17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCe trebuie să ştiţi despre înscrierea copiilor la şcoală

Ce trebuie să ştiţi despre înscrierea copiilor la şcoală

Ieri a început perioada de înscriere a copiilor la învăţământul primar. Conform metodologiei de anul acesta, copiii care împlinesc vârsta de șase ani până la 31 august 2019 trebuie înscrişi obligatoriu în clasa pregătitoare. Cei care împlinesc șase ani în intervalul 1 septembrie – 31 decembrie 2019 vor trece prin evaluare psihosomatică, care se va derula în 57 de centre. Părinţii care doresc să îşi înscrie copiii la o formă alternativă de învăţământ trebuie să ştie că în Craiova sunt doar patru unităţi şcolare care au program step by step. De asemenea, părinţii care au nevoie de informaţii suplimentare pot apela la Tel Verde.

Înscrierile la clasa pregătitoare au început ieri. În Dolj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a anunţat că pentru anul şcolar următor au fost propuse 5.120 de locuri, dintre care 2.200 sunt în şcolile din Craiova. Patru unităţi şcolare din Bănie au şi câte o clasă cu efectiv de 25 de elevi cu program step by step, respectiv la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, Liceul Teoretic „Henri Coandă“, Şcoala Gimnazială „Elena Farago“, Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul“ Craiova. Programul zilnic este de opt ore şi se desfăşoară sub îndrumarea a două învăţătoare la fiecare clasă. Învăţarea are loc într-un mediu educaţional plăcut, în săli de clasă cu mobilier modular. Procesul instructiv-educativ se bazează pe aplicarea metodelor moderne şi pe formarea la copii a deprinderilor de muncă independentă. Acestea se dezvoltă cu precădere în cadrul centrelor de activitate, specifice acestei alternative educaţionale. Predarea se face ţinând cont de respectarea curriculumului naţional. La celelalte unităţi şcolare este învăţământ cu plată.

Peste 50 de centre de evaluare a copiilor care nu au șase ani

Conform metodologiei de înscriere în clasa pregătitoare, părinții şi reprezentanții legali ai căror copii împlinesc vârsta de şase ani până la data de 31 august 2019 inclusiv au obligația de a înscrie copiii la şcoală. Înscrierea se face pe baza unei cereri, care se va depune la unitatea de învăţământ în perioada 4-22 martie, de luni până vineri, în intrevalul orar 8.00-18.00. Părinţii pot completa cereri şi online, dar completarea acestei cereri de înscriere nu garantează înscrierea copilului în unitatea de învățământ și nu elimină obligativitatea de a se prezenta la unitatea de învăţământ pentru care optează pentru a depune dosarul complet şi în vederea validării înscrierii. Unităţile şcolare au obligaţia de a pune la dispoziţia părinţilor informații referitoare la locul de desfășurare a activității corespunzătoare clasei pregătitoare (în spațiul școlii sau al unei grădinițe), la posibilitatea organizării programului „Școala după școală“, la organizarea și dotarea spațiului școlar.
Copiii care împlinesc vârsta de șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv, pot fi înscriși dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Aceşti copii trebuie să fie evaluaţi, fiind organizate 57 de centre în Craiova şi judeţ. Una dintre instituţiile în care se realizează evaluarea este Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj, în perioada 4-20 martie, în intervalul orar 10.00-18.00. Evaluările se fac şi la nivelul unităţilor de învăţământ primar şi preşcolar. Părinţii care vor informaţii suplimentare pot apela la Tel Verde, în intervalul orar 9.00-16.30, de luni până vineri, până la încheierea tuturor etapelor de înscriere. Numărul de telefon pentru judeţul Dolj este 0800.816.251.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS