11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieZiua toleranţei, marcată de liceenii din Craiova

Ziua toleranţei, marcată de liceenii din Craiova

„Toleranţa şi integrarea conflictelor, condiţie a democraţiei sec. XXI” a fost tema în jurul căreia vineri s-au adunat elevi de la Liceul „Henri Coandă” din Craiova dar şi de la alte unităţi şcolare. Au fost prezenţi elevi de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan”, Şcoala gimnazială „Nicolae Romanescu”, Şcoala gimnazială „Gheorghe Ţiţeica”, Şcoala gimnazială „Sfântul Dumitru”, Seminarul Teologic „Grigorie Teologul”, Şcoala gimnazială Breasta.

La dezbatere au participat însă şi cadre didactice, reprezentanţi ai unor ONG-uri, precum şi psihologul Mihai Jianu, dar şi directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj.

Activitatea a avut rolul de a prezenta rolul toleranţei în societate, având în vedere că ONU a ales în 1995 ca anual să se serbeze ziua toleranţei.

„Este importantă preocuparea noastră, a dascălilor şi a elevilor, de tot ceea ce înseamnă implicare, toleranţă, vieţuire armonioasă împreună. Ziua Internaţională a Toleranţei este o sărbătoare anuală declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1995, pentru ca oamenii să conştientizeze pericolele intoleranţei. Această zi se sărbătoreşte pe 16 noiembrie. În 1995 când UNESCO a declarat ziua toleranţei au fost ratificate 16 tratate, convenţii, declaraţii şi recomandări, toate legate de nevoia de toleranţă. Lumea în care trăim se confruntă cu războaie, terorism, discriminare împotriva fiinţei umane. Odată cu aceste ameninţări creşte şi potenţialul de tensiune. La nivel internaţional statele semnează tratate, convenţii. La firul ierbii fiecare dintre noi este responsabil de rezolvarea problemelor legate de toleranţă. Asta ne-am propus aici, ca să ne descoperim împreună”, a spus Mihaela Brumar, directorul Liceului „Henri Coandă” din Craiova.

Elevii implicaţi activ

Prezentările pregătite au fost pretext de reflecţie dar şi oportunitate de dialog deschis. Elevii au fost invitaţi să folosească telefoanele mobile. Ei au avut la dispoziţie o aplicaţie care le da posibilitatea de a formula întrebări spicherilor.


Elevii au avut însă şi o altă provocare. Au pregătit un filumuleţ în care au vorbit despre ce înseamnă toleranţă de pe scaunul directorului liceului „Henri Coandă”. În general, ei s-au bazat pe rezumarea toleranţei raportându-se la conflictele din clasă. Au fost însă şi specheri care le-a demonstrat că toleranţa înseamnă să socializeze cu cei din jur şi să nu facă un zid de protecţie în jurul lor pentru a nu mai fi afectaţi de criticile şi comportamentul celor din jur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS