5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieZeci de profesori din Dolj au cerut catedra în locul pensiei

Zeci de profesori din Dolj au cerut catedra în locul pensiei

Zeci de profesori din Dolj au solicitat şi anul acesta continuarea activităţii la catedră peste vârsta de pensionare. Solicitările au trecut şi prin Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Comparativ cu anul trecut, însă, a scăzut brusc numărul celor care trebuie să ia avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Inspectorii şcolari spun că situaţia a fost determinată de decizia Curţii Constituţionale prin care a fost admisă modificarea vârstei de pensionare pentru femei, de la 62 la 65 de ani.

Profesorii care au dorit prelungirea activităţii peste vârsta de pensionare au depus cereri până pe 31 ianuarie. În judeţul Dolj au fost înregistrate 45 de solicitări, dintre care, la nivelul Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, au fost respinse patru cadre didactice. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj spun că cei care au depus contestații vor primi răspunsul până pe 13 februarie.
În ceea ce priveşte cei 41 de profesori admişi până acum de ISJ Dolj, zece sunt profesori de instruire practică, opt sunt învăţători, şase sunt profesori de matematică, şase – de educaţie fizică şi sport, iar alţi doi profesori sunt de psihologie, filosofie, logică, argumentare. Pe listă se mai află şi câte un profesor pentru disciplinele agricultură, handbal, economie, transporturi, mecanică, muzică instrumentală, fizică, educaţie muzicală, carting. Unele dintre cadrele didactice care au primit prelungirea activităţii peste vârsta de pensionare predau la şcoli din Craiova, cum ar fi Şcoala gimnazială „Anton Pann“, Şcoala gimnazială „Elena Farago“, Şcoala gimnazială „Traian“, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, Colegiul Naţional „Carol I“, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“, Colegiul Tehnologic „George Bibescu“, Liceul de Arte „Marin Sorescu“, Liceul „Charles Laugier“, Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate.
Spre deosebire de anul trecut a scăzut considerabil numărul cadrelor didactice care cer prelungirea activităţii la catedră în locul pensionării. Anul trecut, în această perioadă erau 118 cadre didactice care primeau acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Inspectorii şcolari spun că în acest an nu au avut cereri din partea femeilor care au împlinit vârsta de pensionare deoarece acordurile pentru prelungirea activităţii la catedră s-au dat direct de unităţile şcolare.
„Conform deciziei Curţii Constituţionale nr. 387/2018, vârsta standard de pensionare a femeilor s-a modificat de la 62 de ani la 65 de ani. Decizia Curţii Constituţionale a fost preluată în metodologia pentru mişcarea personalului didactic. Prin urmare, cadrele didactice care sunt în această situaţie au depus cereri direct la unităţile şcolare şi au primit avizul automat, fără a mai trece prin Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. De aceea, în acest an la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj au ajuns cererile profesorilor bărbaţi care au împlinit 65 de ani şi cer prelungirea activităţii peste vârsta de pensionare“, a precizat Monica Sună, inspector şcolar general.
Potrivit inspectorilor şcolari, pentru a aproba prelungirea activităţii, criteriile principale aplicate au fost ca profesorii respectivi să aibă gradul didactic I sau doctorat şi să demonstreze că au performanţe cu elevii, dar şi să existe în unitate un minimum de 16 ore în specialitatea solicitată, fiind echivalentul unei norme didactice. Acordul emis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj în cazul cadrelor didactice care îşi prelungesc activitatea la catedră peste vârsta de pensionare este valabil doar pentru anul şcolar următor 2019 – 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS