11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLiceele din Dolj au venit cu noutăţi la Târgul Ofertelor Educaţionale (Galerie Foto)

Liceele din Dolj au venit cu noutăţi la Târgul Ofertelor Educaţionale (Galerie Foto)

Sute de elevi şi profesori au fost prezenţi ieri la Centrul Multifuncţional Craiova, unde s-a deschis o nouă ediţie a Târgului Ofertelor Educaţionale, eveniment în cadrul căruia cele 43 de unităţi liceale din Craiova şi judeţ şi-au expus oferta pentru admitere. Cele mai multe noutăţi în ceea ce priveşte specializările au fost la şcolile profesionale.

Liceele din Dolj au făcut, ieri, o adevărată paradă a ofertei educaţionale la Centrul Multifuncţional din Craiova, la Târgul Ofertelor Educaţionale. Metodele de expunere a specializărilor au fost unele interactive, astfel încât să trezească curiozitatea elevilor de gimnaziu. Fiecare stand era diferit. De exemplu, la Liceul „Ştefan Anghel“ din Băileşti specializările din domeniul mecanic şi agricol erau vizibile prin piesele specifice utilajelor, dar şi prin răsadurile de legume expuse în ghivece.
Alături a fost expusă oferta Liceului „Ştefan Milcu“ din Calafat, cu un coş cu flori, dar şi cu produse tradiţionale pentru această perioadă. „Suntem un liceu cu profil agricol. Avem trei clase la învăţământ liceal. Noutatea pentru admiterea din acest an este clasa de învăţământ profesional cu dublă specializare, tehnician culturi de câmp şi tehnician zootehnist. Am înfiinţat aceste specializări pentru că avem în zonă agenţi economici de profil la care elevii pot face practică“, a precizat Aurelia Mihăilescu, profesor în cadrul Liceului „Ştefan Milcu“ Calafat.
Colegiul Energetic a atras atenţia asupra standului cu oferta educaţională având elevi îmbrăcaţi în salopete cu cască, alături de care erau şi profesorii, dar şi reprezentanţii companiilor care susţin învăţământul profesional dual. „Pentru admiterea din acest an la liceu avem trei clase, şi avem şi învăţământ profesional dual. De doi ani avem o clasă realizată în parteneriat cu Distribuţie Oltenia. Specializarea este prezentată de elevii cu salopete gri şi căşti albe. Noutatea acestui an o reprezintă două clase de învăţământ dual în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia şi avem elevi cu salopetele specifice. Avem o clasă de electromecanică cu specializarea operator cazane, turbine cu aburi, instalatori auxiliari şi de termoficare, şi o clasă pentru profilul mecanic, cu specializarea mecanic agregate rotative energetice. Pentru fiecare specializare sunt alocate câte 30 de locuri. Elevii care vor opta pentru învăţământul dual vor primi pe lângă bursa de la stat şi o bursă de 200 de lei de la agentul economic. Cei de la CEO oferă şi 300 de lei primă pentru primii cinci elevi de la fiecare clasă, în ordinea mediilor de la clasă“, a precizat Gabriela Achim, directorul adjunct al Colegiului Eneregetic din Craiova.
Nu au lipsit nici standurile cu produse de patiserie, care au fost variate şi frumos prezentate de liceele care au în oferta educaţională specializarea morărit/panificaţie. O astfel de expunere a fost atât la Colegiul de Industrie Alimentară Craiova, Liceul „Beethoven“ şi la standul Liceului „Petre Baniţă“ din Călăraşi. „Anul acesta, ca noutate avem o clasă la învăţământul profesional cu specializările mecanic auto şi mecanic agricol. Toate specializările noastre sunt acreditate“, a precizat profesorul Lelioara Nicola de la Liceului „Petre Baniţă“ din Călăraşi.
Şcoala Profesională Valea Stanciului a venit în întâmpinarea elevilor oferindu-le şi posibilitatea de a obţine gratuit permisul auto, bonus pe care îl oferă şi liceele auto din Craiova. „Avem trei clase pentru domeniul mecanic şi în clasa a XI-a elevii au posibilitatea de a face gratuit şcoala de şoferi“, a precizat managerul şcolii.
Liceul Tehnologic de Transporturi Auto a avut la stand un simulator prin intermediul căruia elevii erau puşi în postura de şoferi. Şi liceele teoretice au venit cu aplicaţii practice. De exemplu, elevii Colegiul Naţional „Elena Cuza“ au plimbat robotul cu care au fost la competiţiile de robotică. „Anul trecut am avut ca noutate clasa de ştiinţele naturii-bilingv germană, care a avut succes, ultima medie de admitere fiind 8.90. Anul acesta nu am mai schimbat oferta. Avem clasele de filologie, matematică-informatică şi două clase de ştiinţele naturii“, a spus Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.
De asemenea, liceele cu clase sportive au prezentat echipele cu performanţe, iar Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ s-a evidenţiat prin uniformele militare purtate de elevi.

Broşura pentru admitere va fi publicată în perioada următoare

Pe la standurile elevilor a trecut şi inspectorul şcolar general Monica Sună, care a precizat că: „Târgul ofertelor educaţional este un eveniment de tradiţie pentru învăţământul preuniversitar din Dolj şi vine în sprijinul elevilor de gimnaziu pentru a le oferi informaţii utile pentru admitere“. La eveniment a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Jueţean Dolj, Cosmin Vasile, dar şi primarul Craiovei.
„Este o ocazie unică de a vedea reunite în același loc toate liceele din Craiova și județul Dolj, cu tot ce oferă acestea, într-o prezentare care mai de care mai frumoasă, interesantă, pragmatică sau creativă. Pentru absolvenții de gimnaziu este momentul cel mai bun în care își pot lua cele mai bune informații despre liceul unde și-ar dori să ajungă, iar pentru profesorii și elevii de liceu este momentul adevărului. Pentru că imaginea unei unități de învățământ în secolul nostru nu se mai construiește doar prin prisma premiilor obținute sau prin faima profesorilor, ci și prin modul de atragere, de prezentare. Este, practic, ca o competiție a abilităților fiecărui liceu de a se promova cât mai atractiv pentru copii, de a face marketing în adevăratul sens al cuvântului. Iar pentru noi, autorități locale, este bucuria și mai mare când vedem cu ochii noștri cum investițiile municipalității se regăsesc… sau nu în oferta liceelor prezente la acest frumos eveniment“, a precizat primarul Craiovei, Mihail Genoiu. În perioada următoare, elevii vor avea la dispoziţie şi broşura cu oferta educaţională a tuturor unităţilor şcolare din judeţul Dolj, în care vor fi menţionate şi mediile de admitere din anii anteriori, dar şi numărul de locuri şi specializările pe care le va avea disponibile fiecare unitate de învăţământ pentru admitere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS