17 C
Craiova
vineri, 10 iulie, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj Aplicaţie pentru persoanele cu handicap de comunicare, realizată la Craiova

Aplicaţie pentru persoanele cu handicap de comunicare, realizată la Craiova

O echipă de cercetători şi studenţi ai Universităţii din Craiova alături de alte şapte instituţii partenere din România şi din străinătate au realizat o aplicaţie pentru dispozitivele mobile cu care persoanele cu handicap de comunicare să se poată face înţelese şi care să le ajute şi în viaţa de zi cu zi pentru desfăşurarea unor activităţi de rutină.

Desfăşurat în perioada 31 decembrie 2017 – 31 decembrie 2019, proiectul Adaptive Personalized System for Creating Expression Tools in Social Inclusion of Learners with Verbal Communication Disabilities (TESI) a avut ca scop utilizarea tehnologiei moderne (aplicaţii pe tablete şi telefoane mobile) în scopul integrării sociale a persoanelor cu deficienţe de vorbire, dar şi cu alte tipuri de dificultăţi de integrare, cum ar fi refugiaţi, emigranţi, comunitaţi enclavizate în care se păstrează limba maternă etc.
Universitatea din Craiova a participat cu expertiză tehnică şi cu un grup de studenţi de la Facultatea de Ştiinţe Sociale. Studenţii au utilizat noua tehnologie în timpul practicii cu copiii cu dizabilităţi de la Şcoala gimnazială „Sf. Mina” din Craiova.

Ceilalţi parteneri din proiect, alături de Universitatea din Craiova, au fost: Plovdiv University „Paisii Hilendarski” (PU), Spanish University for Distance Education, Uniwersytet Jana Kochanowskiego W Kielcach, Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Mina” Craiova, Josip Matos Primary school (Osnovna škola Josipa Matoša), Association for Education and Development of Disabled People, Special School for Students with Hearing Impairments „StoyanBelinov” – Plovdiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Bogații de la Piețe și Târguri

Bogații de la Piețe și Târguri. Directorii de la Pieţe au averi însemnate. Administratorul societăţii, Alin Mărăcine (stânga) pare, totuşi, mic copil pe lângă directorul tehnic Claudiu Neagoe (centru) şi directorul de dezvoltare Marian Viorel Marin (dreapta).

ȘTIRI GdS

Bogații de la Piețe și Târguri

Bogații de la Piețe și Târguri. Directorii de la Pieţe au averi însemnate. Administratorul societăţii, Alin Mărăcine (stânga) pare, totuşi, mic copil pe lângă directorul tehnic Claudiu Neagoe (centru) şi directorul de dezvoltare Marian Viorel Marin (dreapta).

Număr record de internări la Infecţioase Craiova. S-a depăşit...

Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova are, în prezent, cei mai mulţi pacienţi internaţi de la începutul pandemiei. Infecţioasele au...

Părinte, umilit la ISJ Dolj: S-a terminat programul, mai...

Părinte, umilit la ISJ Dolj: S-a terminat programul, mai staţi?

Primăria Târgu Jiu a primit un teren lângă Parcul...

Primăria Târgu Jiu a primit, prin donație, un teren lângă Parcul Coloanei Fără Sfârșit. Terenul a fost donat...

Scapă Complexul Energetic Oltenia de faliment?

Complexul Energetic Oltenia (CEO) mai are câteva săptămâni la dispoziție pentru finalizarea Planului de restructurare și decarbonare. Documentul...

Horoscopul de weekend

BerbecIeși din zona ta de confort și nu te mai gândi că nu ești pregătit să faci schimbări, să ții piept unor...