15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCe vrea inspectorul-şef pentru învăţământul din Dolj

Ce vrea inspectorul-şef pentru învăţământul din Dolj

Judeţul Dolj are un centru de excelenţă pentru pregătirea elevilor cu performanţe la discipline teoretice, dar inspectorul şcolar general Monica Sună (foto) a precizat că speră ca, în curând, la nivelul judeţului Dolj să existe şi un centru de excelenţă pentru învăţământul profesional şi tehnic. Proiectul pentru un nou centru de excelenţă face parte din strategia de dezvoltare a învăţământului profesional şi tehnic pentru care anul acesta au fost aprobate mai multe clase.

Centrul pentru excelenţă în învăţământul profesional şi tehnic în Dolj este un proiect ce vizează nu numai pregătirea elevilor capabili de performanţă care să participe la concursuri şi olimpiade şcolare, ci să fie şi un loc în care elevii să beneficieze de posibilitatea de a face cât mai multe ore de practică. Prin deschiderea unui asemenea centru, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj consideră că va pune în valoare mai bine activitatea din învăţământul profesional şi tehnic, precum şi dotările de care dispun unităţile şcolare.
„Cu toţii ştim că avem un centru de excelenţă în judeţul nostru, la care se pregătesc copiii care fac performanţă la disciplinele  matematică, fizică, chimie, biologie şi informatică. Îmi doresc foarte mult înfiinţarea unui centru de excelenţă pentru învăţământul profesional şi tehnic în Dolj. Şi este posibil, pentru că avem unităţi cu laboratoare performante, cu dotări deosebite, avem parteneri economici care ne sunt aproape. Să nu uităm că avem un laborator de mecatronică extraordinar la Colegiul «Ştefan Odobleja». Ne trebuie foarte multă implicare din partea tuturor. Lansez rugămintea ca alături de Inspectoratul Şcolar să se implice şi toţi directorii unităţilor de învăţământ tehnice şi profesionale şi, mai ales, agenţii economici, pentru că suntem deschişi şi împreună cu dumnealor vrem să găsim cele mai optime soluţii, pentru ca această formă de învăţământ să îşi recâştige locul meritat în sistemul de învăţământ“, a declarat inspectorul şcolar general Monica Sună.
Noul centru de excelenţă ar putea să îşi înceapă activitatea chiar de anul viitor. „Ne propunem acest lucru şi depunem toate eforturile. Suntem în permanentă legătură cu Centrul Naţional de Formare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, care ne oferă tot sprijinul necesar. Din ce ştiu eu, nu mai există aşa ceva la nivel naţional. Aş vrea să fim un deschizător de drumuri, pentru că avem potenţial. La acest centru se va face pregătire pentru concursuri, olimpiade, dar şi pentru a fi cei mai buni în meseria pe care vor să o practice ulterior. Practic, elevii vor face practică la agenţii economici şi vor putea să îşi suplimenteze orele de pregătire practică şi la acest centru de excelenţă“, a precizat inspectorul şcolar general Monica Sună.

Doljul, la prima ediţie a competiţiei „Titlul de excelenţă“

Pentru dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic este nevoie şi de schimbarea mentalităţi părinţilor despre unităţile şcolare de profil. Aceasta este şi concluzia unei dezbateri regionale derulate sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale. În acest scop, judeţul Dolj, alături de alte două judeţe, a iniţiat şi prima ediţie a competiţiei „Titlul de excelenţă“. „Această competiţie se desfăşoară în acest an în Dolj, Dâmboviţa şi Alba şi este o provocare pentru toate unităţile de învăţământ cu profil profesional şi tehnic. În toate aceste şcoli se desfăşoară activităţi deosebite, care pot fi concretizate şi printr-un titlu de excelenţă“, a precizat inspectorul şcolar general Monica Sună.
Distincţia acordată unităţilor şcolare reprezintă un semn al recunoaşterii de către autorităţile locale şi regionale şi validării de către mediul economic a bunelor practici în dezvoltarea şi promovarea unor oferte de formare profesională iniţială, corelate cu nevoile angajatorilor, ancorate în aspiraţiile beneficiarilor şi conforme cu priorităţile strategice de dezvoltare socio-economică a regiunii.

Mai multe clase la învăţământul dual

La nivelul judeţului Dolj, începând cu anul şcolar 2017-2018, au fost înfiinţate şi primele clase de învăţământ dual în patru unităţi de învăţământ. Între timp, acest tip de învăţământ s-a extins şi la alte două licee din Craiova, iar pentru anul şcolar următor a crescut numărul de clase. „Învăţământ profesional şi tehnic dual este la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, la Liceul Tehnologic Auto, la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, la Colegiul Tehnic Energetic şi Colegiul «Ştefan Odobleja» din Craiova. Pentru anul şcolar următor a crescut cifra de şcolarizare“, a subliniat inspectorul şcolar general Monica Sună. De
altfel, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a precizat că mai sunt şi alte unităţi şcolare care vor avea învăţământ dual, dar care în acest moment fac demersuri pentru autorizarea specializărilor cerute de agenţii economici. Elevii care vor opta pentru învăţământ profesional dual şi tehnic vor beneficia de o bursă şi de mai multe ore de pregătire practică la agenţii economici parteneri ai unităţilor şcolare în care studiază.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS