11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieŞcolile din Dolj îşi completează mai greu locurile la clasa pregătitoare

Şcolile din Dolj îşi completează mai greu locurile la clasa pregătitoare

Şcolile din Craiova şi judeţ fac înscrieri la clasa pregătitoare până pe 22 martie

Înscrierile la clasa pregătitoare au început pe 4 martie şi se apropie de final. Conform metodologiei pentru înscrierea copiilor la clasa pregătitoare, vineri este ultima zi a primei etape pentru depunerea documentelor de înscriere. Spre deosebire de anul trecut, când numărul cererilor a depăşit numărul locurilor încă din prima săptămână, anul acesta sunt mai puţine şcoli care au foarte multe solicitări. Managerii spun că se aşteaptă să completeze toate locurile în cea de a doua etapă.

În judeţul Dolj, pentru clasa pregătitoare au fost propuse 5.120 de locuri, dintre care 2.200 de locuri sunt în şcolile din Craiova. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, până ieri au fost ocupate 74% din locurile disponibile în tot judeţul, adică mai sunt disponibile 1.332 de locuri. Inclusiv unităţi şcolare de prestigiu din Craiova mai au locuri disponibile, spre deosebire de anul trecut, când chiar din prima săptămână numărul solicitărilor depăşea oferta. De exemplu, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, ieri mai erau 17 locuri disponibile. „Avem 133 de copii înscrişi pe 150 de locuri disponibile. Anul acesta nu avem, deocamdată, toate locurile ocupate pentru că avem un număr mai mare de clase. Anul trecut am avut patru clase a câte 25 de locuri. Anul acesta avem şase clase, pentru că avem o promoţie de acum patru ani de şase clase care au terminat şi a fost nevoie să propunem acelaşi număr de clase. Pentru prima etapă de înscrieri, cererile se primesc la secretariat până vineri, 22 martie, în intervalul orar 8.00 – 18.00, aşa cum prevede metodologia“, a precizat Carmen Ştefănescu, directorul Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.
Şi la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova mai sunt locuri la clasa pregătitoare. Managerul colegiului a spus că anul acesta sunt foarte mulţi copii care împlinesc vârsta de şase ani după 31 august şi că părinţii nu sunt deocamdată hotărâţi dacă să îi înscrie pe cei mici la şcoală sau să îi mai lase un an la grădiniţă.
„La noi, în prezent, nu sunt ocupate toate locurile. Avem 86 de înscriși pe cele 100 de locuri disponibile. Sunt mulţi părinţi care nu sunt decişi dacă îşi vor da copiii la şcoală anul acesta pentru că cei mici împlinesc șase ani după 31 august şi au nevoie de evaluare psihosomatică. Şi anul trecut am ocupat toate locurile în etapa a doua de înscrieri“, a precizat Angel Cristian Stăiculescu, directorul Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova.

Nu mai este boom de cereri nici la şcolile gimnaziale

La şcolile gimnaziale, locurile la pregătitoare s-au ocupat, dar anul acesta numărul cererilor nu este atât de mare comparativ cu anii anteriori.
„Am depăşit numărul locurilor, dar nu exagerat, ca în alţi ani, când veneau şi cei care nu aveau domiciliul în acest cartier. Acum avem 100 de locuri şi 115 copii, din care doar doi nu au domiciliul în apropierea şcolii, dar au fraţi mai mari care sunt înscrişi în această unitate şcolară“, a precizat Ioana Genoveva, managerul Şcolii gimnaziale „Mircea Eliade“ din Craiova.
Şi la Şcoala gimnazială „Traian“, în această etapă de înscrieri au fost depuse până ieri 129 de cereri pentru cele 125 de locuri disponibile. Ceva mai mulţi elevi au fost înscrişi la Şcoala gimnazială „Gheorghe Ţiţeica“. „La clasa pregătitoare sunt 126 de solicitări pentru cele 100 de locuri disponibile. Sunt foarte mulţi copii la nivelul unităţii şcolare. Deja pentru anul viitor, vom face o sală de clasă şi în laboratorul de informatică“, a precizat managerul Cerasela Cremene.

În judeţ, copiii sunt plecaţi cu părinţii în străinătate

În judeţ, reprezentanţii unităţilor şcolare speră să îşi completeze toate locurile din prima etapă de înscrieri. La Şcoala gimnazială din Filiaşi, de exemplu, mai sunt şase locuri libere. „Anul acesta, am solicitat 130 de locuri, dintre care 100 de locuri la şcoala de centru şi celelalte la şcolile cu statut de structură de la Bâlta, Răcarii de Sus şi de la Şcoala primară de Rromi. Mai sunt libere șase locuri, din care trei sunt la şcoala de centru. Ne aşteptam să fie mai multe solicitări“, au spus reprezentanţii şcolii. La Bârca, la Liceul „Adrian Păunescu“ sunt aprobate 50 de locuri şi s-au înscris 11 copii. Managerul liceului spune că a trimis mediatorul şcolar pentru a convinge părinţii să înscrie copiii la şcoală şi că aşteaptă cereri inclusiv în toamnă. „Mai sunt părinţi care nu vor să înscrie acum copiii la şcolă şi am trimis mediatorul şcolar. Până la finalul primei etape de înscrieri vom mai avea cereri. La nivelul comunei sunt cam 40 de copii născuţi în anul 2013, dar mulţi sunt în străinătate cu părinţii. Am auzit că s-ar culege usturoiul în Spania. Cu siguranţă se vor întoarce în toamnă, când se fac înscrieri cu aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Şi anul trecut am avut 15 cereri în septembrie“, a precizat Petre Dumitru, managerul Liceului „Adrian Păunescu“ din Bârca.
Unităţile şcolare care vor avea locuri libere vor face înscrieri la clasa pregătitoare şi în cea de a doua etapă, care se va derula în perioada 2 – 8 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS