22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieISJ Dolj: Elevii vor susţine în luna martie simularea examenelor naţionale

ISJ Dolj: Elevii vor susţine în luna martie simularea examenelor naţionale

Inspectorul şcolar general Monica Sună a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în luna martie elevii vor susţine simulările examenelor naţionale. Anul acesta, pentru prima dată la aceste evaluări, vor participa şi elevii de clasa a VII-a. Conform precizărilor făcute în ultimul timp de ministrul rducaţiei, elevii de clasa a VII-a, dar şi cei de clasa a XI-a vor avea subiecte după o nouă structură, cu 30% itemi de tip-grilă. Profesorii de specialitate spun însă că simularea la clasa VII-a este una surpriză pentru că nu au o programă şi nici subiecte-model pe baza cărora să pregătească elevii.

Simulările examenelor naţionale vor începe chiar peste două săptămâni. Primii care vor fi testaţi care le este nivelul de pregătire pentru un examen naţional sunt elevii de gimnaziu. Noutatea de anul acesta este că susţin simularea Evaluării Naţionale nu numai elevii de clasa a VIII-a, ci şi colegii lor mai mici, de la clasa a VII-a. „Luna martie va fi luna în care se vor desfăşura simulările examenelor naţionale, la care vor participa elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a. Pe 11 martie va fi simularea probei scrise la limba şi literatura română şi pe 12 martie simularea la matematică, iar pe 22 martie vor fi afişate rezultatele“, a precizat inspectorul şcolar general Monica Sună.
Pentru aceste simulări, Ministerul Educaţiei nu a publicat oficial calendarul, iar datele au fost transmise verbal printr-o conferinţă a ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu. În şcoli, nu toţi profesorii au luat în calcul datele ca fiind oficiale. În plus, aceştia spun că simularea evaluării naţionale la clasa a VII-a este o surpriză şi că nu au documente pe baza cărora să îi pregătească pe elevi, mai ales că vor avea o nouă structură a subiectelor. „Nu sunt deocamdată calendare oficiale pentru aceste simulări naţionale. Nu ne-a spus nimeni că trebuie să luăm de bune datele pe care le-am găsit pe diverse site-uri. Este surpinzător cum se organizează anul acesta simularea examenelor naţionale. Pentru clasa a VII-a, până la acest moment, nu există oficial o programă a evaluării naţionale. Am luat informaţii de pe un site de presă. Nu avem nici modele de subiecte pentru aceşti copii. Ştim doar că 30% din cerinţe vor fi de tip grilă. Astfel de subiecte erau propuse de Ministerul Educaţiei Naţionale la începutul anului şcolar pentru elevii de clasa a VIII-a. Au publicat atunci variante de subiecte, dar au revenit asupra deciziei şi au retras modelele respective de pe site. Practic, acum nu avem nici un fel de sprijin pentru a pregăti elevii“, a spus un profesor de limba şi literatura română dintr-un colegiu craiovean.
În luna martie, şi elevii de liceu vor susţine simularea examenului naţional de bacalaureat. „La simularea examenului de bacaluareat vor participa elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. Conform datelor precizate de ministrul educaţiei, proba scrisă la limba şi literatura română va fi pe 18 martie, apoi proba obligatorie a profilului pe 20 martie. Atât pe 18 martie, cât şi pe 20 martie vor participa la simulare elevii claselor a XI-a şi a XII-a, urmând ca cea de-a treia probă scrisă să fie susţinută pe 21 martie doar de elevii claselor a XII-a, fiind proba la alegere a profilului şi a specializării. Rezultatele la aceste simulări se vor afişa pe 29 martie“, a precizat inspectorul şcolar general Monica Sună. Şi elevii de clasa a XI vor avea subiecte tip-grilă.

Examenele naţionale încep în luna iunie

De la simulare şi până la examenele propriu-zise, elevii vor mai avea puţin peste două luni la dispoziţie pentru a se pregăti. „Pentru elevii de clasa a VIII-a cursurile se vor încheia pe 7 iunie, iar înscrierile pentru examen se vor face în perioada 3-7 iunie. Pe 18 iunie elevii vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura română, iar pe 20 iunie vor susţine cea de-a doua probă scrisă a examenului de evaluare naţională la matematică. Pe 25 iunie vor fi afişate rezultatele înainte de contestaţii şi în aceeaşi zi se vor depune şi contestaţii, iar pe 29 iunie se vor afişa rezultatele finale“, a mai precizat inspectorul şcolar general Monica Sună. În cazul elevilor din ultimul an de liceu, examenele vor începe mai devreme.
Elevii din ultimul an de liceu încheie cursurile pe 31 mai. Aceştia se vor înscrie pentru a susţine bacalaureatul în perioada 27-31 mai. Luna iunie reprezintă luna în care va fi evaluarea competenţelor. Pe 3 şi 4 iunie va avea loc susţinerea evaluării competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, pe 17, 10, 11 iunie o să se desfăşoare evaluarea competențelor digitale. Ultima probă este cea de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi se desfăşoară pe 12 şi 13 iunie. Pe 1 iulie se va desfăşura proba scrisă la limba şi literatura româmă, pe 3 iulie va fi proba obligatorie a profilului şi apoi pe 4 iunie proba la legere, pentru ca pe 8 iulie să fie data în care sunt afişate primele rezultate ale sesiunii iunie-iulie“, a precizat inspectorul şcolar general Monica Sună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS