18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieZile libere pentru părinţi dacă se închid şcolile din cauza vremii

Zile libere pentru părinţi dacă se închid şcolile din cauza vremii

Proiectul care prevede ca unul dintre părinți să stea acasă în momentul în care şcolile şi gradiniţele se închid din cauza vremii a primit raport favorabil în Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor. Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Inițiativa aparține deputaților PSD și ALDE prevede acordarea unor zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a alor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu, potrivit Mediafax.

Astfel, propunerea acordă deptul unuia dintre părținți de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități.

Familiile monoparentale:

În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelul care este și tutorele legal al copilului.

Totodată, conform propunerii legislative, indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielolor personale din bugetul de venituri al angajtorului și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.

Proiectul mai prevede ca în cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinți au solicitat simultat zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi.

„Adoptarea unei astfel de propuneri legislative vine în spriinul părinților, având în vedere problemele cu care aceștia se confruntă atunci când copiii sunt nevoiți să rămână acasă în situația închiderii temporare a unităților de învătământ unde aceștia sunt arondați”, se arată în expunerea de motive. Proeictul urmează să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaților, for decizional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS