13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncep probele scrise ale bacalaureatului

Încep probele scrise ale bacalaureatului

Absolvenții de liceu încep probele scrise ale bacalaureatului. Astăzi se desfășoară proba scrisă la limba și literatura română.

În județul Dolj, la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat sunt așteptați astăzi 3.968 de candidați. Examenul se desfășoară în 15 centre. Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30. Aceștia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid, cu fotografie.

Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore. Acesta este calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor elevii vor utiliza numai creion negru.

Cei mai mulți candidați vor fi miercuri

Cei mai mulți candidați vor fi miercuri, 3 iulie, la proba obligatorie a profilului. Această probă va fi la matematică sau istorie. Sunt așteptați 4.146 de candidați. Pentru probele scrise la matematică, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Joi va fi ultima probă scrisă

În această sesiune nu va mai fi pauză de o zi între proba obligatorie și proba la alegere. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării, este programată joi, 4 iulie. La această probă scrisă, în Dolj sunt așteptați să participe 4.119 candidați. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Ce nu le este permis candidaților la probele scrise ale bacalaureatului?

Candidaților nu le este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, elevii nu au voie nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul. Aceștia nu au voie să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen. Eliminarea se va face indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu. Elevii vor fi eliminați ciar dacă materialele au fost introduse de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane

Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului. Ministerul Educației Naționale pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 1 – 4 iulie, între orele 8.00 – 16.00.

Primele rezultate ale acestei sesiuni se vor publica pe pagina Ministerului Educației Naționale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS