8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljColegiul Naţional "Carol I" serbează 193 de ani

Colegiul Naţional „Carol I” serbează 193 de ani

Colegiul Naţional Carol I din Craioba sărbătoreşte astăzi 193 de ani ani de la înfiinţare. Această unitate şcolară a fost înfiinţată pe 20 mai 1826 prin eforturile a doi elevi ai marelui om de cultură, Ion Heliade Rădulescu, Stanciu Căpățâneanu și Grigore Pleșoianu. Este a doua școală cu predare în limba română după vestitul Colegiu Sfântul Sava din București.
La început, elevii și profesorii şi-au derulat activitatea în chiliile bisericii Obedeanu. Apoi, școala s-a mutat la biserica Madona Dudu. În 1832, în urma donației vornicului Iordache Otetelișanu, se cumpără terenul pe care funcționează și astăzi liceul. Pe acest teren este construit un edificiu care adăpostește instituția de învățământ. Această construcție este imortalizată de pictorul Theodor Aman în faimoasa lucrare Hora Unirii la Craiova (1857).

Cei 193 de ani de istorie şi educaţie vor fi serbaţi astăzi începând cu ora 10.00, la Filarmonica Oltenia prin activităţi cultural-artistice şi de la ora 13.00 vor avea loc pe baza sportivă a colegiului competiţii sportive baschet, fotbal, tenis de masă, şah şi înot între elevii de la Colegiul Naţional „Carol I” şi cei de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” . Vor fi premiaţi elevii care au reuşit să ducă mai departe tradiţia performanţei clădite în timp prin performanţele obţinute la olimpiadele şi concursurile şcolare.
De-a lungul timpului, rezultatele deosebite ale elevilor au consacrat Colegiul Național „Carol I” la nivel internațional. Elevii, îndrumați de profesori de excepție, au adus școlii lor, dar și României, 52 de premii internaționale, dintre care 17 medalii de aur, 22 de medalii de argint și 13 medalii de bronz.
Foarte mulți absolvenți ai Colegiului Național „Carol I” au fost admisi la prestigioase instituții de învățământ superior din străinătate, unde sunt apreciați pentru rezultatele obținute. Atât profesorii, cât și elevii au participat de-a lungul timpului la parteneriate cu alte școli din țară sau din străinătate. De asemenea, o serie întreagă de absolvenți au devenit mari personalități, remarcate în diferite domenii, dintre care un număr de 52 au ocupat un binemeritat loc în rândul membrilor celui mai înalt for de știință și de cultură din România – Academia Română. În acest an şcolar, Colegiul Naţional Carol I a primit certificatul care atestă apartenenţă la reţeaua mondială a liceelor titulare ale LabelFrancEducation şi a fost şi a câştigat şi titlul de „ȘCOALĂ EUROPEANĂ”, ediţia 2019, pentru activitățile derulate în domeniul proiectelor educaționale cu dimensiune europeană.

Patrimoniul Colegiului Naţional Carol I din Craiova

Pe lângă valorile umane cultivate de spiritul colegiului de-a lungul zbuciumatei sale istorii, se remarcă în aceeași măsură interesul de a înnobila acest spațiu aparte și prin valorile materiale, create cu migală, răbdare și dragoste de artă și de știință. Picturi, piese de mobilier, colecții rare de fluturi si de roci, remarcabile valori de patrimoniu, întregesc unicitatea acestei catedrale a culturii, ce iese astfel din tiparele obișnuite ale unei simple instituții de învățământ.
Douăzeci și patru de roci descoperite pentru prima dată pe teritoriul României se află la Colegiul Național „Carol I”. Această colecție a fost realizată de învățătorii Dumitru și Ștefania Alexandrescu între 1900 si 1982 și donată colegiului în 1985. Rocile sunt adunate din minele de la Cavnic, fostele mine aurifere de la Baia Sprie, Herja, Rușchița și din muntii Gutin. Printre ele se numără diamantul de Maramureș, marcasita, cuarțul ametistizat, blenda neagră, cuarț de Cavnic, cuarț cu calcită, pirită, ametist, azurit, stribină cu barită.
De asemenea, 5700 de exemplare exotice și 2000 de microlepidoptere autohtone se află în colecția de fluturi adăpostită de Colegiul Național „Carol I”. În 1974, colectia de fluturi Adriana și Ioana Rusescu a completat colecția Claudia și Ion Stănoiu, reunind astfel exemplare din toate zonele globului.
Biblioteca Colegiului Național „Carol I” este una dintre cele mai valoroase din țară, prin vechime și prin tezaurul pe care il deține. Mai mult decat „un templu al culturii”, cum o numea Nicolae Titulescu, fost elev al liceului, biblioteca „Mihail Strajan” are o identitate, o valoare și o biografie, pe drept cuvânt, „regești”. A luat naștere la 18 octombrie 1836 și conține cărți rare, tipărite cu mai bine de patru secole în urmă, dacă ținem seama că cea mai veche carte înregistrată a fost tipărită în 1514 („Tratat de numismatică” de Budeus). Lucrarea cu cele mai multe volume este „Mémoire et reconnaissance” cu autograful lui Lamartine, aflat pe prima pagină a volumului. Cele 40 de volume sunt legate în coperţi verzi, scrise cu auriu si datează din 1826, chiar anul înființării colegiului. Cea mai valoroasă carte românească existentă în bibliotecă este Biblia de la Bucuresti, unul dintre puținele exemplare păstrate în țară.
O altă valoare adăpostită la Colegiul „Carol I” este Ecorseul lui Brăncuși, lucrarea de absolvire a Școlii de Belle Arte din București. Replica aflată în laboratorul de biologie de la Colegiul Național „Carol I” este una dintre cele patru existente în lume. Sursa de inspirație pentru Ecorseu a fost mulajul lui Hermes, aflat în Muzeul Capitolium din Roma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS