10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieStudenţii de la Electrotehnică reclamă condiţiile grele de studiu

Studenţii de la Electrotehnică reclamă condiţiile grele de studiu

Bănci şi scaune rupte, pereţi murdari, prize şi întrerupătoare care stau să pice, toalete în care bălteşte apa încă de la intrare, uşi cârpite cu plăci de OSB, dar şi tomberoane pe holuri unde stau depozitate şi diverse materiale. Aceste imagini se regăsesc în campusul de la Electrotehnică al Universităţii din Craiova, în care funcţionează Facultăţile de Automatică şi Calculatoare, Electronică şi Inginerie electrică. Studenţii spun că nu mai suportă aceste condiţii de studiu. Reprezentanţii Universităţii din Craiova cunosc situaţia, dar spun că aşteaptă de câteva luni semnarea contractului pentru reabilitare pe fonduri europene.

Condiţii greu de suportat pentru studenţii care învaţă în clădirile campusului Electrotehnică al Universităţii din Craiova. Tinerii care studiază la Inginerie Electrică au făcut poze şi au trimis o sesizare către GdS în care arată că într-un laborator de la etajele superioare ale uneia dintre clădiri, băncile şi scaunele sunt rupte, pereţii sunt murdari, iar priza stă să cadă. Uşa de la intrarea în laborator arată ca fiind din placaj. O altă uşă care dă spre scări este cârpită cu o foaie de OSB. La faţa locului se pot vedea şi alte aspecte neplăcute. Pe holuri, din loc în loc, se găsesc tomberoane şi diverse lucruri depozitate, de la mobilier, la geamuri şi chiar maşini din laboratoare. Geamurile clădirilor sunt foarte murdare şi uneori sparte.
Decanul Facultăţii de Inginerie Electrică spune că în spaţiile acestei facultăţi au mai fost făcute igienizări, dar lucrări de reabilitare nu au fost făcute de când a fost construită clădirea, iar în prezent se aşteaptă semnarea unui proiect de reabilitare pe fonduri europene. „Noi avem depus un proiect pe fonduri europene, care prevede reabilitarea completă a întregului turn şi încă două dintre corpurile vechii facultăţi. Proiectul a fost declarat eligibil, aşteptăm să fie semnat şi toate aceste corpuri să intre în reabilitare completă, începând de la partea de instalaţii, dotare interioară, pereţi şi aşa mai departe. În clădire, iginiezări s-au mai făcut periodic, dar modernizări, reabilitări complete n-au fost făcute de când a fost construită clădirea. Proiectul pe fonduri europene, declarat eligibil, este în valoare de 6,5 milioane de euro. Aşteptăm să fim chemaţi de ADR SV Oltenia să semnăm proiectul şi din momentul respectiv începem probabil. În termen de două-trei săptămâni o să scoatem la licitaţie partea de proiectare şi ulterior o să fie partea de licitaţie pentru constructor“, a declarat prof. univ. dr. Marian Ciontu, decanul Facultăţii de Inginerie. Proiectul de reabilitare menţionat de decanul Facultăţii de Inginerie are termen de implementare de 48 de luni.
Şi nu este doar o situaţie izolată. Aceleași probleme există în multe alte clădiri din campus. În clădirea în care funcţionează Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi Electronică, pereţii de pe holuri poartă încă prima zugrăveală, gri, peste care este un strat negru de praf. Un întrerupător stătea să pice. La acest etaj, câţiva studenţi aşteptau să susţină examen.
Problemele din aceste clădiri sunt cunoscute şi de conducerea Universităţii din Craiova, care spune că pentru reabilitarea totală a campusului de la Electrotehnică au fost scrise trei proiecte, dar spun că întâmpină dificultăţi pentru semnarea contractelor. „De nouă luni aşteptăm să semnăm contractul pentru a începe reabilitarea turnului de la Electrotehnică, dar cei de la oficiul juridic al AMPOR nu fac posibilă semnarea lor, deocamdată. Ei consideră că Universitatea din Craiova are debite din proiectele anterioare. Noi am dat în judecată pe cei de la POR, pentru că, după părerea noastră, aceste debite nu ar exista. Sperăm să semnăm contractele de finanţare cât mai repede“, a precizat prof.univ. dr. ing. Nicu Bîzdoacă, prorectorul Universităţii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS