5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieS-a modificat calendarul pentru ocuparea posturilor didactice

S-a modificat calendarul pentru ocuparea posturilor didactice

Profesorii se vor putea înscrie la examenul naţional de titularizare în perioada 22 – 29 mai (Foto: arhiva GdS)

Profesorii nu se vor mai putea titulariza la nivelul unităţilor şcolare cu note din anii anteriori, iar etapele de ocupare a posturilor didactice s-au decalat. Acestea sunt principalele prevederi ale ordinului de ministru nr. 3886/2019, primit de inspectoratele şcolare, prin care se modifică metodologia pentru mişcarea personalului didactic pentru anul şcolar 2019 – 2020.

Profesorii cu note peste 7 şi examenul de definitivat promovat spun adio titularizării prin articolul 253 din Legea educaţiei naţionale, care le dă posibilitatea titularizării în unităţile şcolare în care predau. La nivelul judeţului Dolj, pe lista posturilor didactice erau 33 de cadre didactice care solicitau o astfel de titularizare, care nu mai este posibilă prin ordinul ministrului nr. 3886/2019 ce modifică metodologia pentru încadrarea personalului didactic pentru anul şcolar 2019 – 2020. Inspectorii şcolari spun însă că profesorii care sunt acum pe posturi vacante vor putea avea contract pe durata viabilităţii postului, dacă le va da acordul Consiliul de Administraţie al unităţii şcolare în care îşi desfăşoară activitatea. „Etapa de actualizare a posturilor vacante rezervate s-a finalizat astăzi (marţi, 16 aprilie -n.r.). Nu s-au făcut modificări în ceea ce priveşte componenţa, viabilitatea posturilor şi catedrelor comparativ cu perioada precedentă în care era valabil articolul 253. În schimb, profesorii vor ocupa posturile vacante conform noului ordin, prin decizia directorului unităţii de învăţământ luată în baza hotărârii Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, pentru transformarea contractului din perioadă determinată de un an în contract pe perioada viabilităţii postului respectiv. Pentru a primi acest acord sau refuzul pentru transformarea contractului, cadrele didactice trebuie să depună la secretariatul unităţii de învăţământ în care funcţionează în acest moment, în perioada 16 – 19 aprilie, cereri însoţite de documente care să le ateste pregătirea şi nota la concursul naţional“, au precizat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Odată cu modificarea metodologiei au intervenit şi modificări asupra calendarului pentru mobilitatea personalului didactic, fiind decalate etapele cu maximum 15 zile. Astfel, pentru pretransferul consimţit între unităţile de învăţământ la cererea cadrului didactic titular, cererile se vor depune în perioada 6 – 9 mai. De asemenea, pentru transfer la unităţile şcolare care au publicat posturi vacante, cadrele didactice depun cereri în perioada 7 – 14 mai. Lista cu posturile care vor rămâne pentru concursul naţional se va publica pe 22 mai. După noile date, înscrierile pentru concursul naţional de ocupare a posturilor didactice se vor derula în perioada 22 – 29 mai. Conform prevederilor legislative în vigoare, titularizarea pe post se va face doar prin concurs naţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS