10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCraiova are Centru de Asistenţă şi Îndrumare Şcolară a elevilor

Craiova are Centru de Asistenţă şi Îndrumare Şcolară a elevilor

Noul centru CLASS pentru managementul timpului liber al elevilor

Centrul de Resurse şi Angajament Ford a inuagurat ieri primul proiect de antreprenoriat social care este Centru de Asistenţă şi Îndrumare Şcolară şi Socială. La acest centru, copiii pot beneficia de after school, de club de lectură, de ateliere de dezvoltare personală, ateliere de limbi străine, ateliere de origami, dar şi de activităţi pe perioada vacanţelor, care vor fi susţinute de studenţi voluntari şi cadre didactice ale Universităţii din Craiova. La acest centru pot fi înscrişi copii cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani. Tarifele variază în funcţie de veniturile părinţilor, dar şi de perioadă.

Centrul de Asistenţă şi Îndrumare Şcolară şi Socială (CLASS) se află în sediul fostului Incubator de Afaceri al Craiovei, de pe strada Calea Bucureşti nr 154 A, în apropiere de Aeroportul din Craiova. Acesta a fost inaugurat oficial ieri, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi ai Universităţii din Craiova, primarul şi viceprimarul Craiovei, dar şi inspectorul şcolar general adjunct Janina Vaşcu. Acest centru este primul proiect de antreprenoriat derulat de Centrul de Resurse şi Angajament Ford (CRAF).
„Centrul de Resurse şi Asistenţă Socială Ford a fost deschis acum un an prin parteneriat cu Primăria Craiova, Fundaţia Ford şi Asociaţia pentru Educaţie Sud-Vest Oltenia şi Asociaţia Educol. Avem acum ocazia să facem primii paşi pe direcţia pe care ne-am dorit-o şi anume tinerii noştri să nu mai părăsească regiunea şi dacă vor o ţară ca afară să şi-o facă fix aici, în comunitatea noastră“, a precizat prof. univ. dr. Leonard Geo Mănescu, preşedinte Asociaţia Educol.

Noul centru CLASS pentru managementul timpului liber al elevilor

O alternativă pentru părinţii cu program încărcat

Potrivit primarului Craiovei, Mihail Genoiu, Centrul de Asistenţă şi Îndrumare Şcolară şi Socială (CLASS) va fi o alternativă pentru părinţii care nu au timp să se implice foarte mult în formarea copiilor, oferind totodată şi metode moderne de educaţie.
„Cu toţii ştim că ritmul vieţii cotidiene este unul din ce în ce mai alert şi din păcate sunt mulţi părinţi cărora timpul nu le permite să se implice în formarea copiilor, atât cât şi-ar dori. Proiectul Class oferă o alternativă perfectă pentru aceşti părinţi, dar mai ales pentru copiii lor, asigurând un cadru sigur, profesionist şi modern de educare prin programe şi ateliere, tip after school, cursuri de limbi străine, programe pe perioada vacanţelor sau cluburi de lectură. Aceste lucruri vin şi suplinesc timpul copilului, adică ce face el după ce termină orele de şcoală în condiţiile în care părintele termină mult mai târziu programul de lucru. Această ramură a fost mult timp neglijată“, a spus primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Viceprimarul Stelian Bărăgan a precizat că are încredere în acest nou proiect, precizând chiar că şi-a transferat fiica la programul de after school al acestui centru. „Acest proiect este nou, inovativ. Regiunea avea nevoie de el, mai ales că municipiul Craiova are un centru universitar şi mediul preuniversitar are nevoie de noi metode IT, de modernism, de multe lucruri noi. Sunt ferm convins că acest proiect va fi unul de succes. Pentru a vă demonstra că eu cred în acest proiect mi-am transferat fetiţa de la un after school privat la acest after school“, a spus Stelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei.

Centrul CLASS este în cadrul centrului CRAF.

A pornit cu o primă grupă de copii

La centru sunt înscrişi deja 20 de copii, care ieri au şi participat la primele ateliere. Sălile de clasă în care îşi desfăşoară activitatea sunt viu colorate, imaginile fiind pictate de elevii de la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. „Putem spune, în acest moment, că învăţământul doljean a făcut un pas important. Se pun bazele a ceea ce, ca expert în educaţie, pot să vă spun că se numeşte managementul timpului liber al copiilor. Le mulţumim colegilor de la universitate, care se gândesc la noi şi vin în sprijinul şi ajutorul nostru. Acolo unde părinţii nu pot să suplinească din timpul lor a venit acest centru de dezvoltare pentru copii. Am văzut aici ateliere deosebite, ateliere care nu mă fac să cred decât că vom evolua către ceea ce trebuie şi acolo unde trebuie. Aşa cum îmi place să spun întotdeauna, educaţia este încă la modă şi în acest centru am putut să vedem aşa ceva“, a spus inspectorul şcolar general adjunct, Janina Vaşcu.

Centrul CLASS a fost inaugurat ieri în prezenţa autorităţilor locale

Părinţii trebuie să plătească. Gratuit pentru copiii orfani

Pentru programul de after school din cadrul centrului CLASS, părinţii sunt taxaţi cu 700 de lei pe lună, bani în care sunt incluse şi serviciile de transport şi masă. Copiii salariaţilor Universităţii din Craiova vor beneficia de o reducere de 20%. Pe perioaada vacanţei sunt însă alte tarife. Se va plăti 15 lei pe oră, iar pentru un program de patru ore, în intrevalul orar 9.00 – 12.00, tariful este de 30 de lei, iar cei care vor să opteze şi pe perioada vacanţei de program 8.00 – 17.00 tariful este de 50 de lei plus costurile pentru masă. Cei care vor şi transport mai plătesc 50 de lei în plus pe săptămână.
Pentru cluburile de lectură şi paleontologie, prețul este de 15 lei pentru o oră şi jumătate, iar pentru celelalte ateliere de dezvoltare personală, vorbire şi limbaj şi origami, tariful este de 20 de lei. La cluburile de limbi străine, pentru copiii cu vârste între 5 şi 10 ani se plăteşte 20 de lei, iar pentru copiii între 10 şi 14 ani, tariful este de 30 de lei, iar pentru cei cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, tariful este de 35 de lei.
Centrul CLASS abordează direct şi altă problemă socială a comunităţii, respectiv integrarea copiilor şi tinerilor proveniţi din centre instituţionalizate, oferind acces gratuit copiilor aflaţi în această situaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS