13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCe noutăţi îi aşteaptă pe studenţii care vin în căminele din Craiova

Ce noutăţi îi aşteaptă pe studenţii care vin în căminele din Craiova

Studenţii Universităţii din Craiova care trebuie să îşi asigure în noul an universitar cazarea în cămine vin începând de azi să-şi ia locurile în primire. Anul acesta apar noutăţi în ceea ce priveşte contractul de închiriere. Studenţii au obligaţia de a-şi face curăţenie în cameră.

Pentru anul universitar următor, sunt puse la dispoziție 2.878 de locuri în cele zece cămine studenţeşti. Potrivit reprezentanţilor Universităţii din Craiova, dintre acestea, peste 1.200 sunt modernizate. Din acest an universitar, reintră în circuitul cazărilor şi căminul 2 din Complexul Agronomie, care a fost renovat.

„S-au făcut igienizări în toate căminele. Căminul 2 a fost renovat şi va fi pus la dispoziţia studenţilor din nou din acest an universitar. Condiţiile de cazare s-au schimbat. Au fost modernizate grupurile sanitare. Camerele sunt moderne şi sunt dotate cu frigider şi televizor. De asemenea, căminul 9 va intra în renovare“, spun reprezentanţii Universităţii din Craiova. 


Modificări în contractul de închiriere

Modificări apar şi în contractul de închiriere de anul acesta, care au fost aprobate în Consiliul de Administraţie al Universităţii din Craiova. Se va scoate punctul 4 de la articolul 6 din contractul de închiriere, care prevedea ca locatarul „să efectueze în fiecare cameră curăţenia prin personalul îngrijitor conform planificării întocmite de administraţie împreună cu comitetul studenţesc de cămin“. Studenţii rămân cu obligaţia să îşi asigure curăţenia în cameră. 

De asemenea, în contract se va prevede că studenţii pot să predea camera înainte de termen nu numai în cazul în care se va renova, ci şi pentru alte activităţi desfăşurate de Universitatea din Craiova.

„Să predea camera înainte de  termenul prevăzut la art. II, în situaţia în care camera sau căminul fac obiectul lucrărilor de reparaţie, reabilitare sau consolidare, lucrări specifice de întreţinere sau pentru alte activităţi desfăşurate de Universitatea din Craiova şi cu acordul Convenţiei Organizaţiei Studenţeşti să ocupe un alt loc de cazare în cămin”, este formularea avizată în Consiliul de Administraţie al Universităţii din Craiova

Tarifele rămân ca anul trecut

În ceea ce priveşte tarifele şi gradul de confort al căminelor studenţeşti, acestea rămân la nivelul anului trecut. Cele mai mari tarife sunt pentru un loc în căminele de categoria I, în care sunt două paturi. Acestea sunt căminele 3 de la Agronomie, 6, 7, 8 de la Complexul Mecanică şi căminul 12 din campusul Facultăţii de Educație Fizică şi Sport. În aceste cămine, potrivit reprezentanţilor Universităţii din Craiova, un student la taxă va plăti 260 lei pe lună pe loc, la care se adaugă utilităţile. Studenţii bugetari care au locurile subvenţionate vor scoate lunar din buzunar 210 lei pe loc şi banii de utilităţi, studenţii bursieri ai statului român vor plăti lunar 115 lei şi utilităţi. 

La categoria II de confort se înscrie căminul 10 din Lăpuş, unde studenţii cu taxă vor plăti lunar 240 lei pentru un loc. Studenţii bugetari vor plăti 190 de lei. Studenţii bursieri ai statului român – 95 lei. La acest cămin sunt cinci paturi într-o cameră. Studenţii se vor caza din acest an şi la căminul 2, care a fost renovat. Acesta rămâne ca şi cămin de categoria III, cu taxa de 210 lei pentru studenţii cu taxă şi 160 de lei pentru studenţii bugetari. În acest cămin camerele au trei paturi. La celelalte cămine de categoria III, respectiv căminul  1 de la Agronomie, 11, 13 de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, studenţii cu taxă vor plăti 200 lei pe lună, iar studenţii bugetari 140 de lei.

Stidenţii au depus 2900 de cereri

Potrivit reprezentanţilor Universităţii din Craiova, studenţii care vor locui în camere de confort II sau III au incluse în preţul de cazare şi costurile cu utilităţile. Şi în acest an se menţine şi fondul de rulment, care este de 20 de lei pentru căminele nerenovate şi 50 de lei pentru cele renovate. Studenţii cu părinţii cadre didactice nu plătesc cazarea în căminele studenţeşti. Pentru acest an universitar sunt peste 2.900 de cereri pentru cazarea în cămine. Cazarea studenţilor din anii II, III, IV se va face în zilele de 25 şi 26 septembrie. Studenţii de anul I, din rândul cărora sunt peste 1.000 de solicitări de cazare, vor primi camerele pe 27 septembrie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS