17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorii şi directorii, trecuţi forţat în concediu

Profesorii şi directorii, trecuţi forţat în concediu

Vacanţele elevilor vor fi perioade de concediu pentru cadrele didactice, dar şi pentru personalul de conducere din unităţile şcolare, conform noii versiuni a aplicaţiei de calculare a retribuţiei personalului pentru învăţământul preuniversitar. Măsura se aplică inclusiv pentru luna ianuarie. Sindicaliştii spun că această măsură a fost luată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi implică reducerea unor drepturi salariale, iar pe viitor va implica blocarea activităţilor din perioada vacanţelor, când sunt programate olimpiade, concursuri, dar şi examene naţionale pentru elevi şi profesori.

Unităţile şcolare au primit, în ultimul timp, mai multe variante ale aplicaţiei EduSal, prin care se ţine pontajul personalului angajat și se calculează retribuţiile angajaţilor din învăţământul preuniversitar. În penultima variantă s-a adăugat şi menţiunea că, pe perioada vacanţelor, întregul personal didactic, inclusiv personalul de conducere, se află în concediu de odihnă, fapt pentru care aceste informaţii trebuie să existe şi în pontajele din aplicaţia EduSAL. Prin pontarea aceasta, conform sindicatelor, personalul de conducere, dar şi personalul didactic nu vor primi banii pentru norma de hrană şi nici nu vor putea să-şi deconteze cheltuielile de navetă. Sindicaliştii spun că măsura nu ar fi legală, dar că este posibil să fie impusă pentru că nu ar fi suficienţi bani pentru a acoperi drepturile salariale.
„Este o tristă realitate. Neprofesionalismul celor din Ministerul Educaţiei Naţionale îşi spune cuvântul. Cei de la EduSAL nu fac altceva decât să execute ceea ce le spun cei de la Ministerul Educaţiei. Evident că, având de dat această normă de hrană şi noi neavând buget, trebuie să derulăm 1/12 din bugetul pe care l-am derulat în 2018. Este foarte greu să se încadreze în acest buget şi atunci au luat această măsură de a trece personalul de conducere şi personalul didactic în concediu, fără să ţină cont că nu s-au îndeplinit anumite proceduri legale. Orice cadru didactic care vrea să aibă concediu trebuie să depună o cerere, ea să fie validată de Consiliul de Administraţie, iar la personalul de conducere cererile trebuie să fie depuse la Inspectoratul Şcolar şi validate de inspectorul şcolar general. Neavând aceste cereri şi nefiind voinţa angajatului este foarte complicat să-l treci forţat în concediu. Ca să nu spun că inspectoratele şcolare le-au cerut diferite situaţii pe care ei le-au semnat şi le-au adus la inspectoratul şcolar. Dacă vor apela la instanţă vor câştiga. Sunt însă mai multe probleme. Cei care predau în mediul rural şi care au făcut naveta nu îşi pot deconta cheltuielile cu transportul. Naveta este calculată de consiliile locale. Evident că cine este în concediu nu primeşte banii de navetă. Şi la abonament se decontează proporţional cu zilele lucrate“, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.
Sindicaliştii din învăţământ au sfătuit contabilii să nu treacă personalul didactic şi de conducere în concediu pe perioada vacanţelor. Statele de plată vor fi avizate însă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Liderii de sindicat atrag atenţia însă că trecerea forţată în concediu a personalului didactic şi de conducere va împiedica derularea olimpiadelor şi concursurilor naţionale pentru elevi, dar şi examenele naţionale pe care le susţin în vară atât elevii, cât şi profesorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS