10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePreședintele consiliului judeţean al elevilor din Dolj: „Nu trebuie să fim tratați ca lucrători la salubritate“

Președintele consiliului judeţean al elevilor din Dolj: „Nu trebuie să fim tratați ca lucrători la salubritate“

Andra Ion, președintele Consiliului Județean al Elevilor Dolj

Consiliul Județean al Elevilor Dolj a devenit tot mai activ. Președintele Andra Ion spune că principalele obiective din acest an școlar sunt: schimbarea regulamentelor interne ale unităților școlare care încalcă legislația în vigoare, înființarea de consilii școlare în toate liceele din Dolj pentru a lupta cu abuzurile împotriva elevilor, precum și întâlniri cu reprezentanții administrațiilor locale pentru a le prezenta ce investiții ar fi necesare la nivelul școlilor.

Liceenii doljeni au început să le ceară managerilor din județ să corecteze prevederile din regulamentele interne ale școlilor care nu respectă Legea educației naționale, Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ și Statutul Elevului. Principalele modificări solicitate au fost de a nu mai fi amendați în școli, să nu li se mai confiște telefonul dacă îl folosesc necorespunzător, iar elevii majori să aibă dreptul să iasă în afara școlii în pauze și să nu mai fie pedepsiți sau obligați să facă „lucrări în folosul școlii“ sau „lucrări de salubrizare“, așa cum prevăd unele regulamente. „Am descoperit nereguli exagerate în regulamentele interne ale școlilor. Am vrea, în primul rând, să se corecteze, motiv pentru care am elaborat o serie de adrese pe care le-am trimis pe e-mail-urile şcolilor, dar ne vom și prezenta personal. Nu putem accepta să plătim manualele şcolare de cinci ori dacă le deteriorăm, când, de fapt, trebuie înlocuite sau pur şi simplu plătită contravaloarea lor. Nu putem accepta confiscarea telefonului mobil şi în caz de simplă posesie, așa cum scrie în unele regulamente. Cele mai dureroase prevederi erau cele referitoare la amenzi care erau aplicate elevilor sau munca socială ori munca în folosul şcolii“, a spus Andra Ion, președintele Consiliului Județean al Elevilor Dolj.
Elevii spun că ei vor să fie priviți ca parteneri educaționali, așa cum prevede legea. „Prin această inițiativă, de a corecta regulamentele, noi am vrut să facem clar faptul că elevii sunt beneficiarii primari ai sistemului educaţional, nu lucrători la salubritate. Elevii nu pot fi reţinuţi după ore sau în timpul lor liber ori în orele de curs pentru a participa la ceea ce au numit domnii directori «lucrări de salubrizare»”, a mai spus Andra Ion.

Centru de orientare în carieră, în parteneriat cu INCESA

Actualul președinte al Consiliului Județean al Elevilor Dolj și-a început mandatul în luna noiembrie 2018 și până acum a reușit să îndeplinească câteva obiective. Unul dintre acestea a fost chiar crearea unui Centru de Consiliere și Orientare în Carieră, unde elevii din Dolj să aibă posibilitatea să se testeze pentru a afla care ar fi drumul profesional pe care ar trebui să îl urmeze. „Primul demers de la preluarea mandatului împreună cu colegii mei a fost înfiinţarea unui centru de orientare şi consiliere în carieră, în parteneriat cu INCESA. Și am reușit. La sediul INCESA se țin sesiuni gratuite de consiliere şi orientare în carieră. Elevii se pot înscrie prin completatea unui formular pe care îl postăm pe pagina de facebook . Sunt 15-20 elevi pe grupă. Au participat elevi de la clasa IX-a şi până la clasa a XII-a de la diferite licee. Au fost elevi de Colegiul Naţional «Carol I», Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti», Colegiul Naţional «Elena Cuza», Liceul «Traian Vuia»”, Colegiul Naţional «Gheorghe Chiţu»”, precum și de Liceul «Voltaire»”. Au venit și elevi din județ, de la Liceul Teoretic «Independenţa» din Calafat. Era nevoie de acest centru pentru că în școli este un consilier școlar la 800 sau chiar la 1.200 de elevi“, a mai spus președintele Consiliului Județean al Elevilor Dolj.

Au făcut demersuri pentru transport gratuit și un consiliu pentru tineret

Un alt demers al liceenilor din cadrul Consiliului Județean al Elevilor a fost de a obține transport gratuit pe mijloacele de transport în comun din Craiova. Pentru a obține această facilitate, liceenii au strâns 9.000 de semnături pe care le-au depus la Consiliul Local Craiova și susțin că din discuțiile purtate cu autoritățile publice locale au promisiunea că vor obține acest lucru. De altfel, elevii din Craiova vor să fie consultați și de administrația locală pe probleme de tineret și au făcut deja demersuri pentru înființarea unui Consiliu Consultativ pe probleme de Tineret care să funcționeze pe lângă Consiliul Local Craiova. „În luna decembrie am depus prima sesizare la Consiliul Local pentru constituirea acestui for, am depus documentaţie necesară. Nu suntem primii care facem acest lucru. Deja există astfel de consilii la Alba Iulia şi la Braşov. Teoretic trebuie să existe în fiecare oraş. Și noi am depus documentația şi am mandatat primăria pentru implementarea a ceea ce am propus şi cred că în martie sau aprilie va fi gata acest consiliu“, a mai spus eleva Andra Ion.

Consilii școlare în fiecare liceu pentru a spune stop abuzurilor

În perioada imediat următoare, elevii vor să înființeze consilii școlare în toate liceele din Dolj. „Aceste consilii școlare ar trebui să fie la nivelul fiecărui liceu. O să trimitem adrese scrise, dar vom participa şi fizic şi vom discuta cu directorii şcolilor să organizăm alegeri ca elevii să fie reprezentaţi în fiecare liceu. În acest moment avem 26 de consilii şcolare ale elevilor. Vrem să înființăm astfel de consilii în școlile din Bechet, Segarcea, Băileşti, dar și în liceele agricole“, a precizat președintele elevilor, Andra Ion.
Aceste foruri vor avea ca obiectiv principal să lupte împotriva abuzurilor din școli. „Există, din păcate, abuzuri care se fac în şcoli şi care de multe ori sunt muşamalizate. De exemplu, am primit sesizări de la elevi că li se consemna absenţă, deşi erau la curs, că li se treceau note în catalog fără să fie anunţaţi, că notarea unor profesori este subiectivă, că se ţipa la ei. De asemenea, am primit sesizări că li se cere fondul clasei, fondul școlii. Am încercat să le rezolvăm, iar prin aceste consilii școlare elevii vor învăța cum să procedeze în astfel de situații, cui să se adreseze“, a spus reprezentanta elevilor.
Licenii își doresc mult mai mult. Ei au declarat anul 2019 ca fiind anul investițiilor în unitățile școlare, și în acest sens vor să cheme autoritățile locale să vadă care sunt necesitățile din școli. „Vrem să convingem autorităţile publice locale să acorde mai multă atenție unităților școlare și ne vom îndrepta atenția la starea căminelor, starea băilor, a bucătăriilor, în general la cum arată școlile și la ce nevoie de finanțare au“, a mai spus eleva Andra Ion. De altfel, elevii spun că vor cere să se deconteze naveta întrucât în prezent în unele situații li se decontează doar 30% din valoarea abonamentelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS