10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLuptă strânsă pe numărul de locuri de la liceele de top din Craiova

Luptă strânsă pe numărul de locuri de la liceele de top din Craiova

Liceele de top din Craiova sunt în așteptarea celor mai buni elevi. Nu mai puțin de 728 de locuri sunt disponibile pentru anul școlar 2019-2020 la primele trei instituții cu cele mai mari medii de intrare în anul şcolar 2018- 2019, conform Ghidului Absolventului de clasa a VIII-a publicat de ISJ Dolj.
Primul în top, după ultima medie de admitere, este Colegiul Național „Frații Buzești“, unde sunt 224 de locuri disponibile cu opt specializări: 56 de locuri pentru matematică-informatică, 28 pentru matematică-informatică (intensiv informatică) și 28 pentru științe ale naturii. Opțiunile de bilingv la profilul real sunt limba engleză (28 locuri), limba franceză (14 locuri) și limba germană (14 locuri). Profilul umanist vine cu doar două specializări: filologie bilingv engleză (28 locuri) și științe sociale (28 locuri).
Al doilea în top este Colegiul Național „Carol I“, unde absolvenții de clasa a VIII-a pot opta pentru cele 252 de locuri din șase specializări: 84 de locuri pentru matematică-informatică, 28 pentru aceeași specializare cu bilingv-engleză, 56 de locuri pentru științe ale naturii, iar 28 de locuri fiecare pentru trei specializări de filologie-biligv (spaniolă, engleză, franceză).
Colegiul „Elena Cuza“ închide podiumul. Elevii care doresc să opteze pentru acest liceu au la dispoziție opt specializări, cu un număr total de 252 de locuri, la fel cât oferă și „Carol I“. Aici profilul umanist are patru specializări (filologie simplu, filologie bilingv engleză, filologie bilingv franceză, filologie bilingv spaniolă), cu câte 28 de locuri. Profilul real are tot două specializări, cu 28 de locuri fiecare: matematică-informatică simplu și matematică-informatică intensiv informatică. Alte două specializări la profil real sunt stiințe ale naturii cu 56 de locuri, pe când dacă se optează pentru bilingv germană, locurile sunt mai puține, doar 28.
În 2018, cea mai mare medie de admitere la „Frații Buzești“ a fost 9,85, la „Carol I“ – 9,36, iar la „Elena Cuza“ – 9,12. Pentru cea mai mică medie, locurile se schimbă astfel: „Frații Buzești“ (8,96), „Elena Cuza“ (8,46) și „Carol I“ (8,28).
În perioada 3-7 iulie, elevii vor completa opțiunile în fișele de înscriere după susținerea evaluării naționale, care se va desfășura astfel: 18 iunie- limba și literatura română, 20 iunie – matematică.
Repartizarea computerizată în învățământul liceal se va face pe 12 iulie.
Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS