10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCraiova va intra în competiţia naţională Capitala Tineretului 2020

Craiova va intra în competiţia naţională Capitala Tineretului 2020

Oraşul Craiova va intra în competiţia naţională Capitala Tineretului 2020. Anunţul a fost făcut de reprezentanţi ai Primăriei Craiova joi, de Ziua Tinereului, în cadrul unei dezbateri publice la Casa Studenţilor cu tema „Politici coerente pentru tineret“. Totodată, reprezentanţii instituţiilor locale au anunţat sumele nerambursabile pe care le pun în acest an la dispoziţia tinerilor pentru diverse proiecte, dar şi faptul că a fost înfiinţat şi Consiliul Consultativ pentru probeleme de tineret, iar regulamentul este în dezbatere pe site-ul Primăriei Craiova.

Din 2004, pe 2 mai se sărbătoreşte Ziua Tineretului. Potrivit legii, în această zi sunt organizate şi prezentate prin mijloace de informare în masă activităţi sociale, culturale şi artistice. La Craiova, joi, Ziua Tineretului a fost marcată la Casa Studenţilor prin dezbaterea „Politici coerente pentru tineret“ la care au participat studenţi, reprezentanţi ai Primăriei Craiova, reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Dolj şi delegatul de tineret la Uniunea Europeană, Francesca Cristea. În acest cadru, reprezentantul Primăriei Craiova a anunţat că se fac pregătiri pentru ca oraşul Craiova să participe la competiţia naţională Capitala Tineretului 2020. „Anul acesta sprijinim şi încurajăm candidatura Craiovei pentru Capitala Tineretului. Am avut discuţii deja în acest sens cu primarul Craiovei, luni vom avea o întâlnire cu toate părţile implicate. Candidatura trebuie depusă până pe 17 iunie. Este nevoie de efortul tuturor pentru a face proiecte foarte frumoase. Avem nevoie de tot ceea ce înseamnă organizaţie locală, veniţi cu proiecte, cu propuneri!“, a spus Marina Andronache, şef Serviciu Imagine din cadrul Primăriei Craiova. Oraşul care va câştiga competiţia va primi o finanţare prin care tinerii vor avea posibilitatea să îşi dezvolte diverse proiecte. De asemenea, prin acest program, se vor dezvolta structurile de tineret. Competiţia este derulată din anul 2016 şi în prezent capitala tineretului este oraşul Iaşi.
Tot joi, reprezentanţii Primăriei Craiova au anunţat că s-a înfiinţat Consiliul Consultativ pentru probleme de tineret. Regulamentul este pus pe site-ul primăriei în consultare publică până pe 21 iunie. Cei care vor, pot să trimită propuneri pe adresa de email postată pe site-ul Primăriei Craiova. După dezbatere, regulamentul va fi supus aprobării în Consiliul Local şi va deveni funcţional. Acest consiliu este format din plen, comisii de lucru şi un secretariat care va fi asigurat de Primăria Craiova.

Ce fonduri sunt acum la dispoziţia tinerilor

În ceea ce priveşte susținerea activităţilor tinerilor, şi anul acesta au la dispoziţie fonduri nerambursabile pentru proiecte.
„Încercăm şi noi în ultimii doi ani să implementăm proiecte şi să oferim fonduri nerambursabile pentru sprijin organizaţiilor de tineret din Craiova. Nu am avut prea mulţi solicitanţi pentru aceste fonduri. Ne dorim foarte mult ca organizaţiile locale să fie mult mai active, să vină cu proiecte, să candideze, să câştige fonduri nerambursabile pe care primăria le pune la dispoziţie. Anul acesta avem din nou fonduri alocate pe Legea 350/2005 şi este în consultare în acest moment regulamentul pentru aceste fonduri. Consultarea se termină pe 22 mai. Va fi aprobată prin hotărâre de consiliu local la sfârşitul lunii mai, urmând ca în luna iunie să fie deschisă depunerea de proiecte, şi încurajăm pe toată lumea să vină cu proiecte cât mai frumoase şi să aştepte să fie implementate în luna iulie până la sfârşitul lunii decembrie 2019. Totodată, ca o noutate, primăria anul acesta implementează şi Legea 350/2006 strict pentru tineret, pentru care avem 100.000 de lei“, a spus Marina Andronache, şef serviciu de imagine din cadrul Primăriei Craiova.
Şi Direcţia pentru Tineret şi Sport Dolj are fonduri pentru tineri. „Anul acesta, concursul local de proiecte se desfăşoară în conformitate cu metodologia aprobată de Ministerul Tineretului şi Sportului. În momentul de faţă, pentru concursul european de proiecte avem alocată suma de 20.837 de lei. Concursul a început. Organizaţiile de şi pentru tineret la nivel local pot depune proiecte până în data de 21 mai, la ora 16.00, la sediul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Dolj. Tema concursului de anul acesta este «Stimularea tinerilor în viaţa societăţii» şi ca priorităţi avem informarea şi consilierea profesională a tinerilor, susţinerea iniţativelor de integrare socială a tinerilor proveniţi din medii dezavantajate, din mediul rural, romi, tineri cu dizabililităţi, diversificarea şi dezvoltarea de acţiuni specifice de voluntariat, educaţie civică şi implicare socială, susţinerea diversităţii culturale şi accesul la cultură, precum şi dezvoltarea de proiecte pentru sănătate în vederea promovării unui stil de viaţă sănătos. Perioada de derularea proiectelor este 22 iulie – 25 octombrie 2019“, a precizat Diana Neamţu, consultant pe probleme de tineret din cadrul DITS Dolj.
Delegatul de tineret la Uniunea Europeană, Francesca Cristea, a reamintit joi tinerilor că şi la nivelul Uniunii Europene sunt o serie de programe care le vin în sprijin, cum ar fi: Erasmus, Erasmus Plus, Erasmus pentru tineri antreprenori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS