9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieŞcoli din Dolj care îşi numără pe degete elevii de clasa a VIII-a

Şcoli din Dolj care îşi numără pe degete elevii de clasa a VIII-a

În Craiova, Colegiul Tehnic Energetic are înscriși doar 15 elevi în clasa a VIII-a

La nivelul judeţului Dolj, în acest an, sunt 5.349 de elevi de clasa a VIII-a care sunt aşteptaţi să susţină evaluarea naţională. În comparaţie cu anul trecut, sunt mai mulţi candidaţi, însă situaţia pe şcoli arată că, în unele centre de examen, numărul elevilor va fi egal sau chiar mai mic decât numărul membrilor din comisia de examen.

Unitatea şcolară cu cei mai puţini elevi în clasa a VIII-a anul acesta este Şcoala Gimnazială Botoşeşti -Paia. Sunt doar trei elevi în ultimul an. O analiză a ultimilor trei ani arată că la această unitate de învăţământ a scăzut constant populaţia şcolară. În anul şcolar 2016-2017 au fost 53 de elevi, iar în prezent mai sunt doar 39 de copii. Potrivit managerului şcolii, cei trei copii de clasa a VIII-a învaţă în regim simultan, însă toţi vor susţine examenul naţional. „În fiecare an, elevii noştri au participat la evaluarea naţională. Şi anul acesta înclin să cred că au înţeles importanţa acestui examen naţional. Şi, din experienţa anilor trecuţi, pot să vă spun că elevii care au participat la Evaluarea Naţională au ajuns la licee tehnologice sau teoretice din Craiova“, a precizat Dana Maruiu, managerul școlii.
La nivelul acestei unităţi şcolare, numărul candidaţilor va fi mai mic decât numărul membrilor comisiei de examen, formată din preşedinte, care este directorul unităţii şcolare, la care se adaugă unu-trei membri, care sunt cadre didactice din unitatea de învăţământ respectivă, o persoană de contact care se ocupă cu transmiterea variantelor de subiecte, dar şi asistenţii. Nu este un caz singular.
Şi în şcolile din apropierea Craiovei, numărul elevilor de clasa a VIII-a a scăzut considerabil. Managerii pun acest lucru pe seama faptului că mulţi părinţi preferă şcoli din Craiova. Un astfel de exemplu este la Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu“ Cârcea, unde anul acesta sunt doar zece elevi de clasa a VIII-a. „Anul trecut au fost 15 elevi, anul acesta sunt zece elevi de clasa a VIII-a, care învaţă în sistem simultan. Sunt copii puţini la gimnaziu, pentru că cei mai mulţi părinţi preferă să îi ducă la şcolile din Craiova. Şi în anii următori vor fi puţini“, a precizat Adrian Velişcu, directorul Liceului Tehnologic din Cârcea.
Şi la Mischii anul acesta sunt șapte elevi de clasa a VIII-a. „De ani buni avem clase de simultan. Sunt puţini elevi. În clasa a VIII-a sunt șapte elevi, care învaţă şi ei tot în regim de simultan. Toţi vor susţine Evaluarea naţională, fapt care a fost confirmat chiar de părinţii lor la şedinţă. Îşi doresc să continue studiile. Şi anul trecut, din nouă elevi, şapte au susţinut examenul naţional. Centrul de examen a fost atunci la Mârşani, adică la 10 km distanţă de Mischii. Copiii au ajuns în siguranţă, însă dacă dau examen în şcoala în care au crescut este mult mai bine pentru ei, pentru că se mai atenuează emoţiile“, a precizat Alin Lungan, directorul Şcolii „Alecsandru Nicolaid“ Mischii.
Copii puţini sunt şi în unele şcoli din Craiova. De exemplu, la Colegiul Energetic din municipiu sunt doar 15 copii în clasa a VIII-a şi se pare că nu toţi vor ajunge la evaluarea naţională. „Sunt mai puţini pentru că au scăzut efectivele la gimnaziu. În fiecare an sunt 15-17 copii pe serie. În general, participă cam toţi la evaluarea naţională. Anul acesta este un elev care are probleme cu situaţia şcolară. Cei care susţin însă acest examen continuă studiile la liceu şi au diverse opţiuni. Până acum, cei mai mulţi au ales să opteze pentru filiere teoretice“, a precizat Ionuţ Bistriceanu, directorul Colegiului Energetic. Şi la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova anul acesta sunt 19 elevi de clasa a VIII-a. La nivelul judeţului sunt 5.349 de copii în ultimul an de gimnaziu, care vor susţine evaluarea naţională în 152 de centre de examen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS