prezinte până la sfârşitul acestui an un raport realizat pe baza concluziilor cercetătorilor.

Întrebată de jurnalişti când vor fi aplicate măsurile, ministrul a răspuns:

„Începând cu anul şcolar următor, acum vorbim despre un an şcolar în plină desfăşurare, deci nu se pot aplica măsuri decât dacă ele într-adevăr ar putea fi integrate şi pe parcursul acestui an şcolar. Nu pot da un răspuns, pentru că nu ştiu exact cu ce propuneri vor veni cercetătorii implicaţi în acest grup de lucru”.

Ministrul a mai menţionat că a făcut demersuri pentru a realiza participarea la testele PISA 2021. „Am început demersul pentru a realiza această nouă participare, pentru că se vorbeşte despre PISA 2021, dar nu există cadrul legal pentru desfăşurarea acestei testări în 2021”, a adăugat Anisie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cine va face „cărţile“ la Consiliul Judeţean Dolj?

PSD nu mai deţine majoritatea în Consiliul Judeţean Dolj. O va putea reface până la urmă în noul legislativ 2020-2024?

ȘTIRI GdS

Ping-pong cu elevii de la Colegiul „Carol I” din...

Ping-pong cu elevii de la Colegiul "Carol I" din Craiova

La Craiova, anul universitar se va deschide cu festivităţi...

La Craiova, anul universitar se deschide cu festivităţi on-line

Elevii Colegiului „Carol I” din Craiova revin la ore...

DSP Dolj nu a dat aviz favorabil trecerii tuturor cursurilor în variantă on-line la Colegiul Naţional "Carol I" din Craiova.

Covid 19 reduce numărul locurilor în căminele studenţeşti din...

Covid 19 reduce numărul locurilor în căminele studenţeşti din Craiova

Covid 19 închide și Colegiul ”Carol I” din Craiova

Covid 19 închide și Colegiul ”Carol I” din Craiova

Elevii cer modificarea regulilor sanitare din şcoli

Elevii cer modificarea regulilor sanitare din şcoli