20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePrima zi de grădiniță în Craiova cu mesaj umanitar

Prima zi de grădiniță în Craiova cu mesaj umanitar

31 de copii din grupa mare a Grădiniţei cu program prelungit „Nicolae Romanescu“ din Craiova au donat, în prima zi de școlă, banii de flori pentru proiectul care dăruieşte viaţă „Bursa de fericitre“, la îndemnul doamnei educatoare.

Prima zi de grădiniţă a fost marcată de emoţiile şi teama de necunoscut ale celor care-i calcă pentru prima dată pragul, de bucuria revederii colegilor pentru cei mai mari, dar şi de entuziasmul copiilor din grupa mare, care participă la un act de caritate prin care salvează vieţi.
O grupă de 31 copii a purtat o ținută specială. Nu este vorba de uniformă, ci de tricouri albe inscripționate, care au presupus nu numai primul gest de donație, ci și transmiterea unui mesaj umanitar pentru cei care vor să contribuie pentru construirea primului Spital de Oncologie și Radiotepaie Pediatrică din București, care se va construi în curtea Spitalului „Marie Curie“ din Capitală. Aceeași ținută a fost purtată și de cadrul didactic Elena Ocroteală, care a și avut inițiativa acestei acțiuni.
„M-am gândit că banii pe care copiii și părinții i-ar fi dat pe flori pentru a mi le oferi mie, în prima zi de grădiniță, să-i direcționeze pentru construirea Spitalului de Ocologie și Radioterapie Pediatrică din București, prin cumpărarea acestor tricouri de pe site-ul Bursa de Fericire. Ar fi primul spital de acest gen din România pentru a trata și salva copiii care sunt diagnosticați cu cancer. Este un proiect care se desfășoară transparent. Oricine donează are apoi acces la informații să vadă cum s-au cheltuit banii, dar și în ce stadiu este proiectul. Îmi doresc ca prin mesajul transmis de copiii de la grupa mare, grupa florilor de la Grădinița „Nicolae Romaescu“ din Craiova, inițiativa de a dona să fie preluată și de alți cetățeni pentru a susține construirea acestui spital pentru copii. Donația minimă este de doi euro, și cred că oricine poate da 10 lei pentru a lua un tricou și pentru a face un bine copiilor diagnosticați cu cancer“, a spus Elena Ocroteală, profesor pentru învățământ preșcolar la Grădinița cu program prelungit „Nicolae Romanescu“ din Craiova.

„Acţiunile noastre au deja profit, profitul constă în vieţi salvate“

Doamna Lori, aşa cum îi spun cei mici, şi-a dorit un început de an şcolar diferit. În locul clasicelor flori ce curg valuri-valuri către educatoare, aceasta a vrut să transmită împreună cu micuţii un mesaj umanitar şi educativ totodată. Astfel de activităţi umanitare au un rol important în educarea și formarea caracterului pentru toate categoriile de persoane, dar, mai ales, pentru cei mici. Fiind la început de drum, aceștia pot învăța mai multe despre compasiune și despre ajutorarea aproapelui, principii folositoare pe parcursul întregii vieți.
„Am vrut să fie un altfel de început de an şcolar. Am primit altfel de flori şi din bucuria acestui buchet am vrut să dau mai departe. Tricoul meu poartă un mesaj special << Tricoul acesta e o cărămidă pentru construirea unui spital de copii>>. Am avut surpriza de a primi şi nişte certificate de acţionari. Deşi suntem mici, noi deja avem acţiuni pe Bursa de Fericire. Acţiunile noastre au deja profit, profitul constă în vieţi salvate“, a spus Elena Ocroteală.
Părinţii micuţilor apreciază gestul doamnei educatoare, dorind ca astfel de lucruri să se poată realiza mai des.
„Mi se pare o iniţiativă bună. Este un spirit civic pe care cred că ar trebui să îl facem mai des nu numai cu o asemenea ocazie. Asta ne-ar uni ca societate, ne-ar face mai buni. Eu cred în egalitatea de şanse, cred că toţi copiii merită să aibă o șansă la o viaţă mai bună, la un sistem medical adecvat, la un sistem educaţional adecvat pentru ei şi mă bucur că încă mai sunt oameni care mai au o astfel de iniţiativă“, spune Dan Popescu, unul dintre părinţi.
Toată curtea grădiniţei a devenit uşor neîncăpătoare. Se aud, în special, glasuri de copii: „ Abia aştept să o văd pe doamna!“, „Mami, uite-l pe Radu şi pe Mihai. Acolo vreau să mergem!“, „Buni, uite acolo e doamna, trebuie să mă duc şi eu! Hai, hai!“
Aceştia intră repede în atmosfera ce caracterizează o zi de grădiniţă. Emoţiile cele mai puternice şi cel mai greu de ascuns au fost în rândul micuţilor care au venit la grădiniţă pentru prima dată, fiind resimţite cu aceeaşi intensitate şi de către părinţii lor, mai ales atunci când cei mici au izbucnit în lacrimi în momentul în care a trebuit să pornească spre clase împreună cu doamnele educatoare. „Mami, dar nu stau mult înăuntru, nu?“, întreabă un puşti./
Acum, curtea grădiniţei se golește. Copiii cu ghiozdane mai mari decât ei intră, rând pe rând, în clase.

Spitalul de Ocologie Pediatrică și Radioterapie este prevăzut cu un compartiment de Oncologie cu 97 de paturi, un compartiment de Radioterapie, săli pentru activități educaționale și recreere, bibliotecă și cinema, precum și paturi pentru părinți în saloanele unde sunt internați și copiii. Printre proiectele recent finalizate de Bursa de Fericire se află al patrulea centru de transplat din România la Spitalul Universitar de Urgență București și renovarea și reamenajarea compartimentelor Imunologie, Hemato-oncologie de la Spitalul Clinic din Brașov.

Beatrice Spătaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS