Olimpicul Florian Călina: „Premiul cel mai valoros este o medalie“

Florian Călina, elev al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, a obţinut locul I la Olimpiada Naţională de Ştiinţele Pământului de la Suceava


A obţinut de curând locul I la Olimpiada Naţională de Ştiinţele Pământului desfăşurată la Suceava şi are un palmares impresionant de medalii de aur, argint şi bronz adunate de la 11 etape naţionale ale diferitelor olimpiade şcolare. A fost şi în Thailanda la o olimpiadă internaţională pluridisciplinară, de la care a revenit cu medalie de bronz. Acestea sunt elementele definitorii pentru elevul de clasa a XII-a Florian Călina, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. Liceanul spune că în cele câteva luni de şcoală pe care le mai are de urmat îşi doreşte să continue să facă performanţă, întrucât cele mai valoroase premii pentru el sunt medaliile şi diplomele.

Florian Călina, elevul Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, a participat anul trecut la faza internaţională a Olimpiadei de Ştiinţele Pământului, în Thailanda. Conform regulamentului acestei competiţii, olimpicii au dreptul să participe la o singură etapă internaţională. Cu toate acestea, şi în acest an şcolar, Florian a dorit să se califice la acest concurs şi a ajuns la faza naţională, obţinând primul loc pe podium.

„Este o competiţie foarte complexă, pentru că întruneşte noţiuni din patru discipline pentru faza naţională – fizică, chimie, biologie, geografie – şi prin această complexitate şi interdisciplinaritate m-a atras să particip pentru al treilea an consecutiv. De asemenea, am participat şi la loturile de pregătire ale României, şi la etapa internaţională care a avut loc în Thailanda, în provincia Kanchanaburi. Deşi anul acesta nu mai puteam să particip la etapa internaţională, am decis să mă întorc pentru că mi-a plăcut foarte mult structura acestei olimpiade, m-au atras foarte mult disciplinele studiate şi faptul că sunt aşteptări foarte mari, pentru că dificultatea subiectelor la toate cele patru discipline este de nivel înalt“, a explicat Florian Călina. Liceanul a prins gust pentru competiţii încă din clasele primare şi acum are un palmares impresionant de premii.

„Particip la concursuri de matematică și de română din clasele primare. Prima olimpiadă naţională la care am participat a fost Concursul Naţional de Chimie «Raluca Ripan» de la Oradea, în clasa a VII-a, şi până acum am participat la 11 etape naţionale de chimie, ştiinţele pământului şi lingvistică, şi fiecare competiţie ocupă un loc sfânt în sufletul meu. Îmi aduc aminte cu plăcere de fiecare dintre aceste competiţii şi nu m-aş întoarce sub nici o formă la viaţa de elev care nu participă la olimpiade. Am reuşit să obţin medalii de aur, de argint şi de bronz în decursul anilor. Cele mai dragi pentru mine sunt diplomele cu premiul I la etapele naţionale, în clasa a X-a la chimie şi în a XII-a la ştiinţele pământului, dar şi medalia de bronz obţinută la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului de anul trecut, pentru care, cu siguranţă, am depus cea mai multă muncă, pentru că materiile sunt numeroase, nu se predau la şcoală. O muncă foarte grea a fost şi să obţin materiale, şi am fost ajutat atât de profesori, cât şi de alţi olimpici din ţară, care au trecut prin aceleaşi momente ca şi noi“, a mai spus Florian Călina.

Premiile simbolice, cele mai importante


Premiile naţionale, dar şi internaţionale i-au adus lui Florian Călina şi recompense în bani oferite de Ministerul Educaţiei. Olimpicul spune că pentru el cele mai importante sunt medaliile şi diplomele.

„Un premiu mai valoros pentru noi este o medalie, ceva care poate fi păstrat pentru o perioadă lungă de timp şi pe care o putem arăta mai departe. Apreciem şi recompensele financiare. Eu am participat la premierea olimpicilor internaţionali la Bucureşti, pe 20 decembrie, unde am primit o recompensă importantă în bani. Asta arată că suntem înţeleşi. Simbolic însă, cea mai mare recompensă sunt participarea şi experienţa. Păstrăm cu sfinţenie ecusoanele, medaliile, diplomele, fotografiile şi momentele petrecute alături de prietenii noştri“, a mai spus Florian Călina.

Elevul este în ultimul an de liceu, dar nu renunţă la ideea de mai participa şi la alte competiţii. „Efortul depus pe o perioadă foarte lungă de timp nu îţi permite să te laşi să spui: „gata, de acum nu voi mai lucra pentru acea disciplină!“. Trebuie să continui pe acest drum. Mi-aş dori să pot participa la etape internaţionale atât la chimie, cât şi la lingvistică. Poate nu se va mai întâmpla, dar ideea este să ne dorim şi să muncim pentru acest lucru şi, orice s-ar întâmpla, ne dorim să ne reprezentăm cu mare mândrie colegiile, oraşul, judeţul, profesorii, părinţii şi pe noi înşine“, a spus olimpicul. Pentru reuşită, Florian spune că importante sunt pauzele. „Probabil zilele acestea voi lua o pauză şi mă voi relaxa pictând sau mergând la film, sau mă voi întâlni cu prietenii pentru că întotdeauna trebuie să ştim cum să echilibrăm munca şi relaxarea. În mai puţin de două săptămâni va avea loc olimpiada judeţeană de chimie şi olimpiada judeţeană de lingvistică, la care voi participa şi sper să fie foarte bine“, a mai spus Florian.

În paralel, elevul buzeştean se pregăteşte şi pentru examenul naţional de bacalaureat, după care va urma o nouă etapă în viaţa sa, aceea de student. Florian Călină nu şi-a schimbat opţiunea. Vrea să urmeze medicina şi va opta pentru Universitatea de Medicină din Bucureşti, unde va fi admis pe baza performanţelor de la olimpiadele şcolare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 12 februarie 2019

Actualitate

» Dan Alexandrescu, secretar de stat MS: „Cutia medicamentului va putea fi desfăcută în farmacie“
» Olguța Vasilescu nu mai vrea ministru: După o discuție cu Liviu Dragnea am luat hotărârea să-mi retrag candidatura pentru funcția de vicepremier și ministru al  Dezvoltării
» Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice a ajuns la Curtea Constituțională. Care este termenul în care trebuie să se pronunțe judecătorii constituționali
» Bac 2019 pentru olimpici. Când are loc sesiunea specială de bacalaureat 2019
» Structura anului şcolar 2019-2020: dispare o vacanță intersemestrială.
» Farmaciile continuă, după retragerea Eurespal, să vândă un medicament ce are conținut identic.
» Un român a câştigat prestigiosul premiu Moore pentru matematică pe anul 2019
» Poliţia Locală a descins la comercianţii de aranjamente funerare
» Greutate în funcţie de înălţime: află câte kilograme e normal să ai!
» OMS avertizează în legătură cu sănătatea auditivă a utilizatorilor de smartphone şi MP3
» Producătorul de încălțăminte Rieker își închide fabrica din Lugoj
» 12 alimente bune pentru protejarea ficatului gras
» Fond de investiţii de 53 milioane euro caută startup-uri cu ajutorul inteligenţei artificiale
» România, după Tanzania şi Uganda în privința măsurilor luate împotriva exploatării şi abuzului sexual al copiilor
» Cercetați pentru furt calificat
» Klaus Iohannis, despre bugetul pe 2019: PSD recurge la noi demersuri populiste
» Depistați de polițiști în trafic, cu substanțe interzise, fără permis de conducere și cu auto furat
» Simulare BAC 2019. În martie, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a susţin testul de simulare a bacalaureatului
» Simulare Evaluare Naţională 2019
» Depresia: mituri pe care mulţi le cred adevărate
» Accident cu o victimă pe strada Fraţii Goleşti
» Jurnalul alimentar: ce presupune şi cât de util este în dietă
» Indicele democrației în 2018. Topul celor mai democratice state și al regimurilor totalitare
» Elveția provoacă hackerii: le promite 150.000 de franci celor care vor putea pirata noul său sistem de vot electronic
» Semnături sub tricolor. George Simion, în turneu prin toată țara
» Rovana Plumb, suspectată de minciună după ce a promis 180 km de autostrăzi în 2019

Dolj

» Pasajul de la Mercur, mizerie şi degradare în buricul Craiovei (GALERIE FOTO)
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Cred în România (III) Un fermier face agricultură la standarde europene în Albeşti
» USL 2.0? PSD şi PNL, alianţe locale în Dolj
» Eduard Constantinescu, extrădat din SUA direct în arestul IPJ Dolj
» Craiova: Dumitru Prunariu vine la Întâlnirile SpectActor
» Craiova: Eduard Constantinescu a fost extrădat din SUA şi arestat preventiv
» Dolj: Prinşi cu 45 de kilograme de peşte pescuit ilegal
» Codul galben de vânt, prelungit în trei judeţe ale Olteniei

Gorj

» O nouă conductă de apă pentru judeţul Dolj şi municipiul Craiova, având ca sursă Izvarna
» Gorj: Doi tineri din Rovinari, prinşi la furat într-un supermarket din Târgu Jiu

Vâlcea

» Vâlcea: Reţinut după ce şi-a agresat sora

Sport

» CSO Filiaşi, la ceas aniversar
» România a urcat pe locul al cincilea în clasamentul Fed Cup
» SCM Craiova, decisă să-şi adjudece derbiul Olteniei
» Tenis / Marius Copil, învins în primul tur la Rotterdam (ATP)
» Handbal (f) / Ianăşi, Dumitrescu şi Trifunovic au prefaţat derbiul Olteniei (VIDEO)

Sanatate

» Statistica groazei. Mii de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin
» Remedii pentru tuse
» De ce e bine să mănânci usturoi
» Ministrul Sănătaţii anunţă că diploma voluntarei de la Spitalul Ilfov este falsă şi va fi depusă o plângere

Educatie

» Zeci de profesori din Dolj au cerut catedra în locul pensiei

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top