12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieCN „Carol I“ trimite şase elevi la Olimpiada Naţională de Biologie

CN „Carol I“ trimite şase elevi la Olimpiada Naţională de Biologie

Elevii Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova calificaţi la Olimpiada Naţională de Biologie (Foto: Lucian Anghel)

Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova are cel mai mare lot de elevi calificaţi la Olimpiada Naţională de Biologie, care se va desfăşura începând cu 21 aprilie, la Oradea. La această competiţie s-au calificat şapte elevi de la Colegiul „Carol I“ din Craiova din totalul de 24 de elevi de la nivel judeţean care au reuşit această performanţă. Elevii sunt pregătiţi de patru cadre didactice din cadrul colegiului, dar au parte de pregătire şi cu cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, dar şi de la Facultatea de Horticultură.

Elevii de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, calificaţi la olimpiada naţională de biologie, sunt liceeni care vor să urmeze o carieră în medicină. Ei se pregătesc cu profesorii şcolii: Lidia Năstase, Carmen Ciuculescu, Camelia Simeanu, Mariana Manolache. Se întâlnesc de multe ori dimineaţa, înainte de ore. „Este cel mai mare lot la naţionala de biologie pe care îl are Colegiul Naţional «Carol I», dar şi judeţul Dolj. Anul acesta avem 24 de elevi calificaţi, mai mult decât are Bucureştiul. De la Colegiul «Carol I» sunt şapte elevi care s-au calificat, dar o elevă a renunţat pentru că este calificată şi la matematică, şi la fizică, şi olimpiadele respective se desfăşoară în aceeaşi perioadă, Astfel că au rămas şase elevi pentru această etapă naţională. Suntem mândri de ei, muncesc foarte mult şi sunt sigură că rezultatele vor fi foarte bune“, a precizat Carmen Ciuculescu, profesor de biologie.
Pregătirea şi descoperirea olimpicilor a început din luna septembrie, spun cadrele didactice. Unul dintre liceenii calificaţi este Mihnea Ştefănescu, elev în clasa a IX-a la specializarea matematică-informatică, care spune că pasiunea pentru biologie a descoperit-o din gimnaziu. „Am mai participat şi în clasa a VII-a la olimpiada de biologie şi am luat menţiune la judeţeană. Atunci eram elev la Şcoala «Traian». Am făcut pauză în clasa a VII-a pentru a mă pregăti pentru evaluarea naţională şi pentru a avea o medie de admitere bună, şi am obţinut 9,77. Am reluat însă pasiunea pentru biologie acum, pentru că, deşi îmi plac şi matematica, şi informatica, îmi doresc ca pe viitor să optez pentru medicină“, a spus Mihnea Ştefănescu.
Ceilalţi elevi sunt de la profilul ştiinţele naturii. De exemplu, Bianca Mateescu, elevă în clasa a IX-a, spune că a ales să meargă la olimpiada de biologie pentru a testa dacă poate să facă faţă unui volum mare de informaţii. „Am ales acest profil pentru că mi-au plăcut mai mult biologia şi chimia, în general, şi sora mea a fost un model pentru mine, pentru că ea a urmat medicina. Acum este medic şi îmi place ce îmi povesteşte despre serviciul ei. Am ales să merg la olimpiadă, să văd dacă rezist la volumul de învăţat şi dacă îmi place. Învăţ foarte mult, de fapt cam asta fac toată ziua. În principal, mă axez pe bibliografia de olimpiadă. Îmi place foarte mult genetica din toată materia pe care o am de învăţat“, a spus eleva Bianca Mateescu.
Şi Diana Dobrinescu, elevă în clasa a IX-a, are în familie modele de medici. „Am ales specializarea știinţele naturii pentru că îmi doresc să devin medic, am şi tradiţie în familie. Atât tatăl meu, cât şi unchiul sunt medici. Biologia este materia care îmi place cel mai mult, este de viitor pentru că îmi doresc să devin medic. Majoritatea timpului lucrez la biologie. Este o pasiune. Îmi place anatomia pe care am studiat-o în clasa a VII-a, am fost şi la olimpiadă şi genetica îmi place foarte mult“, a spus eleva. O parte din liceeni au mai participat la olimpiadă şi în anii anteriori. De exemplu, Adelina Negoiasa, elevă în clasa a X-a la Ştiinţele Naturii, a participat şi anul trecut şi a obţinut menţiune la etapa judeţeană. Teodora Magerie, din clasa a XI-a, participă anul acesta pentru a patra oară la olimpiada de biologie. „Biologia este cea mai mare pasiune a mea. Din clasa a VII-a am fost la olimpiadă în fiecare an, exceptând clasa a VIII-a. Acesta este al patrulea an în care particip şi în fiecare an am obţinut câte ceva“, a spus liceanca.
David Papuc, elev în clasa XI-a, a reușit ca anul trecut să obţină menţiune la naţionala de biologie. Elevii vor avea la olimpiadă nu numai probă teoretică, ci şi o probă practică pentru care se pregătesc cu profesori universitari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie la genetică și histologie. De asemenea, elevii s-au pregătit şi la Facultatea de Horticultură. Olimpiada Naţională de Biologie se va desfăşura în perioada 21-26 aprilie, la Oradea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS