18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevi din Rovinari, în schimb de experienţă în Lituania

Elevi din Rovinari, în schimb de experienţă în Lituania

Elevii din Rovinari au fost prezenţi la o acțiune desfășurată în Lituania, la care au mai participat elevi din țara gazdă, Portugalia, Turcia și Danemarca

Elevi şi profesori ai Colegiului „Gheorghe Tătărescu“ din Rovinari au participat la ultima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+KA2 „Learning For Healthy lifestyle“ – „Învăţarea pentru un stil de viaţă sănătos“ în perioada 8-12 aprilie 2019, desfăşurată în Lituania, în oraşul Marijampole. Directorul Colegiului „Gheorghe Tătărescu“ Rovinari, Dumitru Fârţă, şi coordonatorul local, profesorul Corina Pătrulescu, împreună cu elevele Denisa Arcanu, Ancuţa Lazăr, Eduarda Dragu, Daniela Creţu au participat la activităţi de învăţare-predare ce au avut ca obiective învăţarea unui comportament şi stil de viaţă sănătoase, practicarea şi îmbunătăţirea limbii engleze, schimburi de experiență şi exemple de bună practică. „Am început prima noastră zi în Lituania la școala «R. Stankevicius» din Marijampole. Doamna director a instituției coordonatoare ne-a primit cu căldură, ne-a fost prezentat programul săptămânii și apoi jocurile de introducere și exerciţiile de icebreaking. Şcoala și orașul ne-au fost prezentate într-o manieră deosebită, jucând jocul de orientare cu echipe albastre, roșii, galbene și verzi. Echipa roșie a fost câștigatoare. Au urmat activităţile pe care elevii împreună cu profesorii lor le au avut de realizat şi prezentat în Lituania, prezentări de videoclipuri sănătoase despre stilul de viață, care au fost arătate tuturor elevilor din școli. Apoi am avut dansuri JUST DANCE și aerobic. Au fost oferite cocteiluri sănătoase și a urmat degustarea. Ziua s-a încheiat cu terapii de relaxare și tehnici de curățare a minții. Ziua a doua a început foarte intens. Exercițiul de dimineață care a durat 45 de minute a necesitat multă rezistență. Apoi am avut pregătirea de aikido, un sport apropiat de karate, cu un profesionist. Chestionarele au fost analizate și comparația a fost făcută de către elevi. După prânzul sănătos, am continuat cu terapii și lecție de tir cu arcul, alegând cel mai precis arcaș“, potrivit directorului colegiului din Rovinari.

Proiect benefic pentru elevi

Coordonatorul local al proiectului, profesorul de limba engleză Corina Pătrulescu, a precizat că acest proiect a avut un impact deosebit nu doar asupra elevilor participanți și familiilor gazdă, ci și asupra tuturor școlilor implicate în multe activități creative ce au legătură cu învățarea pentru un stil de viață sănătos. „Cea de-a treia zi a fost dedicată excursiei cultural-cognitive, incursiune la muzeul etnografic în aer liber de la Rumsiskes, unde participanţii la proiect a trebuit să îndeplinească anumite sarcini. Fiecare țară / echipă trebuia să identifice din toate cele patru regiuni ale Lituaniei (prezentate în acest muzeu) o moară veche, o fântână, asemănări şi deosebiri între aceste regiuni. A doua parte a zilei a fost petrecută la Kaunas, unde ghidul ne-a furnizat informații istorice, ne-a arătat orașul vechi și diferite stiluri de clădiri, a fost prezentat cel de-al doilea cel mai mare oraș al Lituaniei. Joi dimineață am avut o cursă energică de Zumba, Mind-fights Test, unde am avut concursul despre ceea ce am învățat în timpul proiectului, testul Eurofit – a trebuit să facem patru sarcini diferite pentru a descoperi puterea, flexibilitatea și rezistența corpului, antrenamentul de fotbal cu antrenorul Martyna, saună, înot la piscină și jacuzzi. Ultima zi în Lituania a început cu exercițiul de dimineață, urmat de turneul de baschet în care toate cele cinci țări și-au format echipele. Proiectul a fost finalizat cu ceremonia de decernare a certificatelor de participare și a premiilor obţinute la cele doua teste. În cadrul proiectului au fost şi parteneri din Portugalia, Turcia, Danemarca şi Lituania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS