Acasă Educatie Elevii vor începe şcoala tot fără manuale

Elevii vor începe şcoala tot fără manuale

-

Elevii de clasa a VII-a vor începe şcoala şi anul acesta tot fără manuale pe bănci. Din clasa întâi şi până acum aceşti elevi nu au primit niciodată cărţile la timp.

Manualele pentru cele mai multe dintre materii vor lipsi de pe bănci în septembrie.

Dintr-un necesar total de peste 2 miloane 600 de mii de manuale școlare, doar pentru 5,7 la sută au fost semnat și contractele cadru. Asta inseammna că o să ajungă și pe bănci într-adevăr la începutul anului școlar. Pentru restul, peste 90%, se așteaptă încă soluționarea contestațiilor după faza de licitații.

Asta înseamnă cel puţin încă o lună de zile pierdută, dacă luăm în calcul şi tipărirea şi distribuirea în toată ţara a materialelor didactice. Aşa că alternativa stă tot în manualele digitale, pentru şcolile care au acces la Internet.

21 de edituri au participat anul acesta la licitaţiile de Ministerul Educaţiei. Anul trecut, doar Editura didactică si pedagogică, de stat, a facut achizitia pentru cărţi.

Probleme nu sunt doar la clasa a şaptea. La clasele întâi, a doua şi a şasea, aproape un milion de manuale trebuie să treacă de etapa contestaţiilor. La clasele a treia, a patra si a cincea exista sute de mii de manuale pentru care nu au fost depuse deloc oferte. Deci nu vor ajunge deloc la copii anul acesta.

Licitaţia pentru manuale a fost lansată în luna martie de către fostul minstru al Educației, Ecaterina Andronescu, care a stabilit criterii mai stricte de calitate. Şi a promis că materialele vor fi livrate la timp, fără erori.

ȘTIRI VIDEO GdS