17.6 C
Craiova
luni, 13 iulie, 2020
Știri de ultima oră Educatie Ziua toleranţei, marcată de liceenii din Craiova

Ziua toleranţei, marcată de liceenii din Craiova

„Toleranţa şi integrarea conflictelor, condiţie a democraţiei sec. XXI” a fost tema în jurul căreia vineri s-au adunat elevi de la Liceul „Henri Coandă” din Craiova dar şi de la alte unităţi şcolare. Au fost prezenţi elevi de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan”, Şcoala gimnazială „Nicolae Romanescu”, Şcoala gimnazială „Gheorghe Ţiţeica”, Şcoala gimnazială „Sfântul Dumitru”, Seminarul Teologic „Grigorie Teologul”, Şcoala gimnazială Breasta.

La dezbatere au participat însă şi cadre didactice, reprezentanţi ai unor ONG-uri, precum şi psihologul Mihai Jianu, dar şi directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj.

Activitatea a avut rolul de a prezenta rolul toleranţei în societate, având în vedere că ONU a ales în 1995 ca anual să se serbeze ziua toleranţei.

„Este importantă preocuparea noastră, a dascălilor şi a elevilor, de tot ceea ce înseamnă implicare, toleranţă, vieţuire armonioasă împreună. Ziua Internaţională a Toleranţei este o sărbătoare anuală declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1995, pentru ca oamenii să conştientizeze pericolele intoleranţei. Această zi se sărbătoreşte pe 16 noiembrie. În 1995 când UNESCO a declarat ziua toleranţei au fost ratificate 16 tratate, convenţii, declaraţii şi recomandări, toate legate de nevoia de toleranţă. Lumea în care trăim se confruntă cu războaie, terorism, discriminare împotriva fiinţei umane. Odată cu aceste ameninţări creşte şi potenţialul de tensiune. La nivel internaţional statele semnează tratate, convenţii. La firul ierbii fiecare dintre noi este responsabil de rezolvarea problemelor legate de toleranţă. Asta ne-am propus aici, ca să ne descoperim împreună”, a spus Mihaela Brumar, directorul Liceului „Henri Coandă” din Craiova.

Elevii implicaţi activ

Prezentările pregătite au fost pretext de reflecţie dar şi oportunitate de dialog deschis. Elevii au fost invitaţi să folosească telefoanele mobile. Ei au avut la dispoziţie o aplicaţie care le da posibilitatea de a formula întrebări spicherilor.


Elevii au avut însă şi o altă provocare. Au pregătit un filumuleţ în care au vorbit despre ce înseamnă toleranţă de pe scaunul directorului liceului „Henri Coandă”. În general, ei s-au bazat pe rezumarea toleranţei raportându-se la conflictele din clasă. Au fost însă şi specheri care le-a demonstrat că toleranţa înseamnă să socializeze cu cei din jur şi să nu facă un zid de protecţie în jurul lor pentru a nu mai fi afectaţi de criticile şi comportamentul celor din jur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Bărbat reținut pentru amenințare și lipsire de libertate, după...

Un bărbat, de 30 de ani, din municipiul Târgu Jiu, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, amenințare și lipsire...

Ana-Maria Popescu a câștigat pentru a patra oară Cupa...

Ana-Maria Popescu a fost desemnată câştigătoarea Cupei Mondiale la spadă pentru a patra oară, potrivit site-ului Federaţiei Române de Scrimă.

O nouă taxă pentru firme, propusă în Parlament

Firmele care au profit brut de cel puțin 1 milion de lei pe an vor fi taxate cu 1% pentru alimentarea unui...
00:02:27

Actriţa Kelly Preston, soţia lui John Travolta, a decedat...

Actriţa americană Kelly Preston, cunoscută pentru roluri din filme precum ''Jerry Maguire'' şi ''Twins'', a decedat la vârsta de 57 de ani...

Arafat avertizează că este posibil să fie reintroduse restricții...

Este posibilă reintroducerea unor noi restricții în anumite zone ale țării unde numărul cazurilor de coronavirus este crescut, dat totul depinde de...

Precheziţii în Dolj şi alte cinci judeţe, într-un dosar...

În această dimineață,  polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 49 de percheziții în două dosare penale ce vizează două grupări...