11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎn ce se îmbracă elevii din Dolj la școală

În ce se îmbracă elevii din Dolj la școală

Eleve de la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova

Odată cu începerea anului școlar, discuțiile despre ținuta elevilor au revenit în prim- plan. Uniformele școlare nu mai sunt obligatorii. Cadrele didactice din Craiova și din județ își doresc însă să aibă elevi cu o ținută unică, și chiar au împrumutat modele din țări cu tradiție, cum ar fi Marea Britanie. Ținutele unice sunt adoptate numai pentru clasele primare și doar acolo unde părinții sunt de acord.

Fetițe îmbrăcate în sarafane bleumarin având bluze albe și cu cravată. Există și variante mai colorate. Sarafane în carouri și cu bluze albe, iar pentru băieți pantaloni de culoare închisă cu veston în carouri peste o cămașă albă. Aceasta este imaginea copiilor de la clasele primare din Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova care ies de la cursuri la orele prânzului, sub privirile ocrotitoare ale părinților care au și aprobat și achiziționat ținutele copiilor. „Fetițele au sarafane și nu au costat foarte mult. Au fost 70 de lei bucata. Le-am făcut la aceeași persoană pentru că este un material care nu se găsește în orice magazin. Și băieții sunt asortați cu vestoane în carouri. Sunt frumoși și nu sunt foarte scumpe, nu trebuie să alergăm prin magazine să luăm foarte multe schimburi“, a precizat mama unei fete. La acest colegiu, fiecare clasă are propria ținută. „La clasele primare, părinții au convenit cu cadrele didactice să adopte o anumită ținută pentru copii. Diferă ținutele de la o clasă la alta. Acestea au fost stabilite și realizate pe perioada verii. În acest fel, nu sunt diferențe între elevi și totodată nu mai este nevoie să se preocupe de ce anume să cumpere pentru școală. Excepție au făcut copiii de la pregătitoare. La liceu, elevii nu au vrut să aibă o ținută, dar ei au ecusoane“, a precizat Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Național „Elena Cuza“. Și nu este singura școală unde există o asemenea uniformă.
„La noi este o ținută cu pantalon sau fustiță de culoare închisă și o cămașă albă. Și fetele, și băieții au și veston. În rest, ceilalți elevi au ținuta lor și poartă ecuson, pe care îl atașează în diferite locuri, unii chiar pe ghiozdan“, a precizat Lucia Croitoru, managerul Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. La anumite unități școlare sunt elevi care poartă o ținută stabilită de profesori și părinți chiar și la gimnaziu. „Fetele poartă rochii sau fuste de culoare închisă, iar băieții – pantaloni cu cămașă. Aceste costumații au fost stabilite în ședințele cu părinții de învățători sau de diriginți. Avem și clase de la gimnaziu care au aceste uniforme“, a declarat Marian Vlad, directorul Școlii gimnaziale „Elena Farago“ din Craiova.

Sunt preferate tricourile de firmă

În unele școli, ținuta unică nu există. Managerii spun că primii care refuză acest lucru sunt părinții. „Au fost discuții despre o ținută specifică măcar la nivel de clasă, dar în cele din urmă părinții nu au fost de acord. Nici la învățământul primar nu avem uniformă. Există doar o singură clasă care adoptă această ținută, clasa a II-a B. În rest, a fost respinsă, deși în Marea Britanie sau în alte state dezvoltate se poartă uniformă și sunt foarte frumoase și elevii respectivi își exprimă astfel apartenența la o anumită comunitate“, a precizat Maria Dașu, directorul Școlii gimnaziale „Traian“ din Craiova. Atitudinea adversă față de uniformă este manifestată și la unitățile școlare din județ. Profesorii spun că părinții preferă să le cumpere tricouri de firmă, care sunt mai scumpe în comparație cu uniformele.
„Sunt unul dintre susținătorii uniformei. Dacă se va schimba Legea educației, ideal ar fi ca să se menționeze în textul legii ca elevii să poarte uniformă școlară. La noi la școală elevii nu poartă uniformă sau o ținută distinctivă pentru că părinții nu sunt de acord. Spun că trebuie să le cumpere prea multe cămăși pe care trebuie să le calce, și preferă să le ia tricouri de firmă. În plus, elevii de liceu discută în cadrul Consiliului Elevilor că uniforma nu este obligatorie. Și de obicei, la elevii din clasele mai mari părinții țin cont de părerea copiilor. La clasele mici se menține o ținută cu cămașă albă sau roșie și pantaloni și fuste bleumarin. Mai este o clasă de elevi și îi felicit că au păstrat ținuta pe care au avut-o în clasele primare compusă din cămașă albă și pantaloni bleumarin“, a spus Gabriel Tica, managerul Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băilești. Unele dintre unitățile școlare au impus însă prin regulamentul intern ce le este interzis elevilor să poarte. De exemplu, la Colegiul Național „Frații Buzești“, în regulamentul intern se prevede că în incinta școlii sunt interzise: pantaloni și bluze mulate pe corp, fuste sau bluze foarte scurte, crăpate sau transparente, vopsirea părului și a unghiilor în culori stridente, machiaj exagerat, cercei lungi și piercing-uri de orice fel sau barbă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS