11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎn Dolj, ordinul ministrului educației ar reduce peste 160 de posturi

În Dolj, ordinul ministrului educației ar reduce peste 160 de posturi

Ordinul ministrului educației nr. 4884/2018, prin care se prevede reducerea a 4.000 de posturi din învățământul preuniversitar, ar impune și în Dolj o reducere de peste 160 de posturi, spun liderii de sindicat. Aceștia susțin că vor continua să ceară la minister anularea acestei ordonanțe întrucât desființarea acestor posturi ar putea să afecteze activitatea în unitățile de învățământ.

La nivel național, președinții sindicatelor din educație „Spiru Haret“ și FSLI au precizat că, prin ordinul nr. 4884/2018 semnat de fostul ministru al educației, Valentin Popa, s-ar reduce 4.000 de posturi pentru profesori, personal didactic auxiliar și personal nedidacric. Sindicaliștii din învățământ spun că o bună parte din aceste posturi ar fi ocupate cu personal angajat la începutul anului școlar. Și Doljul figurează, potrivit liderilor locali, pe lista județelor în care ar trebui reduse posturile. Sindicaliștii doljeni spun însă că nu ar fi vorba de disponibilizarea de personal în cursul acestui an școlar. „La nivelul județului Dolj sunt trecute pentru reducere 12 posturi de la învățământul special, adică școli speciale, și la Centrul de Resurse și Asistență Educațională Dolj și 150 de posturi de la învățământul de masă. Din discuțiile la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, unele dintre aceste posturi ar fi fost reduse în mod natural, în sensul că a scăzut populația școlară și s-a redus numărul claselor. Și este vorba de 70 – 80 de posturi, în special posturi de predare, dar restul au fost eliberate prin ieșirea la pensie sau prin demisia personalului angajat. Aceste posturi sunt libere, dar nu sunt bugetate și, conform ordinului de ministru nr. 4.884/2018, ar trebui scoase din organigramele unităților de învățământ. Problema este dacă prin dispariția acestor locuri de muncă este afectată activitatea în unitățile școlare. Dacă, de exemplu, într-o unitate școlară erau două îngrijitoare și una a plecat, evident că pentru persoana care a rămas munca este dublă și este posibil să nu facă față. În plus, nu se respectă normativele de încadrare. Și atunci este nevoie ca postul vacant să fie bugetat și să fie cineva angajat. Și exemplele pot continua și la personalul didactic auxiliar. În mod normal, ar trebui ca acest ordin care nu a fost publicat în Monitorul Oficial să fie anulat și să nu își producă efecte pentru că oricum unitățile școlare au încadrări sub normative. În perioada următoare vom aduna date de la nivelul fiecărei unități școlare cu situația reală în practică pentru a o prezenta ministerului“, a spus Constantin Rada, președintele FSLI Dolj. De altfel, conducerea sindicatului „Spiru Haret“ a anunțat că, în cazul în care acest ordin nu va fi anulat, va da în judecată Ministerul Educației Naționale.
Liderii de sindicat spun că Ministerul Educației trebuie să rezolve și problema plății salariilor pentru posturile bugetate din școli. Aceștia susțin că în Dolj școlile au bani pentru plata integrală a salariilor pe luna septembrie, care se virează pe 14 octombrie, însă de luna viitoare sunt multe unități școlare care vor fi în incapacitate de plată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS