12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii, monitorizaţi audio-video de la prima probă a bacalaureatului

Elevii, monitorizaţi audio-video de la prima probă a bacalaureatului

Elevii care susţin examenul de bacalaureat sunt monitorizaţi video, dar şi audio, încă de la probele de competenţe. Ieri a început evaluarea competenţelor de comunicare în limba română. În Dolj, proba s-a desfăşurat în 43 de centre de examen. 

Emoţionaţi, absolvenţii de liceu s-au adunat ieri încă de la ora 9.00 în centrele de examen, pentru a susţine proba de comunicare în limba română. Acest examen continuă şi astăzi. Examenul este oral şi fiecare candidat are la dispoziţie 10-15 minute pentru a răspunde la cerinţele de pe biletul de examen. Modele de subiecte le-au fost puse la dispoziţie şi pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale. La prima parte, aceştia au un text la prima vedere şi trebuie să identifice stilul funcţional, iar la cel de al doilea subiect au de realizat un text argumentativ pe o anumită temă. 


„Au fost în general texte care s-au încadrat stilului juridico-administrativ, beletristic sau publicistic. Au fost puţine bilete cu texte care aparţin stilului ştiinţific sau colocvial. La cel de al doilea subiect, de obicei se cere o părere personală despre o idee care se desprinde din textul de la primul subiect. Nu am emoţii foarte mari, mai ales că am susţinut examenul în sala în care am învăţat“, a precizat o candidată de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

Evaluarea se face cu calificative

În funcţie de răspunsurile pe care le dau, candidaţii la bacalaureat sunt notaţi cu calificativele mediu, avansat, experimentat. 
Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Fără materiale didactice în sala de examen

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj nu a comunicat cazuri de eliminaţi în prima zi a bacalaureatului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS